Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις

Γιάννης Φερεντίνος

Γιάννης Φερεντίνος

Γραμματικό φαινόμενο



Παραγωγή Γραπτού Λόγου







Ασκήσεις

Άσκηση 6. σελ. 11

Ενικός αριθμός
ο / η επιτυχής το επιτυχές
του / της επιτυχούς του επιτυχούς
τον / την επιτυχή το επιτυχές
– επιτυχή – επιτυχές
 
Πληθυντικός αριθμός
οι επιτυχείς τα επιτυχή
των επιτυχών των επιτυχών
τους / τις επιτυχείς τα επιτυχή
– επιτυχείς – επιτυχή

Άσκηση 7. σελ. 11

συγκεντρωμένος, απομακρυσμένα, ευτυχισμένα, στραμμένα, φημισμένος, προσκεκλημένος.

Άσκηση 8. σελ. 12

Το Υπουργείο Γεωργίας, μετά τις πρόσφατες χιονοπτώσεις που έπληξαν πολλές περιοχές της χώρας και επέφεραν καταστροφές στις καλλιέργειες και κυρίως στα εσπεριδοειδή του νομού Λακωνίας, ανακοινώνει τα ακόλουθα μέτρα :

  • Θα δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις στους αγρότες των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε.
  • Η Αγροτική Τράπεζα θα χορηγήσει ειδικά δάνεια για να διορθωθούν οι ζημιές στα θερμοκήπια που γκρεμίστηκαν από το χιόνι.

Παράλληλα, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, γίνεται προσπάθεια να αποκατασταθεί έγκαιρα η ηλεκτροδότηση στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Άσκηση 9. σελ. 13

Ομάδα Α΄ Ομάδα Β΄ Ομάδα Γ΄ Ομάδα Δ΄
ποιο είναι
το γεγονός;
έντονη χαλαζόπτωση πλημμύρες παγετός χιόνια
πού συνέβη; Στην Αλεξάνδρεια Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας
και στην ευρύτερη περιοχή
στον κάμπο της Ημαθίας; στην Αλεξάνδρεια του Ν. Ημαθίας
πότε συνέβη; Πριν από 10 ημέρες Τον περασμένο Μάρτιο το προηγούμενο τριήμερο πριν 4 χρόνια
ποιοι σχετίζονται
με αυτό;
Οι αγρότες δενδροκαλ-
λιεργητές
κάτοικοι της Αλεξάνδρειας και της ευρύτερης περιοχής ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής και οι έμποροι των γεωργικών προϊόντων οι κάτοικοι της πόλης
πώς συνέβη;
(αίτια – συνθήκες)
Ξαφνική μπόρα, δυνατοί άνεμοι και έντονη χαλαζόπτωση απρόβλεπτες καιρικές συνθήκες, καταρρακτώδη βροχή, βουλωμένα φρεάτια απότομη πτώση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παγωνιά. Συνθήκες βαρυχειμωνιάς, ξαστεριά ξαφνική χιονοθύελλα, μεγάλη πτώση χιονιού ασυνήθιστη για την περιοχή
ποια είναι η έκταση,
η σπουδαιότητά του;
Το χαλάζι έπεσε σε έκταση 10.000 στρεμμάτων και κατέστρεψε τον καρπό των οπωροφόρων δέντρων,  τα οποία ήταν έτοιμα για συγκομιδή σπίτια, χωράφια και δρόμοι πλημμύρισαν, δημιουργήθηκε καθίζηση στο έδαφος, καταστράφηκαν έπιπλα και οικιακές συσκευές μεγάλη έκταση οπωροφόρων δέντρων πάγωσαν και είναι βέβαιο ότι ούτε θα ανθοφορήσουν, ούτε θα καρποφο-
ρήσουν την ερχόμενη καλλιερ-
γητική περίοδο.
πολλά χιόνια, πτώση της θερμο-
κρασίας και δυνατοί άνεμοι
ποιους σοβαρούς
κινδύνους δημιούργησε
το γεγονός;
Εκτός από τις παραγωγές, καταστράφηκαν από το δυνατό χαλάζι πολλά αυτοκίνητα και έγιναν πολλές υλικές ζημιές. πχ καταστροφή θερμοκηπίων, άνθρωποι κινδύνευσαν να τραυματιστούν; κινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές, καταστράφηκαν περιουσίες, πολλές ζημιές σε νοικοκυριά από την παγωνιά δημιουργήθηκε ο κίνδυνος της ολοσχερούς καταστροφής των δέντρων με απώτερο κίνδυνο να κλονιστεί η οικονομία της περιοχής οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να δουλέψουν, δεν υπήρχε ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και οι κάτοικοι ήταν αποκλεισμένοι
με ποιον τρόπο
αντιμετωπί-
στηκαν οι
πιο σοβαροί κίνδυνοι
;
Οι αγρότες έκαναν δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ,
για να αποζημιωθούν, για τις ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειές τους
.
επέμβαση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της ΕΜΑΚ, για τον απεγκλωβισμό κατοίκων, προσπάθεια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ για επαναφορά της ηλεκτροδότησης και των τηλεπικοινωνιών δηλώσεις ζημιάς στον ΕΛΓΑ, που πρέπει να προβεί σε άμεση καταμέτρηση των ζημιών, προκειμένου να δοθούν άμεσα οι ανάλογες αποζημιώσεις Η Νομαρχία σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης και τη βοήθεια του Στρατού, καθάρισαν τους δρόμους, όσο βέβαια ήταν δυνατό.

ΑΡΘΡΑ

( Α )

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΑΠΟ ΕΝΤΟΝΗ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗ

Μεγάλες ζημιές έχει προκαλέσει η έντονη χαλαζόπτωση στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας πριν από 10 ημέρες.
Οι δυνατοί άνεμοι και η έντονη χαλαζόπτωση έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, το χαλάζι έπεσε σε έκταση 10.000 στρεμμάτων και κατέστρεψε τις δενδροκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα να καταστραφεί η φετινή παραγωγή η οποία ήταν έτοιμη για συγκομιδή. Ζημιές έγιναν σε θερμοκήπια, ακόμη και σε αυτοκίνητα που βρισκόταν σταθμευμένα στην άκρη του δρόμου. Άνθρωποι κινδύνευσαν να τραυματιστούν και για το λόγο αυτό, προτίμησαν να παραμείνουν μέσα στα σπίτια τους, για να το αποφύγουν.
Οι αγρότες της περιοχής έσπευσαν να κάνουν δηλώσεις στον ΕΛΓΑ, για την αποζημίωση της ζημιάς της παραγωγής τους, από το χαλάζι.
Ελπίζουμε να γίνουν γρήγορα οι εκτιμήσεις και να αποζημιωθούν ακόμη πιο γρήγορα οι δενδροκαλλιεργητές, γιατί βρίσκονται στα πρόθυρα της οικονομικής καταστροφής. Τα μοναδικά τους έσοδα ήταν από την πώληση της παραγωγής τους.

( Β )

ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΕΠΛΗΞΑΝ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ

Οι κάτοικοι της Αλεξάνδρειας και της ευρύτερης περιοχής, κατάλαβαν πραγματικά τι σημαίνει πλημμύρα. Τον περασμένο Απρίλιο, οι σφοδρές βροχοπτώσεις, μαζί με τα βουλωμένα φρεάτια δημιούργησαν πλημμύρες στα σπίτια, στα χωράφια και στους δρόμους.
Ακόμη δημιουργήθηκε καθίζηση του εδάφους. Οικιακές συσκευές και έπιπλα καταστράφηκαν. Άνθρωποι και ζώα κινδύνευσαν να πνιγούν. Υπήρξε έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων. Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε νοικοκυριά. Καταστράφηκαν περιουσίες.
Όλοι έτρεχαν δεξιά και αριστερά σοκαρισμένοι, για να μπορέσουν να σωθούν. Οι γεωργοί και οι οικογένειές τους έκλαιγαν την μοίρα τους και καταριόταν τον καιρό που τους έριξε αυτή τη σφοδρή βροχόπτωση, η οποία τους κατέστρεψε σπίτια, ζώα και καλλιέργειες, τα οποία ήταν η μόνη τους περιουσία. Σκέφτονταν πώς θα μπορούσαν να επιβιώσουν, μετά από αυτή την ολοκληρωτική καταστροφή.
Ευτυχώς που δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί, ούτε είχαμε θύματα και αυτό χάρη στην άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ. Ο απεγκλωβισμός των κατοίκων ήταν γρήγορος και επιτυχής. Η προσπάθεια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ ήταν άμεση, αλλά πολύ χρονοβόρα, ώστε να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση και οι τηλεπικοινωνίες στα σπίτια των κατοίκων.
Εύχομαι μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές σε σπίτια και περιουσίες, να δοθούν σύντομα οι αποζημιώσεις από το κράτος στους αγρότες, για να συνεχιστεί η ζωή κανονικά και να μην ξανασυμβεί αυτό το απρόβλεπτο καιρικό φαινόμενο.

( Γ )

ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΜΑΣ

Το προηγούμενο τριήμερο, μεγάλος παγετός, που οφείλεται σε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω της βαρυχειμωνιάς, κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες οπωροφόρων δέντρων ( ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές κλπ ) στον κάμπο της Ημαθίας. Δέχτηκε μεγάλο πλήγμα ο αγροτικός πληθυσμός της περιοχής και οι έμποροι γεωργικών προϊόντων.
Από την παγωνιά δημιουργήθηκε ο κίνδυνος της ολοσχερούς καταστροφής των δέντρων, με απώτερο κίνδυνο, να κλονιστεί η οικονομία της περιοχής, που στηρίζεται αποκλειστικά στην παραγωγή και την εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
Η Ελληνική πολιτεία για να αντιμετωπίσει το σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των καλλιεργειών και κατ’ επέκταση της οικονομικής καταστροφής των γεωργών, προέβει αμέσως σε καταμέτρηση των ζημιών με ειδικά συνεργεία προκειμένου να δοθούν άμεσα, οι ανάλογες αποζημιώσεις.
Η περιοχή μας είναι καθαρά γεωργική. Στην οικονομία μας υπάρχει μια αλυσίδα, με βασικό κρίκο την αγροτική οικονομία. Αν αυτός σπάσει, όλοι οι άλλοι τομείς κινδυνεύουν οικονομικά, γιατί είναι όλοι εξαρτώμενοι από αυτόν. Δυστυχώς οι καλλιέργειες εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες. Αν αυτές είναι άσχημες, μια δεδομένη στιγμή, καταστρέφονται οι κόποι ολόκληρης της χρονιάς. Οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν έτσι βασικό οικονομικό πρόβλημα και πρόβλημα διαβίωσης. Γι’ αυτό θα πρέπει ο κρατικός μηχανισμός να λειτουργεί άμεσα σε τέτοιες περιπτώσεις και να χορηγεί αποζημιώσεις, άτοκα δάνεια και κάθε είδους οικονομική βοήθεια για την στήριξη και την ενίσχυση των αγροτών μας.

( Δ )

ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΑΠΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Η πρωτοφανής κακοκαιρία ανησύχησε πολύ τους κατοίκους της Αλεξάνδρειας. Πριν από 4 χρόνια είχε αποκλειστεί από τα χιόνια εξαιτίας των δυνατών ανέμων και του ασταμάτητου χιονιού. Το χιόνι είχε φτάσει το ένα μέτρο και οι κάτοικοι είχαν πολλά προβλήματα. Δεν μπορούσαν να δουλέψουν, να βγουν έξω τα φορτηγά τα οποία μεταφέρουν τα εφόδια, τα εμπορεύματα και διάφορα προϊόντα. Ο κόσμος δεν μπορούσε να μετακινηθεί, γινόντουσαν πολλά ατυχήματα, έσπασαν σωλήνες και κολόνες με αποτέλεσμα πολλά σπίτια και τα γύρω χωριά να μείνουν χωρίς νερό και ρεύμα.
Τελικά αντιμετωπίστηκαν κάποια προβλήματα, αφού η Νομαρχία και ο Δήμος με τη βοήθεια του Στρατού, έβαλαν πολλά εκχιονιστικά μηχανήματα, για να καθαρίσουν τους δρόμους και να ρίξουν αλάτι για να λιώσουν οι πάγοι. Εγώ πιστεύω πως χειρίστηκαν πολύ καλά το πρόβλημα αυτό και ελπίζω να μην ξαναχιονίσει τόσο πολύ. Καλό το χιόνι, αλλά με μέτρο!!!

Δείτε επιπλέον