Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα Πελοποννήσου

Κάλαντα Κερκυραϊκά

Κάλαντα Καππαδοκίας Πρωτοχρονιάς

Ασκήσεις

Άσκηση σελ. 27

Φέτος, όπως και κάθε χρόνο ήρθαν τα Χριστούγεννα, η Πρωτοχρονιά και τα Φώτα. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά ξεχύνονται στους δρόμους με τις παρέες τους και τα τριγωνάκια ή και με άλλα μουσικά όργανα, για να πουν τα κάλαντα. Στους δρόμους ακούς κάλαντα. Κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Τα παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων έλεγαν στον κόσμο πώς γεννιέται ο Χριστός και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς πως έρχεται ο Άγιος Βασίλης, έτσι έλεγα κι εγώ.
Φέτος πήγα με κάποιες συμμαθήτριές μου και με το τριγωνάκι μου να πω τα κανονικά κάλαντα, αυτά που λέει ο περισσότερος κόσμος. Συγκινήθηκα όταν κάποιες γιαγιάδες εκτός από χρήματα μάς έδιναν καραμέλες και σοκολάτες. Όταν σταματήσαμε την παραμονή των Χριστουγέννων να λέμε τα κάλαντα, σκεφτήκαμε, όλη η παρέα μου, με τα χρήματα που μαζέψαμε να πάμε στην αγορά να αγοράσουμε δώρα για τους γονείς μας, έτσι κι έγινε. Οι γονείς μας συγκινήθηκαν και ενθουσιάστηκαν, όχι για τα δώρα και την αξία τους, αλλά για την πράξη. Τα λεφτά που μάζεψα απ’ τα κάλαντα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δεν έχω σκεφτεί ακόμη τι θα τα κάνω.
Πήρα μεγάλη χαρά λέγοντας τα κάλαντα, γιατί την παραμονή των Χριστουγέννων μέσα από τα κάλαντα ήταν σαν να έλεγα ότι γεννιέται ο Χριστός και θα μας σώσει από κάποια προβλήματα της ζωής μας και αυτό το μήνυμα θα έδινε χαρά στους ανθρώπους, ενώ την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ότι έρχεται ο Άγιος Βασίλης και θα μας φέρει δώρα. Το άκουγαν από μικρά παιδιά και γέμιζαν οι καρδούλες τους χαρά κι ήταν ευτυχισμένα όπως κι εγώ.

In school

Δείτε επιπλέον