Ψηφιακό Σχολείο

Παραγωγή Γραπτού Λόγου



Ασκήσεις

Άσκηση 5. σελ. 84

Α΄ Ομάδα

Κύριε Δήμαρχε

Είμαστε οι μαθητές της έκτης τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας και αποφασίσαμε να σας μιλήσουμε για ένα θέμα που μας απασχολεί εδώ και πάρα πολύ καιρό.
Το πρόβλημα έχει σχέση με τους φιλοξενούμενους πρόσφυγες της περιοχής μας, που κάποιοι θέλουν να τους διώξουν από εδώ, γιατί λένε πως δεν τους συμπαθούν καθόλου αυτούς.
Οι άνθρωποι αυτοί φυσικά δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, τα σπίτια τους και τις περιουσίες τους, αλλά αναγκάστηκαν να μετακινηθούν και να έρθουν στη δική μας πόλη.
Νομίζουμε ότι οι ταλαιπωρημένοι αυτοί πρόσφυγες, τελικά ήρθαν εδώ για μια καλύτερη ζωή, για να γίνουν ένα με την κοινωνία μας, για να γνωρίσουν τον πολιτισμό μας, την οικονομία της πόλης μας, να μάθουν τη γλώσσα, τη θρησκεία και τα έθιμα της χώρας μας.
Ακόμα πιστεύουμε πως υπάρχει φιλότιμο και ευαισθησία, διότι όπως λένε η ΕΛΛΑΔΑ είναι μία πολύ φιλόξενη χώρα.
Μπορούμε να αδιαφορούμε για τα μικρά πονεμένα, ταλαιπωρημένα και πεινασμένα αυτά παιδιά;
Γι’ αυτό λοιπόν θα ήταν πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας να βοηθήσετε στην προσπάθεια που κάνουμε γι’ αυτούς τους ανθρώπους και να τους αφήσετε να μείνουν στην πόλη μας για όσο καιρό χρειαστεί.
Ελπίζουμε η επιστολή μας να ευαισθητοποιήσει τόσο εσάς όσο και τους πολίτες της περιοχής μας!!!

Με τιμή

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του

5ου Δημ. Σχολ. Αλεξάνδρειας

Β΄ Ομάδα

Κύριε Δήμαρχε

Είμαστε οι μαθητές της έκτης τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου και θέλαμε να σας ζητήσουμε ένα αίτημά μας για τους πρόσφυγες που ζουν στον καταυλισμό της πόλης μας.
Αποφασίσαμε να έρθουμε να σας μιλήσουμε.
Το πρόβλημα που μας απασχολεί, είναι ότι κάποιοι θέλουν να διώξουν τους πρόσφυγες που ζουν στην πόλη μας.
Λοιπόν δεν πρέπει να τους διώξουμε γιατί είναι καλοί άνθρωποι.
Πρέπει να τους βρούμε δουλειά και φυσικά ένα αξιοπρεπή χώρο για να μείνουν.

Με τιμή

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του

5ου Δημ. Σχολ. Αλεξάνδρειας

Γ΄ Ομάδα

Κύριε Δήμαρχε

Αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτή την επιστολή τα παιδιά της έκτης τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου, για να σας ενημερώσουμε ότι κοντά στο σχολείο μας υπάρχει ένας καταυλισμός προσφύγων.
Εκεί ζουν πρόσφυγες διωγμένοι από διάφορες χώρες. Ζουν σε σκηνές, χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό.
Όμως κάποιοι θέλουν να τους διώξουν. Εμείς οι μαθητές δε θέλουμε να γίνει αυτό. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγάλες ανάγκες και πρέπει να τους βοηθήσουμε όλοι.
Πρέπει να τους δώσετε ρεύμα και νερό, για να έχουν συνθήκες υγιεινής ζωής.
Ακόμα πιστεύουμε πως πρέπει να τους βοηθήσετε να βρουν δουλειά, διότι δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν ότι χρειάζονται.
Μπορούμε να αδιαφορούμε για την κατάσταση αυτών των ανθρώπων;
Γι’ αυτό λοιπόν, θα ήταν πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας να μείνουν εκεί και να βοηθηθούν.
Ελπίζουμε η επιστολή μας να βοηθήσει και να αλλάξετε γνώμη και να τους αφήσετε να μείνουν εκεί.

Με τιμή

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του

5ου Δημ. Σχολ. Αλεξάνδρειας

Δ΄ Ομάδα

Κύριε Δήμαρχε

Είμαστε οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας και αποφασίσαμε να ζητήσουμε τη βοήθειά σας σε ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα.
Το πρόβλημα που μας απασχολεί, είναι οι προσπάθειες κάποιων συμπολιτών μας να διώξουν τους φιλόξενους πρόσφυγες από διάφορες χώρες.
Οι άνθρωποι έφτασαν στη χώρα μας κουρασμένοι από τις πατρίδες τους, φτωχοί και ανήμποροι να εξασφαλίσουν τη διαβίωσή τους.
Μας στεναχωρεί πολύ το γεγονός ότι κάποιοι συμπολίτες μας, αντιμετωπίζουν αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους ως απειλή και προσπαθούν να τους διώξουν. Ξεχνούν όμως ότι στο παρελθόν, πολλοί ήταν οι Έλληνες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο σε χώρες της Ευρώπης, αλλά και της Ασίας.
Νομίζουμε ότι οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες, χρειάζονται τη βοήθεια και τη φιλοξενία μας και αξίζουν από εμάς καλύτερη αντιμετώπιση.
Ακόμα πιστεύουμε πως όχι μόνο δεν πρέπει να διώξουμε τον καταυλισμό από την περιοχή μας, αλλά θα πρέπει να κινητοποιηθούμε όλοι ώστε να εξασφαλίσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους τις καλύτερες συνθήκες για τη διαβίωσή τους και την ομαλότερη ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, διότι μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αποδείξουμε τον πολιτισμό μας για τον οποίο συνηθίζουμε να υπερηφανευόμαστε.
Μπορούμε να αδιαφορούμε για τον πλησίον μας όταν ξέρουμε ότι αποτελούμε γι’ αυτόν την τελευταία;
Γι’ αυτό λοιπόν θα ήταν πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας, να αναλάβετε μία πρωτοβουλία, απέναντι σε αυτό το ζήτημα και να ενισχύσετε με όλες σας τις δυνάμεις την προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης αυτών των χτυπημένων από την μοίρα συνανθρώπων μας.
Ελπίζουμε η επιστολή μας να τύχει της ανάλογης προσοχής εκ μέρους σας και να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με τιμή

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του

5ου Δημ. Σχολ. Αλεξάνδρειας

Ε΄ Ομάδα

Κύριε Δήμαρχε

Είμαστε οι μαθητές της Στ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας.

Αποφασίσαμε να σας στείλουμε την παρούσα επιστολή, για να θέσουμε ένα πολύ σοβαρό θέμα που μας απασχολεί και μας προβληματίζει ταυτόχρονα, σχετικά με τους πρόσφυγες που διωγμένοι από τις χώρες τους διαμένουν τώρα προσωρινά σε καταυλισμό στην περιοχή μας.
Το πρόβλημα που μας απασχολεί και μας στεναχωρεί είναι, ότι κάποιοι θέλουν να τους διώξουν, σαν να πρόκειται για αδέσποτα ζώα που κατάληξαν στην γειτονιά τους και τους ενοχλεί η μιζέρια τους, λες και ευθύνονται οι ίδιοι για την ατυχία τους αυτή.
Οι άνθρωποι αυτοί υποχρεώθηκαν κάτω από πιεστικές καταστάσεις να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους και να καταφύγουν στην χώρα μας.
Αναγκάστηκαν να ξεριζωθούν από τον τόπο τους, να αφήσουν πίσω τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους, ότι με κόπο έφτιαξαν επί χρόνια στον τόπο τους, τη δουλειά τους, ακόμα και δικούς τους ανθρώπους. Στον τόπο τους ήταν νοικοκυραίοι όπως εμείς και τώρα δεν έχουν στέγη, δεν έχουν φαϊ, ρούχα, χρήματα και το κυριότερο, δεν έχουν την εκτίμηση και την συμπαράστασή μας, τη βοήθεια άλλων ανθρώπων προς ανθρώπους. Είχαν όνειρα, φιλοδοξίες, οικογένειες, τόπο, πατρίδα δική τους. Αυτά, τους ανάγκασαν άλλοι να τα εγκαταλείψουν και να ζουν τώρα στην αβεβαιότητα, στο άγνωστο, στην ανέχεια, στην ανασφάλεια, στην περιφρόνηση, στον πόνο, στην μοναξιά, στην αθλιότητα. Ζουν μέσα σε σκηνές, χωρίς χρήματα, φαϊ, αλλά κυρίως χωρίς τη βοήθεια και την αγάπη άλλων ανθρώπων. Για να τους καταλάβουμε θα πρέπει να βάλουμε για μια στιγμή τους εαυτούς μας στην θέση τους και να σκεφτούμε ότι θα μπορούσαμε να είμαστε και εμείς σε μία τέτοια θέση. Είναι άνθρωποι, είναι συνάνθρωποί μας, είναι παιδιά του ίδιου Θεού, που έχουν την ανάγκη μας.

Πρέπει λοιπόν και είναι σωστό, όχι μόνο να μην τους διώξουμε και να εμποδίσουμε αυτούς που θέλουν να τους διώξουν, αλλά να τους βοηθήσουμε να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους. Να τους αγκαλιάσουμε, να τους συμπαρασταθούμε και να τους δεχτούμε στην κοινωνία μας. Πρέπει να αρχίσουν από το μηδέν και πάλι για να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους, να μην απογοητευτούν και αφήσουν τη ζωή τους να χειροτερέψει. Δεν μπορούμε να αδιαφορούμε, δεν μπορούμε να τους εγκαταλείψουμε, είναι άνθρωποι, έχουν παιδιά, γέροι ανήμποροι, άνθρωποι απογοητευμένοι και πονεμένοι. Πρέπει να τους δώσουμε το χέρι μας για να τους βοηθήσουμε και με την αγάπη μας να τους στηρίξουμε.
Γι’ αυτό λοιπόν, πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας, να μεριμνήσετε προσωπικά και να επιμεληθείτε για το πρόβλημά τους, να τους βοηθήσετε, υλικά, οικονομικά και ηθικά.
Ελπίζουμε η επιστολή μας να σας κάνει να δείτε ανθρώπινα αυτό το κοινωνικό και σοβαρό θέμα που σας αναφέραμε.

Με τιμή

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του

5ου Δημ. Σχολ. Αλεξάνδρειας

Σχολικό Έτος 2010 – 2011

Κύριε Δήμαρχε

Είμαι η μαθήτρια ………….. της έκτης τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας. Αποφάσισα να σας στείλω αυτό το γράμμα, επειδή θέλω να σας πω ότι το πρόβλημα που με απασχολεί είναι ότι πολλοί πρόσφυγες από άλλες χώρες εγκαταστάθηκαν στην πόλη μας.
Οι άνθρωποι αυτοί, φυσικά ζούνε στο δρόμο και κυρίως έχουν φτιάξει σκηνές. Με στεναχωρεί πολύ ότι όλοι οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας θέλουν να τους διώξουν. Νομίζω ότι οι ταλαιπωρημένοι αυτοί πρόσφυγες που έχουν μεταναστεύσει από την πατρίδα τους για μια καλύτερη ζωή πρέπει να βοηθηθούν από εμάς για να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Ακόμα πιστεύω ότι η τραγική κατάσταση των προσφύγων και η δυστυχία τους χειροτερεύει από την απάνθρωπη συμπεριφορά των κατοίκων. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να έχουν εν μέρει δίκιο, διότι κινδυνεύει και η δική τους ζωή από τις άσχημες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό, δεν μπορούν όμως να διώξουν τους πρόσφυγες για να λυθεί το πρόβλημα.
Μπορούμε να αδιαφορήσουμε όταν βλέπουμε τόση δυστυχία και μιζέρια να διακατέχει τους συνανθρώπους μας ; Αυτό είναι απάνθρωπο. Γι’ αυτό λοιπόν θα ήταν σημαντικό κατά τη γνώμη μου να βοηθήσετε τους ανθρώπους αυτούς με κάθε τρόπο και πιο συγκεκριμένα να δοθεί λύση για την καθαριότητά τους, την ιατρική τους περίθαλψη, την διαμονή τους σε τροχόσπιτα και τη σίτισή τους.
Ελπίζω η επιστολή μου να σας ευαισθητοποιήσει στο τόσο σοβαρό θέμα και να συμβάλλεται στην γρήγορη επίλυσή του.

Με τιμή

Η μαθήτρια της Στ΄ τάξης

……………………

Άσκηση 6. σελ. 85

Κύριε Διευθυντά

Είμαστε μαθητές της Στ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου του δήμου της Αλεξάνδρειας και σας γράφουμε αυτήν την επιστολή για να σας γνωρίσουμε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην πόλη μας.
Πριν από λίγο καιρό, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν έξω από την πόλη μας πρόσφυγες. Στην εγκατάσταση αυτών των ανθρώπων κάποιοι συμπολίτες μας αντέδρασαν και ζήτησαν να φύγουν το συντομότερο με την αιτιολογία ότι κινδυνεύουν από αρρώστιες και κλεψιές.
Εμείς όμως που είμαστε παιδιά πιστεύουμε το αντίθετο. Θεωρούμε πως πρέπει να τους βοηθήσουμε προσφέροντας χρήματα και ότι άλλο χρειάζονται.

Στείλαμε φυσικά και μία επιστολή στο δήμαρχο, ο οποίος στην αρχή κινητοποιήθηκε με κάποιους συμπολίτες μας, αλλά τώρα τελευταία βλέπουμε να μειώνεται το ενδιαφέρον.
Επειδή πιστεύουμε ότι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να βοηθηθούν και να σταθούν στα δικά τους πόδια, βρίσκοντας μία δουλειά για να ζήσουν αξιοπρεπώς, ερχόμαστε σε σας για να δημοσιοποιήσετε το πρόβλημα αυτό και να το κάνετε γνωστό σ’ όλο τον κόσμο.
Ελπίζουμε ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την βοήθεια των απλών ανθρώπων και των αρμοδίων δημόσιων υπηρεσιών.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για το χώρο και τον χρόνο που μας διαθέσατε.

Με τιμή

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του

5ου Δημ. Σχολ. Αλεξάνδρειας

Κύριε Διευθυντά

Είμαστε μαθητές της Στ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας και αποφασίσαμε να σας στείλουμε αυτήν την επιστολή, για να σας ενημερώσουμε για το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή μας, από τον καταυλισμό των προσφύγων.
Οι άνθρωποι αυτοί είχαν στήσει τα νοικοκυριά τους σε πρόχειρες παράγκες και όπως καταλαβαίνετε ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες χωρίς να έχουν φως και νερό, αλλά κυρίως χωρίς να τηρούν βασικούς κανόνες υγιεινής.
Μας στενοχωρεί πάρα πολύ το γεγονός ότι υπάρχουν συνάνθρωποί μας, που δεν καταλαβαίνουν τη δύσκολη θέση και τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Νομίζουμε ότι αυτοί οι ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες, αξίζουν την αγάπη μας και την άμεση βοήθειά μας. Ακόμα πιστεύουμε πως θα έπρεπε να τους εξασφαλίσουμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα, μία ανθρώπινη και αξιοπρεπή διαβίωση. Σε αυτό βέβαια, τον πρώτο λόγο έχει η δημοτική αρχή, γι’ αυτό απευθυνθήκαμε πρώτα στον Δήμαρχο της πόλης μας, αλλά δυστυχώς δεν έγινε τίποτα.
Μπορούμε να αδιαφορούμε για το θέμα αυτό, σαν να μην υπάρχει;
Φυσικά, όχι!
Γι’ αυτό λοιπόν, θα ήταν πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας, να κάνετε ένα ρεπορτάζ για το θέμα αυτό και να το δημοσιεύσετε.
Ελπίζουμε η επιστολή μας να αποτελέσει ένα σημαντικό κίνητρο, για να δοθεί επιτέλους λύση σ’ αυτό το τόσο σοβαρό πρόβλημα.

Με τιμή

Οι μαθητές της Στ΄ τάξης του

5ου Δημ. Σχολ. Αλεξάνδρειας

Δείτε επιπλέον