Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Άσκηση 1. σελ. 64

Έπρεπε να παρακαλέσει κανέναν μπάρμπα απ’ αυτούς που κατεβαίνανε στην πολιτεία να του φέρει ένα βιβλίο, επειδή στο χωριό που δούλευε δεν είχε χαρτοπουλειά.

Όταν κάποια μέρα το παιδί βρήκε ένα γεράκο που πήγαινε στην πολιτεία, του ’βαλε στην παλάμη κάνα δυο μεταλλίκια και τον παρακάλεσε να του φέρει κανένα βιβλίο.
Το παιδί διάβαζε το βιβλίο όλο το χειμώνα, ώστε το ‘μαθε νεράκι.
Ο μπάρμπας που του ‘χε φέρει το βιβλίο, όταν άκουγε αυτά που διάβαζε το παιδί τρέμανε τα μουστάκια του.

Άσκηση 3. σελ. 66

α΄ συνθετικό συν β΄ συνθετικό σύνθετη λέξη
συν μαθητής συμμαθητής
συν μετέχω συμμετοχή
συν γνώμη συγγνώμη
συν γράφω συγγραφέας
συν χαίρω συγχαίρω
συν ταξιδεύω συνταξιδεύω
συν λογίζομαι συλλογίζομαι
συν λαμβάνω συλλαμβάνω
συν πάσχω συμπάσχω

Άσκηση 6. σελ. 67

Διάβασμα βιβλίων.
Κατασκευή αφίσας με ήρωες βιβλίων.
Γράφουμε ιστορίες.
Αφήγηση ιστοριών.
Δραματοποιούμε παραμύθια.
Προβάλλουμε βίντεο στο οποίο μιλούν οι συγγραφείς.

Άσκηση 7. σελ. 68

Ένας εκκεντρικός κόμης και ένας αμύθητος θησαυρός και ένας μνησίκακος μπάτλερ και μια πεινασμένη τίγρη και πέντε χρυσά κλειδιά και μια απροσδόκητη κληρονομιά και ένα θανάσιμο μυστικό συνθέτουν τη συναρπαστική αυτή περιπέτεια ενός κουρδιστή πιάνων που προσπαθεί να ανακαλύψει πέντε χαμένα κλειδιά, σκόρπια στα πέρατα του κόσμου.

Άσκηση 9. σελ. 70

( Α )

Πρέπει να επιστρέφουμε τα βιβλία που δανειζόμαστε σε ορισμένη ημερομηνία και μπορούμε να δανειστούμε κι άλλα βιβλία. Οι μέρες καθυστέρησης επιστροφής χρεώνονται με πρόστιμο. Οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι εγκυκλοπαίδειες και άλλα βιβλία δε δανείζονται, αλλά μπορούμε να καθίσουμε στη βιβλιοθήκη να τα διαβάσουμε και να βρούμε πληροφορίες. Για να βγάλουμε φωτοτυπίες πρέπει να πληρώσουμε. Μπορούμε να καθίσουμε στο χώρο της βιβλιοθήκης και να παίξουμε διάφορα επιτραπέζια ή να διαβάσουμε βιβλία. Μπορούμε επίσης να βρούμε πληροφορίες από τους υπολογιστές.

( Β )

Από τη βιβλιοθήκη δανειζόμαστε βιβλία και πρέπει να τα επιστρέψουμε σε 15 ημέρες. Αν δε προλάβουμε να το διαβάσουμε, μπορούμε να κάνουμε ανανέωση δανεισμού.
Αν το βιβλίο δεν επιστραφεί στις μέρες που πρέπει, τότε έχει μέρες καθυστέρησης και εκείνος που το δανείστηκε πληρώνει πρόστιμο.

( Γ )

Η δανειστική βιβλιοθήκη έχει κάποιους κανονισμούς. Μπορούμε να δανειστούμε βιβλία, αλλά πρέπει να τα επιστρέψουμε την ημέρα που θα μας πουν. Αν καθυστερήσουμε να επιστρέψουμε τα βιβλία τότε πληρώνουμε πρόστιμο. Μπορούμε επίσης να κάνουμε και ανανέωση δανεισμού.

( Δ )

Η Δανειστική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας μας δανείζει βιβλία. Αλλά πρέπει να τα επιστρέψουμε πίσω κάποια στιγμή. Έχουμε τη δυνατότητα να μπούμε στο internet μέσω του υπολογιστή της βιβλιοθήκης.
Μπορείς ακόμα να ανανεώσεις το δανεισμό, όμως αν το σκίσεις πληρώνεις τα χρήματα ή αν καθυστερήσεις να τα επιστρέψεις σε παίρνουν τηλέφωνο.

Quiz

In school

Δείτε επιπλέον