Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Άσκηση 1. σελ. 39

( Α )

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Καραγκιόζης και η Κοκκινοσκουφίτσα, τρία πρόσωπα που δεν είχαν καμία απολύτως σχέση. Ο Μέγας Αλέξανδρος βασιλιάς, ο Καραγκιόζης, ο πρωταγωνιστής σε πολλές παραστάσεις για τον απλό λαό και η Κοκκινοσκουφίτσα, διάσημη από το παραμύθι με τον κακό λύκο, κανείς δε θα πίστευε ότι θα έμπλεκαν σε περιπέτειες μαζί. Και έτσι όπως τα έφερε η τύχη, πράγματι έμπλεξαν σε περιπέτειες.
Αυτά τα διαφορετικά πρόσωπα συναντήθηκαν μια μέρα στο δάσος ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε για να πάρει λίγο καθαρό αέρα, η Κοκκινοσκουφίτσα για να μαζέψει λουλούδια και ο Καραγκιόζης για να σκεφτεί τι θα παίξει στην επόμενή του παράσταση. Ξαφνικά βρέθηκαν και οι τρεις μπροστά στην πύλη μιας σπηλιάς και μπήκαν μέσα. Ο Μέγας Αλέξανδρος γιατί του άρεσε πάρα πολύ να εξερευνεί άγνωστα μέρη ακόμα κι αν του έβγαινε σε κακό, η Κοκκινοσκουφίτσα για να ξεκουραστεί και ο Καραγκιόζης για να βρει ησυχία. Ο Μέγας Αλέξανδρος μπήκε αθόρυβα, το ίδιο και ο Καραγκιόζης, αντίθετα η Κοκκινοσκουφίτσα η οποία μπήκε μέσα φωνακτά. Τόσο φωνακτά που δημιούργησε κατολίσθηση με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και οι τρεις εκεί χωρίς φως, νερό και τροφή.
Άρχισαν να πανικοβάλλονται. Άλλωστε ποτέ άλλοτε δεν είχαν βρεθεί σε τόσο περίεργη κατάσταση, ακόμα και ο Μέγας Αλέξανδρος. Ποτέ δεν είχε βρεθεί εγκλωβισμένος μέσα σε μια σπηλιά μαζί με ένα διάσημο κοριτσάκι και έναν πρωταγωνιστή ψυχαγωγικών παραστάσεων.
Άρχισαν λοιπόν να σκέφτονται διάφορες λύσεις, ενώ τους συνέβαιναν όλο και πιο παράξενα πράγματα, όπως να ανάβουν δάδες με φωτιά στις άκρες ενός διαδρόμου, μόλις προχωρούσαν προς τα μέσα. Έτσι άρχισαν να προχωράνε όσο πιο πανικοβλημένοι, ο ένας πίσω από τον άλλο, όλο και πιο μέσα, μέχρι που έφτασαν μέσα σε μία πολύ παλιά και κάπως μικρή αίθουσα δικαστηρίου. Εκεί συνάντησαν κάποιους τυφλοπόντικες που τελείωναν μία δίκη. “Ο Κάσπερ κρίνεται ένοχος για εισβολή σε ξένο τούνελ” είπε ένας χτυπώντας ένα σφυρί πάνω στην έδρα του.
– Συγνώμη μήπως μπορείτε να μας πείτε πώς θα βγούμε από εδώ, ρώτησε ευγενικά η Κοκκινοσκουφίτσα.
Κανείς δεν απάντησε, όλοι έφυγαν φοβισμένοι, εκτός από τον κατηγορούμενο τυφλοπόντικα που ονομαζόταν Κάσπερ.
– Γεια, είμαι ο Κάσπερ, είπε δειλά.
– Γεια, εγώ είμαι η Κοκκινοσκουφίτσα. Από δω ο Καραγκιόζης και ο Μέγας Αλέξανδρος.
– Ψάχνετε τρόπο να φύγετε;
– Ναι, είπαν με μία φωνή.
– Εγώ μπορώ να σας βοηθήσω.
– Αλήθεια ! Πώς;
– Ξέρω ένα τούνελ που θα σας οδηγήσει στην επιφάνεια της γης.
– Μπορείς να μας πας;
– Αμέ !
– Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα, παρατήρησε η Κοκκινοσκουφίτσα. Πώς θα αναπνέουμε;
– Μην ανησυχείς, υπάρχει αρκετό οξυγόνο για όλους εκεί.
Τελικά κατάφεραν να φτάσουν στα σπίτια τους σώοι και αβλαβείς, χάρη στον Κάσπερ, τον οποίον ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε κατοικίδιό του. Η Κοκκινοσκουφίτσα έμεινε στο παλάτι για να λέει παραμύθια στα παιδιά του και ο Καραγκιόζης σταμάτησε να κάνει παραστάσεις μόνο για τον απλό κόσμο και έκανε παραστάσεις και για τον Βασιλιά.
Και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα !!!

( Β )

Ο Μέγας Αλέξανδρος γοητευόταν πάντα από το άγνωστο και το μυστηριώδες. Όταν λοιπόν προετοίμαζε με επιμέλεια την εκστρατεία του, συγκέντρωνε πληροφορίες για τη χώρα που θα εκστράτευε και κατέστρωνε το πλάνο των πολεμικών του επιχειρήσεων, ένας ξυπόλητος πολυλογάς και θρασύς, ονόματι Καραγκιόζης, βρέθηκε μπροστά του, υποκλίθηκε και του ζήτησε να καταταχτεί στο στράτευμά του. Τον διαβεβαίωνε συνεχώς ότι θα πολεμούσε με πολύ τόλμη τους ξένους, ότι θα είχε την ικανότητα κατάστρωσης πολεμικών σχεδίων, αρκεί να είχε πάντα γεμάτο στομάχι ! Εδώ κατέστρωνε καθημερινά σχέδια για να ταΐσει την οικογένεια ο Καραγκιόζης ! Είχε αυτό που λέμε: ” Φυσικό χάρισμα ” !!!
Ο Μέγας Αλέξανδρος, μεγαλοφυής και προοδευτικός, δέχτηκε τον Καραγκιόζη ως στρατιώτη του, με τον όρο όμως, όταν βρισκόταν μακριά από την πατρίδα, στην προσπάθεια να κατακτήσουν την Ανατολή, να συμβάλλει στην διάδοση του Ελληνικού πολιτισμού στους ξένους λαούς που θα κατακτούσαν. Ο Καραγκιόζης, γέννημα θρέμμα Ελληνικό και ήταν Έλληνας και ένιωθε Έλληνας και μπορούσε να βοηθήσει στην διάδοση του Ελληνικού στοιχείου. Δέχτηκε ευχαρίστως !
Κάθισε λοιπόν να σκεφτεί ποιο πρόσωπο απ’ αυτά που αγαπούσε θα μπορούσε να πάρει μαζί του για να τον βοηθάει στον ρόλο που ανέλαβε, αποβλέποντας βασικά στο να είναι πάντα χορτάτος.
Περπατώντας έτσι στους δρόμους, στις γειτονιές, στα δάση, συνάντησε ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, με κόκκινο παλτό και σκούφο, την Κοκκινοσκουφίτσα. Καθόταν σε μία μεγάλη πέτρα και σκεφτόταν.
– Γιατί είσαι έτσι μελαγχολική; τη ρώτησε ο Καραγκιόζης. Δεν έχεις και εσύ να φας;
– Όχι ! Αλλά βαρέθηκα να ζω στα παραμύθια. Θέλω να κάνω διαφορετικά πράγματα, να γνωρίσω άλλες περιπέτειες, πιο αληθινές, πιο σπουδαίες !
Έτσι κάπως ξεκίνησε η Κοκκινοσκουφίτσα και ο Καραγκιόζης μαζί με το Μέγα Αλέξανδρο να κατακτήσουν την Ανατολή. Ήταν μία περίεργη ομάδα, από διαφορετικούς κόσμους ο καθένας, με διαφορετικά βιώματα, αντιλήψεις, τρόπο ζωής και σκέψης.
Ο άκαμπτος χαρακτήρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου μετά από μία σκληρή μάχη μαλάκωνε και γαλήνευε το βλέμμα του όταν βρισκόταν με την Κοκκινοσκουφίτσα που ήταν γλυκιά, ήρεμη, γεμάτη τρυφερότητα και αγάπη, αλλά και τον Καραγκιόζη, που με το ιδιαίτερο χιούμορ του, τον έκανε να γελάει, να διασκεδάζει και να θυμάται την Πατρίδα !
Κάποια μέρα, ο Μέγας Αλέξανδρος καταδιώκοντας τους Πέρσες ιππείς, συνάντησε έναν ιθαγενή, που τον αντιμετώπισε σαν Θεό που τον έσωσε από την δυναστεία των Περσών και άρχισε να τον προσκυνά και να ζητά να τον πάρει μαζί του.
Ο Μέγας Αλέξανδρος, που συχνά δήλωνε ότι είχε μέσα του κάποια θεϊκή δύναμη, τον πήρε μαζί του και τον έφερε στο στρατόπεδό του, όπου γνώρισε τον Καραγκιόζη και την Κοκκινοσκουφίτσα.
Αυτοί μόλις αντιλήφθηκαν τι συνέβαινε, πλησίασαν τον Μέγα Αλέξανδρο και του είπαν:
– Εγώ στην πατρίδα, ξυπόλυτος ήμουν, ξυπόλυτη οικογένεια έχω, σε παράγκα ζούσαμε και μόνο για το φαΐ μας αν χρειαζόταν, έκανα τάχα πως προσκυνούσα αφέντες. Και τώρα να χρειαστεί, για να χω φαΐ να τρώω, να σε λατρεύω σαν Θεό, να το κάνω ! Όμως εσύ, δεν είσαι Θεός ! Είσαι ένας γενναίος, ο πιο γενναίος Μακεδόνας και φίλος μου ! Είπε ο Καραγκιόζης.
– Με λάτρεψαν όλα τα παιδιά, όλων των εποχών και πάντα χαίρονται να ακούν το παραμύθι μου και να με σώζει ο ξυλοκόπος από τον κακό το λύκο. Αγαπώ τη μαμά μου, τη γιαγιά μου, τους καλούς και το καλό που συμβαίνει στον κόσμο. Για μένα όλα είναι παραμύθι και φαντασία, είπε η Κοκκινοσκουφίτσα.
Όμως κοντά σου Μέγα Αλέξανδρε, γνώρισα την ανθρώπινη υπεροχή και αρετή, την ψυχική και πνευματική ρωμαλεότητα, την υπερηφάνεια, την καλή φιλοδοξία, την γενναιότητα και το σπουδαίο ήθος ενός ανθρώπου. Όμως όλα αυτά, δεν είσαι Θεός : Έτσι δεν είναι;
Ο Μέγας Αλέξανδρος άκουσε προσεκτικά τα λόγια των τόσο αταίριαστων και ταυτόχρονα τόσο ταιριαστών φίλων του, που σ’ όλη την υπόλοιπη μικρή ζωή του, ποτέ δεν θέσπισε στην αυτοκρατορία που ίδρυσε, την λατρεία του προσώπου του … !!!

( Γ )

Αυτά το τόσο διαφορετικά πρόσωπα, συναντήθηκαν μέσα σε ένα ασανσέρ ενός πολυτελούς ξενοδοχείου. Ο Καραγκιόζης ήταν ένας φοιτητής κε πολλές γνώσεις. Η Κοκκινοσκουφίτσα ήταν μία πάμπλουτη κοπέλα και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν ένας έμπειρος δημοσιογράφος. Μαζί τους στο ασανσέρ, ο Πήτερ Παν, ένας διάσημος Υπουργός.
Λίγο πριν φτάσει ο ανελκυστήρας στον πρώτο όροφο σταμάτησε. Έτσι τα τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα κλείστηκαν μέσα σ’ αυτό. Μέχρι που κάποιος όμως να καταλάβει ότι το ασανσέρ ήταν μπλοκαρισμένο, ο υπουργός Πήτερ Παν είχε πεθάνει από ανακοπή καρδιάς. Τα τρία πρόσωπα μετά το θάνατο του υπουργού άρχισαν να ψάχνουν στοιχεία για μία δολοφονία που τους είχε μιλήσει ο Πήτερ Παν. Πέρασαν από πολλούς κινδύνους. Αιχμαλωτίστηκαν από δύο δολοφόνους σε μία παλιά απομακρυσμένη αποθήκη, δεμένοι μπροστά από μία βόμβα και βρέθηκαν δεμένοι στις ράγες ενός τρένου. Μα όλα τα ξεπέρασαν.
Τελικά βρήκαν στο τέλος τον ένοχο για τη δολοφονία. Αυτή η περιπέτεια όμως είχε πολύ πιο ευτυχισμένο τέλος. Ο Μέγας Αλέξανδρος παντρεύτηκε την Κοκκινοσκουφίτσα και ο Καραγκιόζης βρήκε συντροφιά δίπλα στην πολυαγαπημένη νεράιδα Τίνκερμπελ, που ήταν το καλό πνεύμα που τους είχε σώσει από ότι είχαν διακινδυνεύσει.

( Δ )

Αυτά τα τρία τόσο διαφορετικά πρόσωπα συναντήθηκαν στην δεξίωση που έκανε ο Βασιλιάς της περιοχής για τα 20α γενέθλια της αγαπημένης του κορούλας. Όλους θα τους καλούσε για πρώτη φορά στη δεξίωση, γιατί πιο μπροστά δεν τους γνώριζε.
Πρώτος ήταν ο ξακουστός Καραγκιόζης. Αυτός ντυμένος με το ξεσκισμένο του παντελόνι και τη λερωμένη μπλούζα, τα τρύπια του παπούτσια και αξύριστος κατέφτασε στη δεξίωση. Δεύτερη ήταν η Κοκκινοσκουφίτσα με το κόκκινο σκουφάκι, το κόκκινο φορεματάκι και τα κόκκινα παπούτσια της και με το καλαθάκι με τα λουλούδια, έφτασε κι αυτή στην δεξίωση. Τρίτος ήταν ο Μέγας Αλέξανδρος. Αυτός ήταν καθαρός, καλοχτενισμένος και με την βαριά και σιδερένια πανοπλία, έφτασε στην δεξίωση. Και οι τρεις ποτέ άλλοτε δεν είχαν βρεθεί σε τόσο περίεργη κατάσταση, γιατί όλοι τους κοιτούσαν περίεργα και τα σχόλια και τα χαχανητά για το πώς ήταν ντυμένοι και οι τρεις έτσι έπεφταν βροχή. Έτσι τους πιάνει η κακιά αδερφή της Σταχτοπούτας και τους λέει: ” Καλά δεν είδατε τα ρούχα σας στον καθρέφτη πριν έρθετε στην δεξίωση “; Και οι τρεις στεναχωρήθηκαν και ντροπιάστηκαν. Άρχισαν λοιπόν να σκέφτονται διάφορες λύσεις όπως: Ο Καραγκιόζης πήγε στο μπάνιο και έφτιαξε τα μαλλιά του, η Κοκκινοσκουφίτσα ανέβηκε κρυφά στο δωμάτιο της πριγκίπισσας και διάλεξε ένα άλλο φόρεμα και ο Μέγας Αλέξανδρος πήγε στο δωμάτιο του Βασιλιά για άλλα ρούχα, αλλά τίποτα, όλοι συνέχισαν να τους κοροϊδεύουν όλο και πιο πολύ. Και μετά από όλα αυτά τους συνέβαιναν όλο και πιο απίστευτα πράγματα. Ο ένας σκόνταφτε, ο άλλος φταρνιζόταν με τα λουλούδια της Κοκκινοσκουφίτσας γιατί είχε αλλεργία και η άλλη δεν μπορούσε να περπατήσει γιατί την πατούσαν τα καινούργια παπούτσια της.
Τελικά όλα πήγαν καλά στο τέλος χάρη στην όμορφη και χαριτωμένη Χιονάτη που βοήθησε και τους τρεις να ντυθούν για πρώτη φορά στη ζωή τους σαν άνθρωποι και να φέρονται όπως οι υπόλοιποι καλεσμένοι, με τρόπους και σεβασμό. Έτσι ποτέ κανείς δεν τους ξανά κορόιδεψε.
Εκτός από αυτά έγιναν ακόμη πιο διάσημοι, βγαίνοντας εξώφυλλα σε πολλές εφημερίδες και στα περιοδικά για το τέλειο ντύσιμό τους και τους καταπληκτικούς τρόπους τους. Επίσης τους καλούσαν για καλεσμένους, όλοι οι Βασιλιάδες του κόσμου κι αυτό το χρωστούσαν στην αξιαγάπητη Χιονάτη τους και πάλι.
Κι έζησαν αυτοί καλά κι εμείς ακόμα καλύτερα !!!

Άσκηση 3. σελ. 42

( Α )
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καθημερινά στο Βασιλικό Θέατρο – Σκηνή Μελίνα Μερκούρη, στη Θεσσαλονίκη, το πρωτότυπο πρόγραμμα ξενάγησης στα μυστικά του θεάτρου. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε σχολεία, κυρίως σε μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια των αποφοίτων της Σχολής Θεάτρου. Καθημερινά μπορείτε να παρακολουθήσετε τις πρόβες.

Πληροφορίες στο τηλ. ………………………….

( Β )
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καθημερινά στο Βασιλικό Θέατρο – Σκηνή Μελίνα Μερκούρη, στη Θεσσαλονίκη, μαθητές δημοτικών σχολείων αρχίζουν την ξενάγηση για να γνωρίσουν τους χώρους του θεάτρου και να γίνουν θεατές μιας απρόοπτης πρόβας. Το πρόγραμμα απευθύνετε σε σχολεία, κυρίως σε μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Πληροφορίες στο τηλ. ………………………….

( Γ )
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Καθημερινά στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης, Σκηνή Μελίνας Μερκούρη, πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα ξενάγησης στα μυστικά του θεάτρου. Πραγματοποιείται με την βοήθεια των αποφοίτων της Σχολής Θεάτρου και απευθύνεται κυρίως σε μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού.

Πληροφορίες στο τηλ. ………………………….

( Δ )
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

” Σας έχουμε στην μπούκα !!! ” Είναι ένας πρωτότυπος τίτλος ενός προγράμματος ξενάγησης στα μυστικά του θεάτρου. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται καθημερινά στο Βασιλικό Θέατρο – Σκηνή Μελίνα Μερκούρη. Επίσης το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε σχολεία κυρίως σε μαθητές των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού. Βρείτε λοιπόν απαντήσεις στα ερωτήματα που σας απασχολούν σχετικά με το θέατρο.

Πληροφορίες στο τηλ. ………………………….

Άσκηση 5. σελ. 44

ταξίδευε, κάλυψε, συνάντησε, θεωρείται, περιέγραψε, αναφέρεται, γεννήθηκε, εξέφρασε, απαρνήθηκε, εξερεύνησε, πέρασε, συμβίωσε, αντιμετώπισε, έχτισε, διένυσε, μάγεψε, προβλήθηκε.

Άσκηση 6. σελ. 45

Εννέα το πρωί, λίγο πριν στρίψω, λίγα λεπτά αργότερα, σε ώρα διαλείμματος, την ίδια στιγμή, ταυτόχρονα, κάποια στιγμή, αμέσως, σε όλη τη διάρκεια του έργου, συνεχώς, στο τέλος της παράστασης, για πολλή ώρα, μόλις είχαν, την άλλη μέρα, επόμενες, δίωρο.

Άσκηση 7. σελ. 46

  • Ο μεγάλος αυτός ηθοποιός έζησε πολλά χρόνια στο εξωτερικό, πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για μόνιμη εγκατάσταση.
  • Τα φώτα έσβησαν μόλις ξεκίνησε η προβολή της ταινίας.
  • Τα γυρίσματα της ταινίας ολοκληρώθηκαν τη στιγμή που έπιασε η ξαφνική μπόρα.
  • Όταν ο δάσκαλος ανακοίνωσε την επίσκεψη στο θέατρο, όλη η τάξη ζητωκραύγασε.
  • Όσον καιρό ο θίασος βρισκόταν σε περιοδεία, ο σκηνοθέτης ετοίμαζε την επόμενη παράσταση.
  • Από την ώρα που άρχισε η προβολή της ταινίας, ο Νίκος δε σταμάτησε να κοιμάται.

Άσκηση 6. σελ. 35

Ενικός αριθμός Πληθυντικός αριθμός
ο δημοφιλής ηθοποιός οι δημοφιλείς ηθοποιοί
του δημοφιλούς ηθοποιού των δημοφιλών ηθοποιών
το δημοφιλή ηθοποιό τους δημοφιλείς ηθοποιούς
η μυστηριώδης ηρωίδα οι μυστηριώδεις ηρωίδες
της μυστηριώδους ηρωίδας των μυστηριωδών ηρωίδων
τη μυστηριώδη ηρωίδα τις μυστηριώδεις ηρωίδες
το μεγαλοπρεπές σκηνικό τα μεγαλοπρεπή σκηνικά
του μεγαλοπρεπούς σκηνικού των μεγαλοπρεπών σκηνικών
το μεγαλοπρεπές σκηνικό τα μεγαλοπρεπή σκηνικά

 

Άσκηση 9. σελ. 47

πολλή, πολύ, πολύς, πολλών, πολλοί, πολλούς, πολύ, πολλές.

Άσκηση 11. σελ. 49

επαρχιακού, τρυφερή, γελαστή, κεντρικά, δευτερεύοντες, κοντινών, ανατρεπτική, γαλήνιο, ατίθασo, συγκινητική, νοσταλγική, εφηβική, νεανικές, δροσερή, πειστικές, ξεχωριστή.

Άσκηση 12. σελ. 50

παίζει θέατρο υποκρίνεται, παριστάνει, υποδύεται
οι μάσκες έπεσαν αποκαλύφθηκε, εμφανίστηκε
η αυλαία έπεσε τελείωσε
ο από μηχανής θεός η λύση σε μία δύσκολη κατάσταση

 

Άσκηση 13. σελ. 50

  • επαγγελματίες, έμπειροι, πραγματικοί, αληθινοί.
  • το μαέστρο.
  • τη μύγα μες στο γάλα.
  • τρελός, αστραπή, σίφουνας, σφαίρα.
  • βόμβα, κεραυνός, βροχή

Άσκηση 15. σελ. 52

μικρά, μεγάλοι, νωρίς, χαρούμενα, ενδιαφέρον, γρήγορα, ανηλίκων, εύκολη, κουραστικής, θυμωμένα / δυνατά, ατάλαντος, συνέχεια, περισσότερα, ακριβό, τέλειος, μακριά.

Quiz

In school

Δείτε επιπλέον