Ψηφιακό Σχολείο

Γραμματικό φαινόμενο


Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Πέτρινοι γίγαντες

Άσκηση 2. σελ. 63

Ομοιότητες – Διαφορές

Ομοιότητες

  • Ήταν επιβλητικές κατασκευές φτιαγμένες από ογκόλιθους μεγάλου μεγέθους & βάρους.
  • Κατασκευάστηκαν κατά τους προϊστορικούς χρόνους, χωρίς τα σημερινά σύγχρονα μηχανήματα.

Διαφορές

  • Ο τρόπος που ήταν τοποθετημένοι οι ογκόλιθοι δεν είχε καμία σχέση με τον τρόπο που ήταν φτιαγμένα τα Κυκλώπεια Τείχη.
  • Τα Κυκλώπεια Τείχη ήταν οχυρωματικό έργο, ενώ οι Πέτρινοι Γίγαντες ήταν ένας ιερός χώρος.

Άσκηση 3. σελ. 63

Τα μνημεία αυτά, γνωστά ως μεγαλιθικά (από τις λέξεις «μέγας» και «λίθος»), βρίσκονται σε πολλά μέρη του κόσμου. Τα αρχαιότερα είναι εκείνα της Δυτικής Ευρώπης.
Συχνά οι ανασκαφές αποκάλυψαν τάφους μέσα, κάτω ή κοντά στα μνημεία. Αυτό οδήγησε τους αρχαιολόγους στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για τόπους ιδιαίτερης σημασίας οι οποίοι σχετίζονταν με τις ταφικές τελετές των αγροτικών πληθυσμών της περιοχής.

Αρχικά υπήρχαν 10.000 ογκόλιθοι, από τους οποίους σήμερα σώζονται μόνο οι 3.000. Η κατασκευή των τεράστιων αυτών μνημείων συνεχίστηκε για 3.000 περίπου χρόνια, από την πέμπτη έως την τρίτη χιλιετία π. Χ. Έπειτα μυστήριο κάλυψε τους πέτρινους γίγαντες!
Η οικοδόμηση του Στόουνχεντζ και των άλλων πελώριων μνημείων προϋποθέτει εκατομμύρια ώρες δουλειάς. Ωστόσο προκύπτει και ένα βασικό ερώτημα: αφού η πλησιέστερη πιθανή πηγή των μονόλιθων απέχει 30 χιλιόμετρα, πώς κατόρθωσαν οι άνθρωποι να μετακινήσουν τις τεράστιες αυτές πέτρες στο ορεινό έδαφος, ιδιαίτερα σε μια εποχή όπου ο τροχός ήταν άγνωστος; Επίσης είναι άγνωστος ο τρόπος με τον οποίο πρωτοστήθηκαν όρθιοι οι μονόλιθοι, γιατί δεν υπήρχαν ούτε μηχανικοί γερανοί ούτε ανυψωτικές μηχανές. Ή όλα θα έπρεπε να γίνουν με τα χέρια ή να χρησιμοποιήθηκε ένα σύστημα από κυλίνδρους και ξύλινα ικριώματα (σκαλωσιές). Ουσιαστικά πάντως αγνοούμε τι γινόταν στο Στόουνχεντζ. Έχουμε μόνο κάποιες ερμηνείες με βάση τα στοιχεία που βρέθηκαν.
Στο μέλλον η αρχαιολογική έρευνα θα προσθέσει αναμφίβολα και νέα στοιχεία στις σχετικές πληροφορίες που συγκεντρώνονται εδώ και 400 χρόνια.

Άσκηση 4. σελ. 63

αρχικά – τελικά
κάτω – πάνω
συχνά – σπάνια
μέσα – έξω
κοντά – μακριά
περίπου – ακριβώς

Άσκηση 5. σελ. 63

α΄ στήλη

μυστρί : εργαλείο από τριγωνικό χαλύβδινο έλασμα με ξύλινη λαβή που χρησιμοποιούν οι χτίστες.
μύτη : όργανο της όσφρησης

β΄ στήλη

φαγητό : οτιδήποτε τρώγεται, η μαγειρεμένη τροφή.
φαντάρος : ο στρατιώτης

γ΄ στήλη

άνθρακας : το κάρβουνο
άνθος : το λουλούδι

Δείτε επιπλέον