Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις

Γραμματικό φαινόμενο



Παραγωγή Γραπτού Λόγου


Ασκήσεις

Άσκηση 2. σελ. 73

” Αγαπητή κυρία “
Η πρόσκληση για να περάσει η μαθήτριά μας Αλεξάνδρα Λατουσάκη δύο βδομάδες μαζί με την οικογένειά σας στην Αμερική ως επισκέπτρια και να παρακολουθήσει τα μαθήματα με τη Ρομπέρτα, καθώς επίσης και να πηγαίνουν μαζί στα αθλήματα, μας τιμά ιδιαίτερα.
Θα μιλήσω στους γονείς της ώστε να μεταφέρουν στην Αλεξάνδρα την πρόκληση και φυσικά να δώσουν τη συγκατάθεσή τους γι’ αυτή την επίσκεψη.

Με όλη μου την εκτίμηση
Ο Διευθυντής κ. Μαλλάς

Άσκηση 3. σελ. 74

Αγαπητέ Κωνσταντίνε
Θα ήθελα να σε γνωρίσω από κοντά. Η γνωριμία μας έγινε μέσω Internet.
Μένω στην Αλεξάνδρεια και είμαι 11 χρονών. Έχω πολλούς φίλους. Επίσης έχω κι έναν αδερφό. Η Ελλάδα, η χώρα μου, είναι πολύ μεγάλη και έχει περίπου 11.000.000 κατοίκους. Πηγαίνω στο 5ο Δημοτικό Σχολείο. Η τάξη μου είναι μικρή, αλλά είναι όμορφη. Έχουμε έναν πολύ καλό δάσκαλο.
Στον ελεύθερο χρόνο μου παίζω μπάλα και πηγαίνω στον παππού μου ή διαβάζω.

Το σπίτι μου είναι μεγάλο και ευρύχωρο. Επίσης είναι ψηλό. Ακριβώς από κάτω είναι η επιχείρηση των γονέων μου.

Θα ήθελα κάποια μέρα να επισκεφτείς την πόλη που ζω. Επίσης θα ήθελα και εγώ να έρθω στην Γερμανία.
Ελπίζω να μη σε κούρασα πολύ και να βρήκες αυτά που σου έγραψα ενδιαφέροντα. Σε φιλώ και περιμένω γράμμα σου.

Με αγάπη
Ο φίλος σου ………………

Άσκηση 4. σελ. 75

φιλ + κατάληξη φιλ + β ΄ συνθετικό
φιλαράκος φιλάνθρωπος
φιλία φιλαναγνώστης
φιλιώνω φιλάργυρος
φιλεύω φιλειρηνικός
φιλάω φιλελεύθερος
φιλικός φιλήσυχος
φίλημα φιλοδοξία
φιλενάδα φιλόζωος
φιλί φιλόλογος
φιλόσοφος
φιλότιμος
φιλόξενος
φιλότεχνος : ( φίλος + τέχνη ) αυτός που αγαπάει την τέχνη
φιλότιμος : ( φίλος + τιμή ) αυτός που έχει έντονο το συναίσθημα της τιμής και της προσωπικής αξιοπρέπειας / που καταβάλλει ευσυνείδητες προσπάθειες να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του ή να διακριθεί σε κάτι
φιλόδοξος : ( φίλος + δόξα ) αυτός που αγαπά υπερβολικά τη δόξα / μεγαλεπήβολος
φιλοδώρημα : ( φίλος + δώρο ) μικρό χρηματικό δώρο για προσφερθείσα εκδούλευση, πουρμπουάρ, μπαξίσι
φιλόλογος : ( φίλος + λόγος ) εκείνος που αγαπάει τους λόγους / ο επιστήμονας που μελετά τη γλώσσα, τη λογοτεχνία, τα έργα ενός λαού ή τόπου

Φτιάχνω μια ιστορία με τέτοιες σύνθετες λέξεις :

( Α )

Ένας φιλότεχνος φιλόλογος ξεκίνησε να πάει να δει μία έκθεση ζωγραφικής. Ο υπάλληλος στην είσοδο ήταν πολύ φιλόξενος και φιλότιμος και τον υποδέχτηκε με χαρά. Όταν μπήκαν όλοι μέσα, από δύο μεγάλα μεγάφωνα ακούστηκε : ” Η έκθεση αρχίζει “. Όλοι άρχισαν να περπατούν και να κοιτούν τους πίνακες. Επίσης υπήρχαν πολλοί φιλάνθρωποι όπου έκαναν δωρεές στην έκθεση. Ο φιλόλογος είδε πολλούς γνωστούς, μαθητές αλλά και φίλους καθώς κοιτούσε τους πίνακες. Ξαφνικά μία κυρία έπεσε επάνω του και κατά λάθος και εκείνος με τη σειρά του έριξε τον πίνακα που βρισκόταν πίσω του. Ξαφνικά άρχισε να φωνάζει και να ζητάει συγγνώμη. Ο κύριος τη συγχώρησε και ήταν φιλικός μαζί της. Αυτό που είχε κάνει στον πίνακα ήταν ασυγχώρητο. Όταν ο δημιουργός του πίνακα κατάλαβε τι είχε συμβεί ήταν αργά. Ο πίνακας είχα καταστραφεί. Άρχισε να φωνάζει και να λέει ότι του κατέστρεψαν τον πίνακα. Επειδή όμως είχαν γίνει φίλοι με το φιλόλογο, εκείνη πήρε όλη την ευθύνη πάνω της. Αυτή ήταν η περιπέτεια του φιλολόγου που πήγε να δει πίνακες και τον έναν τον κατέστρεψε.

( Β )

Ένας φιλότεχνος φιλόλογος ξεκίνησε να πάει να δει μία έκθεση ζωγραφικής. Ο υπάλληλος στην είσοδο ήταν πολύ φιλόξενος και φιλότιμος και τον ξενάγησε πολύ καλά. Ο φιλότεχνος φιλόλογος εντυπωσιάστηκε από τα έργα και στο τέλος άφησε ένα φιλοδώρημα. Έτσι κάθε φορά που πήγαινε, άφηνε κι ένα φιλοδώρημα, γιατί του άρεσαν πολύ τα έργα της έκθεσης.

Δείτε επιπλέον