Ασκήσεις

Άσκηση 2. σελ. 8

Χρονικοί προσδιορισμοί Τοπικοί προσδιορισμοί
προτάσεις όταν περπατάω
πριν διασχίσω
όπου υπάρχουν παρκαρισμένα οχήματα, όπου είμαι ασφαλής και μπορώ να ελέγξω την κυκλοφορία
ουσιαστικά τις ( βροχερές ) ημέρες ένα δρόμο
τις διαβάσεις
επιρρήματα πάντα, πριν, συνήθως, ποτέ, καθώς γύρω, απέναντι,
ανάμεσά τους
φράσεις με προθέσεις από την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής τους στην πόλη, στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, στην άκρη του πεζοδρομίου, στο οδόστρωμα, στο δρόμο, σε σημείο, στους δρόμους της πόλης.

Άσκηση 4. σελ. 10

Ρήμα Μονόπτωτο Δίπτωτο
να περιποιηθείτε το τραύμα
αντέχω τον πόνο
να περιγράψω σας / την ταλαιπωρία
να καθαρίσω το χέρι
να βάλω σας / έναν επίδεσμο
να δώσω σας / μια συμβουλή
μη χρησιμοποιείτε το χέρι

Άσκηση 5. σελ. 11

τόσο, σου, ποιος, μου, αυτό, εμένα, εκείνη, κάποιους, κάποιος δε με, ίδιος, μου, κάθε, τίποτα, ό,τι, κανείς / τίποτα, μου, μου, με, τους.

Άσκηση 6. σελ. 12

που τα οποία
που, που τα οποία, τα οποία
που το οποίο
που η οποία
που οι οποίες

Άσκηση 8. σελ. 14

συνέβαιναν, συνέπιπτε, υπήρξε, κλήθηκε, παρασχέθηκαν, λήφθηκαν, εγκρίθηκαν, ανατέθηκε, απαλλάχτηκαν.

Άσκηση 9. σελ. 15

Το αγαπημένο μας παιχνίδι στις διακοπές ήταν το πήγαινε έλα με τα ποδήλατα στο λοφάκι της Περαχώρας. Βάζαμε όλη μας τη δύναμη στα πεντάλ για να ανεβούμε τη μεγάλη ανηφόρα και φτάναμε μετά από ώρα ξεθεωμένοι στην κορυφή. Ήμασταν πολλοί μαζί ακόμα και δεκατρία ή δεκατέσσερα ποδήλατα το ‘να πίσω από το άλλο. Επικεφαλής ήταν ο Λούης. Πάντα πρώτος στις σκανταλιές, αν και φαινόταν πολύ καθώς πρέπει. Όταν επιτέλους φτάναμε στην κορυφή, καθόμασταν καταγής. Κοιτάζαμε από ψηλά τη θέα κι ελέγχαμε αν τα λάστιχα ήταν εντάξει. Μετά ετοιμαζόμασταν για τη μεγάλη κατρακύλα. Παίρναμε φόρα και μόλις δινόταν το σύνθημα, φεύγαμε βολίδα. Άλλος τερμάτιζε κατευθείαν σε μια μάντρα, άλλος απέφευγε παρά τρίχα ένα πεύκο κι άλλος χωνόταν με το ποδήλατο στον κάδο με τα σκουπίδια που του φώναζαν καλώς όρισες. Μολονότι γεμίζαμε σημάδια και γρατζουνιές, εντέλει το γλεντάγαμε με την ψυχή μας.

Άσκηση 10. σελ. 16

καινούργιος / νέος, θετικά, περισσότερες, χώρες, στόχο, επιτρέψει, δικαίωμα, έμπειρους, εκπαίδευσης, πινακίδα, επικίνδυνα, κοντά έναρξη, τέλος / λήξη.

Quiz

In school

Δείτε επιπλέον