Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις

Γραμματικό φαινόμενο




Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Άσκηση 4 σελ. 92

( A )

Στην εικόνα βλέπω έναν παππού και μία γιαγιά να κάθονται σ’ ένα παγκάκι. Δίπλα τους είναι ένα χαριτωμένο αγοράκι, που δεν είναι άλλο από το αγαπημένο τους εγγονάκι.

Φανταστείτε πόσο χαρούμενοι και ευτυχισμένοι νιώθουν ο παππούς και η γιαγιά, γιατί όπως και να το κάνουμε τα εγγόνια είναι το μόνο πράγμα στη ζωή που τους ευχαριστεί και τους κάνουν τη ζωή ωραία. Επίσης ένα παιδί μπορεί να κάνει έναν μεγάλο να γίνει και πάλι παιδί με τα χάδια του και τα λόγια του. Όταν ένα εγγόνι κάνει μία αγκαλιά και δώσει ένα φιλί, η ψυχή τους, γαληνεύει και ξεχνούν αυτόματα τα πολλά προβλήματά τους.

( Β )

Μία παροιμία λέει: ” του παιδιού μου το παιδί είναι δυο φορές παιδί μου “, δηλαδή οι παππούδες προσέχουν τα εγγόνια τους πιο πολύ και από τα παιδιά τους. Όταν περνούν τα χρόνια οι άνθρωποι θέλουν να ξανανιώσουν. Όταν βλέπουν τα εγγόνια τους, είναι σαν να βλέπουν τον εαυτό τους.
Γι’ αυτό τα φροντίζουν και τα αγαπάνε πολύ. Οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν ανάγκη από αγάπη. Τα παιδιά, τους τη δίνουν απλόχερα. Βλέποντας την εικόνα καταλαβαίνω το δέσιμο που έχουν αυτά τα άτομα μεταξύ τους.

( Γ )

Στη φωτογραφία αυτή βλέπω τον παππού και τη γιαγιά μαζί με το εγγόνι τους, πάνω σε μία κούνια. Και οι τρεις φαίνονται ευτυχισμένοι, έχοντας ο καθένας τους, από ένα μεγάλο χαμόγελο στα χείλη του.
Βλέποντας αυτό το παιδί με τους παππούδες του, γεμάτο χαρά, χαίρομαι κι εγώ, διότι κάποτε βρισκόμουνα στη θέση του, αλλά ακόμη και τώρα χρειάζομαι τη συντροφιά και τη φροντίδα των δικών μου παππούδων, όπως κάθε άλλο παιδί.

Η σχέση ανάμεσα στον παππού, τη γιαγιά και τα εγγόνια πιστεύω πως είναι σημαντική, γιατί τα παιδιά έχουν να πάρουν πολλά από αυτούς, είναι παιδιά των δικών τους παιδιών και συνεχιστές της ζωής τους.

( Δ )

Βλέποντας την εικόνα, μου δημιουργούνται διάφορα συναισθήματα. Η σχέση ανάμεσα στους παππούδες και τις γιαγιάδες με τα εγγόνια είναι πολύ σημαντική για κάθε άνθρωπο. Σε κάνει να νιώσεις ζεστασιά και αγάπη. Η νοσταλγία είναι μεγάλη. Πόσο θα ήθελα να ήμουν στη θέση αυτού του αγοριού; Να μου λεν παραμύθια και να με προσέχουν ! Όπως ανέφερα πιο παραπάνω η σχέση αυτή είναι σπουδαία γιατί μπορεί σε ένα παιδί να μάθει πως να σέβεται και να φέρεται. Επίσης κάνει το παιδί να νιώθει ασφάλεια. Δυστυχώς όμως εγώ δεν μπορώ να τους επισκέπτομαι συχνά, λόγω των δραστηριοτήτων που έχω μέσα στην εβδομάδα και λόγω της μακρινής απόστασης που ζουν.

Δείτε επιπλέον