Ενότητα 7η : Ο πολιτισμός μας

Χρήσιμες συνδέσεις

Jele.gr

e-γεωγραφία & e-μελέτη περιβάλλοντος, eduportal.gr

emathisi.weebly.com

 

Kεφάλαιο 1. Ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων

Ψηφιακό Σχολείο

Λίγα λόγια

Ο πολιτισμός των αρχαίων Ελλήνων οι μαθητές έρχονται σε επαφή με στοιχεία του κλασικού ελληνικού πολιτισμού: συνήθειες (ενδυμασία, παιχνίδια), εκπαίδευση, πολίτευμα (δημοκρατία), τέχνες, τεχνολογία.

 

Kεφάλαιο 2. Η παράσταση αρχίζει!

Ψηφιακό Σχολείο

Λίγα λόγια

Η παράσταση αρχίζει οι μαθητές προσεγγίζουν τη μορφή, τα μέσα και τη σημασία του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα και συζητούν για το σημερινό θέατρο (συντελεστές, έργα, κοινό, διαδικασίες κ.ά.).

 

Kεφάλαιο 3. «Μαλαματένιος αργαλειός κι ελεφαντένιο χτένι…»

Ψηφιακό Σχολείο

Λίγα λόγια

Μαλαματένιος αργαλειός κι ελεφαντένιο χτένι… αναφέρεται στη λαϊκή παράδοση ως συνέπεια του τρόπου ζωής της προβιομηχανικής κοινωνίας στον ελλαδικό χώρο. Διακρίνει ορισμένες σημαντικές εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού, όπως την αρχιτεκτονική, τη μουσική, την αργυροχοΐα, τον χορό κ.ά.

 

Kεφάλαιο 4. Ο πολιτισμός σε κάθε βήμα

Ψηφιακό Σχολείο

Λίγα λόγια

Πολιτισμός σε κάθε βήμα, ο πολιτισμός δίνεται ως παγκόσμιο δημιούργημα και ως τοπικό θησαύρισμα λαών ή εποχών, ως καθημερινή πρακτική και διδασκαλία για τις επόμενες γενιές. Τονίζεται η σημασία του σεβασμού και της αποδοχής, της ειρηνικής συνύπαρξης και σύζευξης των αντιθέτων, ως στοιχείων ανανέωσης και εμπλουτισμού του πολιτισμού.

 

Kεφάλαιο 5. Νους και Σώμα

Ψηφιακό Σχολείο

Λίγα λόγια

Νους και σώμα οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την ιστορία και την εξέλιξη των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων, συνδέουν τον αθλητισμό και τα ολυμπιακά ιδεώδη με τον πολιτισμό, διακρίνουν το ρόλο της άθλησης στην ανάπτυξη του ατόμου και συγκρίνουν ατομικά και ομαδικά αθλήματα.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ 7. Ο Πολιτισμός μας. Επανάληψη

Λέξεις κλειδιά

πολιτισμός, εκπαίδευση, συμπόσια, τέχνες, θέατρο, Ολυμπιακοί αγώνες, κότινος, αγωνίσματα, εκεχειρία, ολυμπιακή φλόγα, λαμπαδηδρόμος, μετάλλια, ολυμπιονίκες, Παραολυμπιακοί αγώνες, παράδοση, συνήθειες, έθιμα, τραγούδια, χοροί, τρόπος ζωής, συμπεριφορά