Συνδέσεις

Ασκήσεις

Άσκηση 1. σελ. 43

( 1 )

Με λένε ……………….και ζω στην Ελλάδα. Μένω
σε ένα διαμέρισμα, σε μια μικρή πόλη. Τον ελεύθερο
χρόνο μου τον περνάω διαβάζοντας λογοτεχνικά βιβλία
ή παίζοντας επιτραπέζια. Συχνά τα Σαββατοκύριακα
πηγαίνω εκδρομές και βόλτες στην αγορά,
επισκέπτομαι μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους.

( 2 )

Με λένε …………………… και ζω στην Ελλάδα. Μένω σε ένα
διαμέρισμα στην Αλεξάνδρεια του Ν. Ημαθίας.
Τις περισσότερες ώρες δεν τις περνάω μόνο στο σπίτι.
Διαβάζω για το σχολείο, πηγαίνω TAKE WON DO και Αγγλικά.
Το Σάββατο πηγαίνω παραδοσιακούς χορούς. Γενικά το πρόγραμμά μου
είναι γεμάτο, μόνο την Κυριακή είμαι ελεύθερη, αλλά το
απόγευμα κάνω επανάληψη για την Δευτέρα.

( 3 )

Με λένε ……………. και ζω στην Αλεξάνδρεια. Όταν δεν έχω
σχολείο μου αρέσει να πηγαίνω στο μπάσκετ. Μένω κοντά
στην εκκλησία, όπου μαζεύονται και παίζουν πολλά παιδιά,
βοηθάω τον πατέρα μου στα χωράφια όταν με χρειάζεται.
Το καλοκαίρι πηγαίνουμε στην θάλασσα για διακοπές.
Οι καλύτεροι φίλοι είναι τα ζώα, γιατί μου αρέσουν
τα σκυλιά και οι γάτες.

( 4 )

Με λένε …………….. και ζω στην Ελλάδα. Μένω σε ένα
διαμέρισμα στο κέντρο της Αλεξάνδρειας. Τις περισσότερες
ώρες τις περνάω στο σπίτι. Διαβάζω για το σχολείο
και τον υπόλοιπο χρόνο μου, παίζω ποδόσφαιρο στην αυλή και
κάθε Σαββατοκύριακο παίζω Playstation με τη μεγάλη συλλογή
παιχνιδιών που έχω. Καμιά φορά παίζω playmobil.

Α΄ ομάδα

Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από τη Γιουσούφ που κατοικεί σε μία περιοχή του Μαρόκο, γιατί θα παίζουμε διάφορα παιχνίδια τις ελεύθερες ώρες μας, θα πηγαίνουμε πολλές εκδρομές στη θάλασσα, θα φροντίζουμε και θα παίζουμε με τα ζώα και κυρίως με την αγαπημένη της σαύρα, αλλά θα ήθελα να πάω εκεί περισσότερο για να γνωρίσω καινούργιους ανθρώπους και να κάνω νέους φίλους και να δω πως ζουν οι άνθρωποι στις άλλες ηπείρους.
Ανυπομονώ να γνωρίσω από κοντά τη φίλη μου τη Γιουσούφ και την οικογένειά της, αλλά κυρίως τις εκπλήξεις που με περιμένουν.

Β΄ ομάδα

Θα ήθελα να φιλοξενηθώ από το Μάριο που ζει στην Ιταλία, διότι αυτό το κράτος είναι από τα ωραιότερα. Ο Μάριο μένει στο κέντρο της Ρώμης, σε ένα διαμέρισμα, στην πρωτεύουσα της Ιταλίας. Θέλω να επισκεφτώ τη Ρώμη για να δω τα αξιοθέατα που έχει, όπως το Κολοσσαίο και πολλά άλλα. Επίσης η Ρώμη έχει πολλά και ωραία μαγαζιά που αν τα επισκεφτούμε θα βρούμε ότι χρειαζόμαστε.

Αφού ο Μάριο θα τελειώνει τις σχολικές του υποχρεώσεις, θα παίζουμε παιχνίδια στον υπολογιστή του, αφού έχει και μία μεγάλη συλλογή από παιχνίδια δράσης. Ένας ακόμη λόγος που θα ήθελα να πάω στο σπίτι του Μάριο είναι ότι το Σάββατο θα πηγαίνουμε κινηματογράφο. Θα φιλοξενηθώ από το Μάριο και είμαι σίγουρη ότι θα περάσω τέλεια!!!

Άσκηση 2. σελ. 45

Α΄ ομάδα

Δεν είναι εύκολο να ζεις στον ουρανοξύστη! Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Το πιο απλό: δεν μπορείς να βγεις στο μπαλκόνι σου, γιατί δεν έχουν μπαλκόνια.
Ακόμα δεν υπάρχει η δυνατότητα να δεις από τα ερμητικά κλειστά τζάμια δέντρα, λουλούδια, πουλιά, γαλανό ουρανό γιατί δεν υπάρχουν πουθενά. Βλέπεις μόνο ένα τσιμεντοβασίλειο, άλλους ουρανοξύστες και ψηλά κτήρια, ασφαλτοστρωμένους δρόμους και έναν ουρανό απροσδιορίστου μουντού χρώματος.
Η απομάκρυνση από τη φύση είναι ένα θλιβερό γεγονός.
Ένα ακόμη μειονέκτημα της ζωής στον ουρανοξύστη είναι ότι όλοι σχεδόν οι ένοικοι είναι άγνωστοι μεταξύ τους. Δεν υπάρχει καμία συναναστροφή, δεν υπάρχουν ανθρώπινες σχέσεις και φιλίες. Γενικά δεν υπάρχει ανθρώπινη επαφή και όλοι οι άνθρωποι και ο καθένας χωριστά, έχει κλειστεί στον εαυτό του και ζει στην προσωπική φυλακή του.
Εκείνο επίσης που μ’ ενοχλεί πολύ, είναι ότι δεν υπάρχει αερισμός. Δεν υπάρχουν ανοιχτά παράθυρα από τα οποία να μπορεί να μπει φρέσκος, καθαρός αέρας και το λευκό φως του ήλιου.
Το πιο φοβερό απ’ όλα όμως είναι ότι δεν υπάρχει επαφή με τον έξω κόσμο. Όλοι είναι αφοσιωμένοι στην δουλειά τους, χωρίς να έχουν προσωπική αντίληψη ακόμη και για τι καιρό κάνει έξω.
Είναι απογοητευτικό να ζεις σε ουρανοξύστη, γιατί ακριβώς δεν ζεις ανθρώπινα.

Β΄ ομάδα

Δεν πρέπει να στεναχωριέσαι. Εγώ σε ζηλεύω! Είναι θαύμα να ζεις σε ουρανοξύστη!
Πρώτα απ’ όλα η θέα είναι μαγευτική, αισθάνεσαι τον ουρανό να βρίσκεται κοντά σου όπως και τα αστέρια το βράδυ. Θα βλέπεις το κάθε αστέρι που πέφτει στη γη και οι ευχές σου, θα είναι αμέτρητες. Σκέψου ακόμη ότι θα έχεις μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας και ελευθερίας. Θα νομίζεις ότι ο ουρανός σου ανήκει. Θα βρίσκεις ότι είναι πολύ ξεχωριστό στο κτήριο που μένεις να υπάρχουν γραφεία, κινηματογράφοι, καταστήματα και πολλά άλλα!
Έτσι θα πραγματοποιήσεις όλες σου τις επιθυμίες. Το πιο εντυπωσιακό από όλα αυτά, είναι ότι μπορείς να δεις τους ανθρώπους από πολύ μακριά σαν να είναι μυρμηγκάκια, δεν είναι εντυπωσιακό;
Εγώ πιστεύω πως άδικα στεναχωριέσαι και πως θα περάσεις τέλεια !!!

Άσκηση 3. σελ. 47

Η οικογένεια Σπιτόγατου αποφάσισε να νοικιάσει σπίτι κοντά στο κέντρο, μια και η δουλειά τους ήταν στην κεντρική πλατεία. Τα ενοίκια στην περιοχή ήταν πολύ υψηλά, καθώς κατασκευαζόταν σταθμός του Μετρό. Δεν μπορούσαν όμως να βρουν σπίτι για να τους χωράει, διότι ήταν πολυμελής οικογένεια. Όταν βρήκαν αυτό που ήθελαν, ήταν άνω κάτω γιατί οι προηγούμενοι ένοικοι είχαν κάνει πολλές ζημιές. Επίσης έπρεπε να φωνάξουν τεχνίτη, επειδή τα υδραυλικά της κουζίνας παρουσίαζαν συνέχεια προβλήματα. Ακόμα η θέα από τη βεράντα του ήταν απαράδεκτη, αφού δεν μπορούσες να δεις από τις κεραίες των τηλεοράσεων.

Άσκηση 4. σελ. 48

Όταν βγήκα από τον επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό, βρέθηκα μπροστά σε ένα μοναδικό θέαμα : ο δρόμος ήταν πλημμυρισμένος από κάθε λογής άμαξες και ανθρώπους. Η κίνηση ήταν τόση, που δεν μπορούσα να περάσω απέναντι. Αφού άφησα το σταθμό πίσω μου, προχώρησα προς την αγορά που βρισκόταν λίγα τετράγωνα πιο πέρα / μακριά. Μπήκα στο πρώτο μαγαζί που βρήκα μπροστά μου και ρώτησα το δρόμο για το πανηγύρι. Μου απάντησαν ότι, όποιο δρόμο και να ακολουθούσα, είτε αριστερά είτε δεξιά μέσα από το πάρκο είτε γύρω από αυτό, όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν εκεί.

Άσκηση 5. σελ. 49

Όλος ο πλανήτης μας είναι σαν ένα μεγάλο πολύχρωμο χωριό, όμως κάθε λαός έχει τις δικές του συνήθειες. Αν είσαι Εσκιμώος, ζεις σε ιγκλού, φοράς γούνα και ασχολείσαι κυρίως με το ψάρεμα. Αντίθετα, αν ζεις σε ζεστές χώρες όπου ο ήλιος καίει, μπορεί να φοράς στο κεφάλι ένα μεξικάνικο σομπρέρο ή να ντύνεσαι όπως οι Άραβες με μια φαρδιά κελεμπία. Αν, πάλι, είσαι Ινδιάνος, φοράς δέρματα ζώων, η κατοικία σου είναι μια σκηνή και επικοινωνείς με σήματα καπνού στις απέραντες εκτάσεις. Με λίγα λόγια, σε κάθε τόπο μπορείς να περάσεις όμορφα : στη Βραζιλία μπορείς να παίζεις ποδόσφαιρο στην παραλία ή να χορεύεις σάμπα, ενώ στην Ελβετία μπορείς να απολαύσεις τις καλύτερες σοκολάτες !

Άσκηση 6. σελ. 50

Ο αριθμός στο αριστερό μέρος είναι: 4, 1, 5, 2, 6, 3.

Quiz

In school

Δείτε επιπλέον