Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις






















Σχολικό έτος 2018 – 2019

Γραμματικό φαινόμενο

Γιάννης Φερεντίνος

Γιάννης Φερεντίνος

Παραγωγή Γραπτού Λόγου




Ασκήσεις

Άσκηση 6. σελ. 45

αφήστε, ζυγίστε, προτιμήστε, σταθείτε, εκτιμήστε, μετρήστε, απαντήστε, ξύστε, βρείτε, κερδίστε.

Άσκηση 8. σελ. 46

ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΙΔΕΡΟ

Η ιδέα του ισιώματος των ρούχων είναι πολύ παλιά. Ξεκινά με εργαλεία ισιώματος φτιαγμένα από ξύλο, γυαλί ή μάρμαρο, ενώ η όλη διαδικασία βελτιώθηκε με την προσθήκη της θερμότητας. Έτσι βαριές πέτρες ζεσταίνονται στο τζάκι και χρησιμοποιούνταν για να πιέσουν τα ρούχα. Η πρώτη αναφορά στη χρήση του σίδερου για πλυμένα ρούχα γίνεται τον 17ο αιώνα. Τα πρώτα σίδερα ζεσταίνονται πάνω σε μια ανοιχτή φωτιά, αλλά οι επόμενες βελτιωμένες εκδόσεις περιλαμβάνουν κούφια σίδερα.
Ο Henry W. Seely ( Η.Π.Α.) αντιλήφθηκε ότι υπήρχε ένας άλλος τρόπος για να ζεσταίνεται η βάση του σίδερου, με τη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος. Το 1882 εφηύρε το ηλεκτρικό σίδερο, το οποίο ζεσταινόταν από ένα τόξο ηλεκτρισμού. Ο Seely βελτίωσε αυτήν την κατασκευή το 1883 με ένα αρκετά ασφαλέστερο ηλεκτρικό σίδερο χωρίς καλώδια. Τοποθετούνταν σε μία ειδική υποδοχή, όπου θερμαινόταν και στη συνέχεια αποκρινόταν από εκεί, επιτρέποντας στο χρήστη να σιδερώσει χωρίς να επιβαρύνεται με τη χρήση του καλωδίου.
Τα ηλεκτρικά σίδερα άρχισαν να διαδίδονται, καθώς σταδιακά βελτιώνονταν. Το 1926 στη Νέα Υόρκη η εταιρεία στεγνοκαθαρισμού Eldec εισήγαγε στην αγορά το πρώτο σίδερο ατμού.

Η τεχνολογία δεν είχε φτάσει ακόμη στο σημείο που θα επέτρεπε στο σίδερο ατμού να είναι αρκετά ασφαλές και αξιόπιστο, ώστε να γνωρίσει άμεση επιτυχία.

( Βιβλίο: Το βιβλίο με τις εφευρέσεις, σελ. 12 )

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΜΗΧΑΝΗ

Η πρώτη φωτογραφική μηχανή εφευρέθηκε από τον Λουί Νταγκέρ, στις αρχές του 1800. Το ” φιλμ ” ήταν μία μεταλλική πλάκα χημικά επεξεργασμένη. Αυτός που θα έβγαινε φωτογραφία, έπρεπε να μείνει ακίνητος για 10 λεπτά, με το κεφάλι του σ’ ένα στήριγμα, ώστε να μην κινείται.
Μερικές σύγχρονες φωτογραφικές μηχανές μπορούν να πάρουν μία φωτογραφία σε λιγότερο από ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου.
Για να βγάλει μία φωτογραφία, η φωτογραφική μηχανή παίρνει το φως από μία σκηνή ή μία εικόνα μπροστά της και το κατευθύνει σ’ ένα κομμάτι φωτογραφικό φιλμ. Το φως επηρεάζει τις χημικές ουσίες του φιλμ και δημιουργεί επάνω του εικόνα. Όταν εμφανίζεται το φιλμ, βουτιέται σε χημικές ουσίες, που κάνουν αυτήν την εικόνα σταθερή. Η εικόνα μπορεί τότε να τυπωθεί σε φωτογραφικό χαρτί.

Η μηχανή SLR

Όπως όλες οι πρώτες φωτογραφικές μηχανές, η SLR προήλθε από την κατά πολλή παλιότερη ” camera obscuna “. Ο Τόμας Σάτον σχεδίασε την πρώτη μηχανή SLR το 1861. Οι μεγάλου τύπου μηχανές ήταν δημοφιλείς απ’ το 1900 ως τη δεκαετία του 1930 περίπου. Το μοντέλο Kine Exacta ήταν η πρώτη μηχανή 35 χιλιοστών που χρησιμοποιούσε τη μέθοδο μονοοπτική ανάκλασης SLR. Εμφανίστηκε το 1936.
( Καθημερινά πράγματα σελ. 24,25, Ανακαλύπτω τις μηχανές σελ. 383 και Π. Λ. Μπιτάννικα τόμος 60 σελ.293 )

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Ιστορία
Ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής ήταν ο ENIAC, που κατασκευάστηκε το 1946. Καταλάμβανε χώρο όσο ένα διαμέρισμα. Ένας από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου είναι ο LYBER που μπορεί να κάνει 800 εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο.

Αυτό το ξέρατε;

Οι υπολογιστές μπορούν να εκτελούν πολλές και διαφορετικές εργασίες. Για παράδειγμα, χρησιμοποιούνται για την πτήση του αεροπλάνου, για την πρόβλεψη του καιρού, για τον έλεγχο των δορυφόρων στο διάστημα και για το σχεδιασμό αυτοκινήτων.
Υπολογιστής χαρακτηρίζεται η συσκευή η οποία επιλύει προβλήματα με την εφαρμογή προκαθορισμένων λειτουργιών σε στοιχεία πληροφορίας ή δεδομένα τα οποία εισάγονται σε αυτόν. Οι υπολογιστές βοηθούν ακόμη & στον καθημερινό προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του κάθε ανθρώπου. Θα εκτελούν επίσης εργασίες οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει, όπως ο έλεγχος του περιβάλλοντος, στο εσωτερικό του σπιτιού, δηλαδή ο έλεγχος της θέρμανσης, του φωτισμού και του εξαερισμού. Μεγάλο ποσοστό των αγορών αγαθών γίνεται με υπολογιστές. Ένας αγοραστής συνδέει μέσω μιας τηλεφωνικής γραμμής τον υπολογιστή του σπιτιού του με έναν άλλον οπουδήποτε στον κόσμο υπολογιστή. Πληροφορίες για αγαθά και τιμές παρέχονται, μέσω του υπολογιστή στο σπίτι του καταναλωτή για μελέτη. Οι παραγγελίες μεταφέρονται στο δίκτυο υπολογιστών και τα καταστήματα ειδοποιούνται και παρέχουν τα παραγγελθέντα αγαθά κατευθείαν στο σπίτι του πελάτη. Τα χρήματα για την πληρωμή της παραγγελίας αφαιρούνται αυτόματα από τον τραπεζικό λογαριασμό του πελάτη.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η πρώτη ηλεκτρική κουζίνα εφευρέθηκε όταν ανακαλύφθηκε ο ηλεκτρισμός. Οι παλιές κουζίνες ήταν τεράστιες, πολύ αργιές καθώς και τα μάτια τους ήταν τεράστια και υψωμένα.
Μετά από αρκετά χρόνια που η τεχνολογία είχε προχωρήσει βγήκαν η σημερινές κουζίνες που έχουμε όλοι στα σπίτια μας. Αυτές οι κουζίνες είναι πολύ πιο εξελιγμένες από τις παλιές, γιατί καταρχήν είναι πιο γρήγορες, πιο μικρές και με καλύτερα και πιο εύχρηστα μάτια.

Οι εστίες έχουν διαχωριστεί από το φούρνο, γεγονός που βοηθάει πάρα πολύ στην εργονομία του χώρου, καθώς ο φούρνος τοποθετείται ψηλά οπότε είναι πολύ πιο εύκολα προσβάσιμος, ενώ ελέγχεται από όρθια θέση. Οι εστίες τώρα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του πάγκου, αρκεί να υπάρχει επαρκής ελεύθερος χώρος δεξιά και αριστερά, ενώ αν η κουζίνα είναι ανοιχτή και μεγάλη μπορεί να δημιουργηθεί νησίδα στο κέντρο που να φιλοξενεί τις εστίες, επιτυγχάνοντας μια επιφάνεια εργασίας άνετη και λειτουργική. Πολλά είναι τα μοντέλα εστιών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και ακόμη περισσότεροι οι συνδυασμοί που μπορούν να επιτευχθούν. Οι διαστάσεις ποικίλλουν από 30 cm για δύο μόνο εστίες, ενώ συνδυασμοί που περιλαμβάνουν κεραμικές εστίες, εστίες υγραερίου, γκριλ και φριτέζα μπορούν να φτάσουν τα 120 cm. Επίσης ορισμένα μοντέλα διαθέτουν επιφάνεια διατήρησης της θερμοκρασίας του φαγητού. Οι εστίες συνοδεύονται πάντα από τον απορροφητήρα. O απορροφητήρας Σύμφωνα με τις νέες τάσεις ο απορροφητήρας είναι εμφανής και αποτελεί σημαντικό στοιχείο της διακόσμησης της κουζίνας εκτός από τη λειτουργία που επιτελεί, ενώ μπορεί να τοποθετηθεί είτε σε επαφή με τον τοίχο, είτε κρεμασμένος ελεύθερος στο χώρο, σε περίπτωση που οι εστίες βρίσκονται σε νησίδα. Οι διαστάσεις του κυμαίνονται από 60 cm ως 120 cm και πρέπει σε κάθε περίπτωση να έχει την ίδια ή μεγαλύτερη διάσταση από τις εστίες.

Άσκηση 9. σελ. 47

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι η εταιρία μας διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό και εκτελεί δωρεάν επισκευές σε συσκευές που έχουν πρόβλημα, αν καλύπτονται από τη σχετική εγγύηση. Αν μία συσκευή παρουσιάσει βλάβη, ο πελάτης μπορεί να τη φέρει στην εταιρεία μας μαζί με την απόδειξη αγοράς. Σε περίπτωση που η συσκευή εμφανίσει φθορά που δεν επισκευάζεται, τότε φροντίζουμε άμεσα για την αντικατάστασή της. Σας υπενθυμίζουμε ότι η εγγύηση δεν καλύπτει προβλήματα λόγω κακής λειτουργίας ή όταν ο πελάτης δεν ακολούθησε πιστά τις οδηγίες χρήσης. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η εταιρία μας διαθέτει γνήσια ανταλλακτικά για τις πιο πολλές ηλεκτρικές συσκευές που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Δείτε επιπλέον