Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις

Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Το Ραμαζάνι
Το Ραμαζάνι, τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου, είναι μια υποχρεωτική περίοδος νηστείας προς τιμή του προφήτη Μοχάμετ για την πρώτη “αποκάλυψη” του Κορανίου.
Διάφορα μουσουλμανικά έθιμα προτρέπουν σε επιπλέον ημέρες και περιόδους νηστείας.
Οι Μουσουλμάνοι, κατά τη διάρκεια της νηστείας τους, απέχουν από την τροφή και το νερό, το κάπνισμα, τις ύβρεις, τη σεξουαλική επαφή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.
Μερικοί Μουσουλμάνοι νηστεύουν και κάθε Δευτέρα (καθ’ οδηγία του προφήτη Μοχάμετ) και άλλοι κατά τη διάρκεια του μηνός του Sha’baan, που προηγείται του Ραμαζανίου.
Ο μήνας του Ραμαζανιού, ένατος μήνας του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου, αποτελεί περίοδο νηστείας για τους μουσουλμάνους όπου γης. Νηστείας αυστηρής που περιλαμβάνει αποχή από το νερό, την τροφή, αλλά και τις σεξουαλικές επαφές, από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
H νύκτα που ακολουθεί έχει εορταστικό, κυρίως όμως θρησκευτικό και τελετουργικό χαρακτήρα, με προσευχές και ανάγνωση του Κορανίου. Κατ’ εξοχήν σημαντική είναι η εικοστή έβδομη νύκτα του Ραμαζανιού, αφού σύμφωνα με την ισλαμική πίστη κατά τη νύκτα αυτή αποκαλύφθηκε στον προφήτη Μωάμεθ, και μάλιστα από τον αρχάγγελο Γαβριήλ, το Κοράνι.

Μουσουλμανισμός

Πότε νηστεύουν ~ Το Ραμαζάνι, τον ένατο μήνα του μουσουλμανικού ημερολογίου, είναι μια υποχρεωτική περίοδος νηστείας προς τιμή του προφήτη Μοχάμεντ για την πρώτη «αποκάλυψη» του Κορανίου.
Διάφορα μουσουλμανικά έθιμα προτρέπουν σε επιπλέον ημέρες και περιόδους νηστείας.
Πως νηστεύουν ~ Αποχή από την τροφή και το νερό, το κάπνισμα, τις ύβρεις, τη σεξουαλική επαφή από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.
Γιατί νηστεύουν ~ Μερικοί Μουσουλμάνοι νηστεύουν κάθε Δευτέρα (καθ’ οδηγία του προφήτη Μοχάμεντ) και μερικοί κατά τη διάρκεια του μηνός του Sha’baan, που προηγείται του Ραμαζανίου και ειδικότερα τις τρεις ακριβώς προηγούμενες ημέρες του.

Θρησκευτική -μουσουλμανική- εορτή.

Το Ραμαζάνι εκ του τουρκικού ραμαζάν αποτελεί ονομασία του ένατου μήνα του μουσουλμανικού έτους.
Σε όλο το χρονικό διάστημα αυτό οι μουσουλμάνοι απέχουν από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, από την ανατολή μέχρι τη δύση του Ήλιου.

Ραμαζάνι και Μπαϊράμι

Στο μήνα Ραμαζανιού, στο μήνα της μεγάλης νηστείας, οι μουσουλμάνοι του ελληνικού χώρου, όπως άλλωστε κάθε πιστός στον ισλαμικό κόσμο, στερούνταν, όσο διαρκούσε το φως της μέρας, την τροφή και το νερό. Στη νηστεία δε συμμετείχαν τα παιδιά μέχρι τα δεκατέσσερά τους χρόνια, ενώ η τήρησή της γινόταν πιο ελαστική εν καιρώ πολέμου ή κατά τη διάρκεια μιας αρρώστιας. Όταν έπεφτε το σκοτάδι, ο ήχος απ’ τα τύμπανα και το άναμμα των φαναριών στους μιναρέδες δήλωναν τη λήξη των στερήσεων. Οι οικογένειες κι οι φίλοι συναθροίζονταν στα σπίτια και απολάμβαναν κοινά γεύματα. Στην αγορά αναστελλόταν η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στις ταβέρνες και τα καπηλειά δεν έλειπαν τα παρατράγουδα της μέθης ή της πορνείας. Την 27η νύχτα του Ραμαζανιού οι πιστοί έπρεπε να μείνουν άγρυπνοι και να προσεύχονται διαρκώς.
Σύμφωνα με την παράδοση του Ισλάμ, τη νύχτα εκείνη, τη “Νύχτα του Πεπρωμένου”, ο Αλλάχ καθόριζε τη μοίρα κάθε πιστού χωριστά για ολόκληρη την επόμενη χρονιά. Η μεθεπόμενη ημέρα θα ήταν μέρα χαράς για τους πιστούς. Ξεκινούσε το Μπαϊράμι, η γιορτή της ευωχίας. Ο κόσμος συνέρεε στους κεντρικούς δρόμους, στις πλατείες ή στις αυλές και στα σπίτια των φίλων και των συγγενών. Κοινά τραπέζια, προσφορές αγαθών και χρημάτων για τα άπορα μέλη της κοινότητας, ευχές συμφιλίωσης, φιλιά και ανταλλαγές δώρων έδιναν το στίγμα των πιο έντονων εορταστικών στιγμών της χρονιάς για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.Μεγάλες γιορτές έχουν το ραμαζάν μπαϊράμ ή σεκέρ μπαϊράμ και το κουρμπάν μπαϊράμ, γιορτές που είναι κινητές και απέχουν μεταξύ τους 70 ημέρες.
Στο ραμαζάν μπαϊράμ, επί ένα μήνα κρατούν νηστεία. Όλη τη μέρα μένουν χωρίς τροφή και νερό και το βράδυ, στο ηλιοβασίλεμα, μετά την κροτίδα που σκάει από κάποιο τζαμί, την ώρα που ορίζεται από τη Μουφτεία, πάνε στο τζαμί για ναμάζ (προσευχή) και στη συνέχεια τρώνε. Έχουν δικαίωμα να τρώνε μέχρι το ξημέρωμα σχεδόν, δυο ώρες πριν από την ανατολή του ήλιου, τότε που ξεχωρίζουν την άσπρη κλωστή από τη μαύρη. Στο σεκέρ μπαϊράμ κάνουν πολλά γλυκά, κυρίως ταψιού, και κερνούν τους φίλους και συγγενείς, ενώ στο κουρμπάν μπαϊράμ σφάζουν αρνιά και γλεντούν. Υπάρχουν και οι τέσσερις θρησκευτικές γιορτές, τα καντήλια για τη σωτηρία των ψυχών, που τους δίνουν την ευκαιρία της κοινωνικής συναναστροφής.
Οι εθνικές εορτές και οι τρεις μεγάλες μουσουλμανικές εορτές που είναι κινητές μέσα στο χρόνο. Αυτές είναι το Καντήλ μπαϊράμ, το Σεκέρ μπαϊράμ και το Κουρμπάν μπαϊράμ.
Κατά τη διάρκεια του Σεκέρ μπαϊράμ μοιράζονται γλυκά ταψιού στους επισκέπτες. Κατά το Κουρμπάν μπαϊράμ κάθε οικογένεια σφάζει αρνί ή κατσίκι και προσφέρει από το σφάγιο σε συγγενικές οικογένειες.

In school

Δείτε επιπλέον