Ψηφιακό Σχολείο

 

Γραμματικό φαινόμενο

Επιθετικός προσδιορισμός

Επιθετικός προσδιορισμός

Το επίθετο που προσδιορίζει ένα ουσιαστικό λέγεται επιθετικός προσδιορισμός.

Ως επιθετικοί προσδιορισμοί χρησιμοποιούνται, εκτός από επίθετα, και άλλα μέρη του λόγου: μετοχές, αντωνυμίες, αριθμητικά, ουσιαστικά, εμπρόθετα ουσιαστικά, επιρρήματα που συνοδεύονται από το οριστικό άρθρο, όταν όλα αυτά έχουν σημασία επιθέτου.

Επίθετο στη θέση ουσιαστικού.

Παραδείγματα:
Οι πλούσιες χώρες πρέπει να βοηθούν τις φτωχές χώρες. Ο πλούσιος έχει τα φλουριά, έχει ο φτωχός τα γλέντια.

Στα παραδείγματα παρατηρούμε ότι συχνά το επίθετο παίρνει τη θέση του ουσιαστικού που παραλείπεται.
Έτσι χρησιμοποιείται αυτό ως ουσιαστικό.

Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Άσκηση 4. σελ. 41

συγγενείς, σαφής, συνεχή επιεικείς.

III

Άσκηση 2 α. σελ. 43

Τιτανικός
Αμερικάνικη ταινία, Έγχρωμη, Διάρκεια 194΄
11 Όσκαρ
Σκηνοθεσία / Σενάριο : Τζέιμς Κάμερον
Πρωταγωνιστούν : Λεονάρντο Ντι Κάμπριο, Κέητ Γουίνσλετ κ.α.
Σχέδιο κουστουμιών: Ντέμποραν Σκοτ
Μουσική επένδυση: Ράντι Γκέρστον

 

Τίποτα στον κόσμο δε μπορεί να ξεπεράσει το μεγαλείο του Τιτανικού. Η ταινία κέρδισε έντεκα Όσκαρ, αυτή η σαρωτική ερωτική ιστορία φώλιασε στις καρδιές των θεατών σε όλη την υδρόγειο, για να καταλήξει νε γίνει η πιο δημοφιλής ταινία. Ο νέος σούπερ σταρ Λεονάρντο Ντι Κάμπριο και η υποψήφια για Όσκαρ Κέητ Γουίνσλετ, λάμπουν στην οθόνη σαν Τζακ και Ροζ, οι δύο νέοι εραστές που γνωρίζονται στο παρθενικό ταξίδι του ” αβύθιστου ” Τιτανικού. Αλλά όταν το καταραμένο υπερπολυτελές υπερωκεάνιο συγκρούεται με το παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό, ο παθιασμένος έρωτάς τους γίνεται μία συγκλονιστική πάλη για επιβίωση. Από τον πολυτάλαντο και πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Τζέιμς Κάμερον έρχεται μία ιστορία απαγορευμένου έρωτα.

Τιτανικός

Αμερικάνικη ταινία σε σκηνοθεσία του Τζέιμς Κάμερον με τους Λεονάρντο Ντι Κάμπριο, Κέητ Γουίνσλετ, Μπίλι Τζέην, Κάθι Μπέιτς κ.α. Η ρομαντική ιστορία που φώλιασε στις καρδιές όλων. Στο παρθενικό του ταξίδι το καταραμένο υπερωκεάνιο, βυθίζεται. Όμως μπορεί ο έρωτας να διακοπεί με αυτό το γεγονός;
Φιλίπ 71 ( Σαβ. – Κυρ. )

The Cars

Αμερικάνικη ταινία κινουμένων σχεδίων που γυρίστηκε το 2005. Σκηνοθετήθηκε από τον Τζον Ντέιβιτ. Είναι έγχρωμη, μεταγλωττισμένη και διαρκεί 100΄. Ήρωές της είναι κάποια αυτοκίνητα. Ο Μακ Κουίν ένα κόκκινο αγωνιστικό, αγωνίζεται για να κατακτήσει το κύπελλο ” PISTON ” . Ο ανταγωνισμός είναι πολύ μεγάλος μεταξύ των αυτοκινήτων κι έτσι χρειάζεται και επαναληπτικός αγώνας. Ο Μακ Κουίν περνά μέσα από πολλές περιπέτειες. Γνωρίζει πολλούς καλούς φίλους. Δένεται πολύ με τη Sally, τον Μπάρμπα, τον Λουίζ και στο τέλος με τον Διοικητή του χωριού. Διδάσκεται, μαθαίνει να γίνεται απλός, αγαπά. Μετά από πολλές περιπέτειες φτάνει στον αγωνιστικό χώρο και ο αγώνας ξεκινά ….
Είναι μια καταπληκτική ταινία με τις φωνές του Σάκη Ρουβά, της Βίκης Καγιά, του Παύλου Κοντογιαννίδη κ.α. Έχει πολύ φαντασία, χιούμορ και πολλά ωραία διδάγματα. Είναι η ομορφότερη ψηφιακή ταινία της συνεργασίας Pixar και Disney γι’ αυτό και 2005 κέρδισε Oskar καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων.

The Cars
Αμερικάνικη ταινία ( έγχρ. ) 2005

John David. Ο κεραυνός Μακ Κουίν με την φωνή του Σάκη Ρουβά είναι ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο που θέλει να κατακτήσει το κύπελλο Piston. Οι νικητές ήταν τρεις και ξανάγινε ένας αγώνας για αυτούς. Ο Μακ Κουίν πέρασε από πολλές περιπέτειες και δέθηκε με τον απλό κόσμο.

Άσκηση 2 β. σελ. 43

“Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών”

Όλες οι ταινίες μου αρέσουν ειδικά μία παιδική ταινία που ονομάζεται ” Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών “, δεν θα έλεγα ότι μου άρεσε ιδιαίτερα και παρακάτω θα σας εξηγήσω γιατί.
Αυτή η ταινία είναι κινουμένων σχεδίων, παραγωγής 2004 σε σκηνοθεσία Πήτερ Τζάκσον. Τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα, ένας άνθρωπος, ένας μάγος, ένα ξωτικό κι ένας νάνος, έχουν μία αποστολή, να καταστρέψουν το δαχτυλίδι του κακού Σάουρον, ο οποίος είναι ένα πνεύμα και παίρνει δύναμη και θέλει να καταστρέψει τη γη. Αυτό συμβαίνει πριν από πολλά χρόνια, όπου ο κακός έχει δύναμη χάρη στο μαγικό δαχτυλίδι. Χρησιμοποιούν όπλα όπως τσεκούρια, σπαθιά και τόξα.
Πρέπει αυτά τα τέσσερα διαφορετικά πρόσωπα να αντιμετωπίσουν τα δύσκολα εμπόδια που θα εμφανιστούν στον δρόμο τους με εξυπνάδα, ταχύτητα και διπλωματία. Τα συναισθήματά τους είναι αγάπη για τον κόσμο, καθώς και ελπίδα αλλά και αισιοδοξία. Αν και είναι μία ταινία με περιπέτεια και χιούμορ, γιατί οι άνθρωποι δεν συνεννοούνται καλά λόγω της διαφορετικότητάς τους και η ελπίδα ότι υπάρχει στον κόσμο η αγάπη και η ελπίδα με εντυπωσίασε ειλικρινά.
Όμως τα όπλα, τα ξωτικά, δημιουργούν μία βία και χάνει το νόημά της όλη η ταινία και γίνεται πιο φαντασιόπληκτη. Επίσης δεν θα ήθελα σε μία ταινία να δω τις μάχες που γίνονται, ούτε να ακούσω την τρομακτική μουσική της.
Νομίζω πως η συγκεκριμένη ταινία απευθύνεται σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και σε παιδιά που τους αρέσει θα έλεγα η επιστημονική φαντασία, αφού περιέχει εξωγήινους και διάφορα πρόσωπα που καν δεν υπάρχουν.

“Οι 300”

Οι 300 είναι μία πολύ επιτυχημένη ταινία που έχει πάρει βραβείο, την οποία παρακολούθησα και δεν μου άρεσε. Η ταινία προέρχεται από ένα αμερικάνικο κόμικς και σχεδόν τίποτα απ’ ότι δείχνει δεν είναι αλήθεια.
Αρχίζει με τον Λεωνίδα, τον Βασιλιά της Σπάρτης, που δέχεται ένα μήνυμα από τον Ξέρξη, τον Βασιλιά των Περσών, που κατακτά την Ελλάδα και του ζητάει να παραδοθεί, για να ζήσει και ο λαός του, διαφορετικά θα έσφαζαν το λαό του και θα κατέστρεφαν τη Σπάρτη. Ο Λεωνίδας όμως δεν παραδίνεται και σαν αυθεντικός Σπαρτιάτης κηρύττει πόλεμο. Και με έναν στρατό που αποτελείται από 300 Σπαρτιάτες περνάει από κατεστραμμένα χωριά, που είναι δημιούργημα των Περσών, για τις Θερμοπύλες, όπου θα δοθεί μία μεγάλη μάχη. Καθώς η μάχη πάει καλά για τους Σπαρτιάτες, ένας στρατιώτης, ανίκανος να πολεμήσει, ο Εφιάλτης θυμωμένος με τον Λεωνίδα τον προδίδει στους Πέρσες, με αποτέλεσμα να χάσουν τη μάχη και να πεθάνουν όλοι.
Η ταινία έχει πολύ βία, ξυλοδαρμούς και αποκεφαλισμούς. Παρουσιάζει τους Πέρσες σαν ” Τέρατα “, πολύ βίαιους και πάρα πολύ πλούσιους. Αυτό που δεν μου άρεσε είναι η υπερβολική βιαιότητα στην παρουσίαση των Περσών, ως εξωπραγματικά μεταλλαγμένους ζωανθρώπους. Το μόνο απίθανο.

“Ο Ναυαγός”

Μία από τις κινηματογραφικές ταινίες που είδα και δε μου άρεσε είναι ο Ναυαγός. Πρωταγωνιστής είναι ο ΤΟΜ ΧΑΝΚΣ, είναι νομίζω η μοναδική ταινία που δεν μου άρεσε, από όσες έχω δει. Το έργο ξεκίνησε με ένα ταξίδι που έκαναν κάποιοι με αεροπλάνο. Για μια βλάβη, το αεροπλάνο έπεσε στη θάλασσα και ένας άνθρωπος επέζησε, ο οποίος βγήκε σε ένα νησί. Στο έργο για 2 ώρες έβλεπα έναν ηθοποιό στο νησί να κλαίει και να μιλάει μόνος του, να ψαρεύει διάφορα είδη ψαριών για να επιζήσει και να ψάχνει ξύλα για να καίει. Με αποτέλεσμα στο τέλος να τρελαθεί, αλλά επέζησε και τον πήρε ένα πλοίο.
Ο λόγος που δεν μου άρεσε λοιπόν αυτή η ταινία ήταν ότι δεν έβλεπα πολλούς ηθοποιούς και έβλεπα συνεχώς τον ίδιο ηθοποιό να κάνει τα ίδια πράγματα.

“Robots”

Το περσινό καλοκαίρι πήγα με μία φίλη μου στον θερινό κινηματογράφο. Δεν μπορώ να σας περιγράψω τη χαρά μου εκείνη τη μέρα που για πρώτη φορά θα πήγαινα σ’ αυτόν. Πήραμε λοιπόν τις θέσεις μας για το έργο που λεγόταν Robots. Στα 10΄ πρώτα λεπτά της ταινίας άρχισα να κοιτάω με αφοσίωση την ταινία για να καταλάβω την υπόθεσή της. Περίμενα, ξαναπερίμενα τίποτα, συνεχώς τα ίδια. Και να φανταστείτε στα 20 λεπτά από τότε που άρχισε η ταινία άρχισα τα χασμουρητά και μετά από λίγο είχα κοιμηθεί κιόλας. Στο τέλος της ταινίας με ξυπνάει που λέτε η φίλη μου και τι γυρίζει και μου λέει; ” Καλά κοιμήθηκες; “, ” Δεν είδες αυτό το εκπληκτικό έργο; “
Εγώ για να σας πω την αλήθεια, νύσταζα λιγάκι, αλλά η ταινία μ’ έκανε να κοιμηθώ. Πιστεύω ότι αυτή η ταινία δεν είχε καθόλου ενδιαφέρον και ότι ήταν για παιδιά μικρότερα από εμένα.

Άσκηση 4 β. σελ. 44

( Α )
Το ζωηρό παιδί που ήθελε να γίνει πολική σκανδαλιάρικη αρκούδα

Μια παχύσαρκη πολική αρκούδα, στενοχωρημένη και απαρηγόρητη για το χαμό του μικρού νεογνού της, ανατρέφει σαν δικό της παιδί το ζωηρό και παιχνιδιάρικο μωρό μιας απεγνωσμένης Εσκιμώας. Κι ενώ οι ανθρώπινοι γονείς του πολυταλαιπωρημένου παιδιού το αναζητούν, εκείνο μεγαλώνει νομίζοντας ότι είναι πολικό αρκουδάκι. Μαγευτικό σαν παραμύθι, λιτό και υπέροχο.

( Β )
Τα παιδιά του πετρελαίου

Ιρανική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Ιμπραήμ Φορουζές με τους : ……………………………………………. Αν και ο μικρός Ισμαήλ ζει με την αγαπημένη οικογένειά του σ’ ένα ερημικό χωριό δίπλα σε μία μεγάλη πετρελαιοπαραγωγό περιοχή στο νότιο Ιράν, οι συνθήκες διαβίωσης είναι άθλιες. Ειδικά μετά το τεράστιο χρέος που τους άφησε ο αγαπημένος πατέρας του που έφυγε για το μακρινό Κουβέιτ. Πρέπει όμως να βοηθήσει τη θλιμμένη και δυστυχισμένη μητέρα του να ορθοποδήσει οικονομικά.

( Γ )
Ψάχνοντας το Νέμο, FINDING NEMO, 2003, ( Εγχρ ) 104΄

Αμερικάνικη ταινία σε σκηνοθεσία Άντριου Στάντον. Ο μικρός ΝΕΜΟ, ένα χαριτωμένο, τροπικό ψαράκι ξεφεύγει από τον αγαπητό και υπερπροστατευτικό πατέρα του, για να καταλήξει στο παγωμένο και βρώμικο ενυδρείο ενός νέου οδοντιάτρου. Ο ανήσυχος πατέρας του παρέα με την αξιαγάπητη Ντόρι, ένα ψάρι με μεγάλα κενά μνήμης, διασχίζει όλο το βαθύ ωκεανό προς αναζήτησή του. Η ωραιότερη ψηφιακή ταινία της συνεργασίας Pixar και Disney.

( Δ )
Το Πολικό Εξπρές

Σύγχρονη, Έγχρωμη, Αμερικάνικη ταινία, σε σκηνοθεσία του γνωστού και διάσημου σκηνοθέτη Ρόμπερτ Ζεμέκις. Ένα μικρό, άπιστο αγόρι, που δεν είναι σίγουρο για την ύπαρξη ή όχι του αγαπημένου και καλού Αϊ Βασίλη, επιβιβάζεται στο μαγικό, καταπληκτικό, Πολικό εξπρές και ταξιδεύει την όμορφη, εορταστική παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τη χώρα του ήρωα των καλών, μικρών ή μεγάλων παιδιών.

Δείτε επιπλέον