Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις

Γραμματικό φαινόμενο




Παραγωγή Γραπτού Λόγου








Ασκήσεις

Άσκηση 7. σελ. 49

  • παρουσίασε, έπαιξε, έδωσε, έκανε
  • άφωνοι, έκπληκτοι, εντυπωσιασμένοι
  • όφειλαν
  • καταστρέψει, διαλύσει, στραβώσει

Άσκηση 9. σελ. 49

( Α )

Στην αρχή όλα πήγαιναν καταπληκτικά. Ξαφνικά όμως τι συμφορά ! Μία διακοπή ρεύματος μας άφησε πάνω στη σκηνή χωρίς προβολείς. Όλοι πανικοβληθήκαμε. Ευτυχώς όμως οι θεατές δεν είχαν καταλάβει τι είχε συμβεί. Έτσι συνεχίσαμε να παίζουμε τους ρόλους μας, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα. Το θερμό χειροκρότημα των θεατών, μας έδινε περισσότερο θάρρος. Δεν ήταν μόνο όμως αυτό το πρόβλημα. Η Λενιώ Γανυμήδης κατά τη διάρκεια της παράστασης, σκόνταψε από τον μεταξωτό πορτοκαλί χιτώνα της , έπεσε στη σκηνή με αποτέλεσμα να σπάσει το πόδι της. Ένας θεατής που ήταν επαγγελματίας γιατρός, έτρεξε για να βοηθήσει την κοπέλα. Η παράσταση συνεχίστηκε. Πέντε λεπτά πριν τελειώσει η θεατρική παράσταση, το ηλεκτρικό ρεύμα επέστρεψε. Η παράσταση έφτασε στο τέλος της η αυλαία έπεσε και οι ηθοποιοί υποκλίθηκαν στο κοινό, που τους χειροκροτούσε θερμά!

( Β )

Στην αρχή αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα όπως : τα μικρόφωνα δεν ακουγόταν καλά με αποτέλεσμα να υπάρχει διακοπή στη φωνή, επίσης στα 10 πρώτα λεπτά της παράστασης άρχισε να βρέχει δυνατά και τέλος έπαθαν βραχυκύκλωμα τα φώτα από τη βροχή. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε, όμως δεν έφυγε από τη θέση του, γιατί κατανόησε τις προσπάθειες των κοριτσιών που έδωσαν όλα τα δυνατά τους αυτές τις μέρες για να βγει αυτή η παράσταση. Ευτυχώς όμως στο τέλος η βροχή σταμάτησε, το ρεύμα ήρθε, τα μικρόφωνα φτιάχτηκαν και η παράσταση συνεχίστηκε μια χαρά και ο κόσμος στο τέλος έφυγε ευχαριστημένος από αυτό που είδε !!!

( Γ )

Στην αρχή αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα. Τα πράγματα δεν πήγαν έτσι όπως τα είχαμε υπολογίσει. Ο κομμωτής άργησε και κάποιος μπέρδεψε τα κουστούμια. Μετά από αρκετή ώρα κι ενώ το κοινό περίμενε ανυπόμονα ετοιμαστήκαμε. Εκείνη την ώρα κάποιος μας ενημέρωσε ότι έξω ψιχαλίζει. Ευτυχώς καταφέραμε να σώσουμε τα ηχεία και τα σκηνικά. Τα προβλήματα όμως δε σταμάτησαν. Όταν ανεβήκαμε στη σκηνή, η πρωταγωνίστρια πάτησε μία μπανανόφλουδα που είχε πετάξει λίγο πριν ένα μικρό παιδί με αποτέλεσμα να γλιστρήσει και να στραμπουλίξει το πόδι της. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε διάλειμμα, βάλαμε λίγη μουσική και πήγαμε την κοπέλα στο Κέντρο Υγείας. Ευτυχώς δεν ήταν κάτι σοβαρό και το μόνο που χρειαζόταν ήταν έναν επίδεσμος.

Για καλή μας τύχη όμως η κοπέλα μπόρεσε να παίξει και η παράσταση συνεχίστηκε κανονικά. Ήταν πολύ διασκεδαστική, χωρίς διακοπές και προβλήματα. Το κοινό ήταν πολύ ικανοποιημένο με αυτό το θεατρικό έργο και ας επιδοκίμαζε με ζητωκραυγές και χειροκροτήματα.

( Δ )

Στην αρχή αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα, όπως για παράδειγμα, βγήκε το παπούτσι της Περσεφόνης καθώς προσπαθούσε να αντισταθεί στον Άδη. Εκείνη τη στιγμή όλα εκτός από αυτούς τους δύο που χόρευαν στους αργούς ρυθμούς του πιάνου. Τελικά το παπούτσι προσγειώθηκε πάνω στο πιάνο με αποτέλεσμα να αποσυντονίσει τον πιανίστα, ο οποίος άθελά του πάτησε το κουμπί γρήγορης μουσικής και όλα άλλαξαν. Οι χορευτές άρχισαν να χορεύουν σε γρήγορους ρυθμούς, η Περσεφόνη και ο Άδης άρχισαν να μαλλιοτραβιούνται και ο Ερμής προσπαθώντας να βοηθήσει την κατάσταση γλίστρησε κι έριξε τα σκηνικά. Όσο για το παπούτσι της Περσεφόνης, σπρώχτηκε απ’ τους ηθοποιούς και κατέληξε στο κοινό, το οποίο το πετούσε εδώ κι εκεί λες και ήταν μπάλα. Τότε οι ηθοποιοί σταμάτησαν να παίζουν και αντίκρισαν ένα κοινό που κυλιόταν στο χόρτο απ’ τα γέλια. Τελικά άρχισαν να γελούν και οι ηθοποιοί, γιατί κατάλαβαν ότι η παράσταση είχε μεγάλη επιτυχία, ακόμη κι αν από δράμα κατέληξε σε κωμωδία.

Άσκηση 10. σελ. 51

Άσκηση 11. σελ. 54

κριτικοί, αριστουργηματική, θίασο, κορυφαίοι, πρωταγωνίστρια, εξώστη, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, συνθέτης, ερμηνεύοντας, επιδοκίμαζε.

Δείτε επιπλέον