Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις

Γραμματικό φαινόμενο

Γιάννης Φερεντίνος

Παραγωγή Γραπτού Λόγου


Ασκήσεις

Άσκηση 4. σελ. 49

Ρολόι για φάγωμα ( 1 )

Υλικά

1 στρόγγυλο άσπρο πιάτο

Φόρμα σε διάφορα σχήματα

4 φύλλα μαρούλι

2 καρότα

2 αγγούρια

1 ντομάτα

4 φέτες ψωμί του τοστ

4 αυγά

200 γραμ. ζαμπόν

200 γραμ. κασέρι

300 γραμ. τυρί κατά προτίμηση ( Μακεδονικό )

Εκτέλεση

Κόψε με τη φόρμα κουζίνας το ψωμί του τοστ, το ζαμπόν, το αγγούρι, την ντομάτα. Κάνε μια ομελέτα με τα αυγά και κόψ’ την, τοποθέτησέ την στο ψωμί του τοστ. Κόψε το καρότο για δείκτες και ρύθμισέ τους στην ώρα που θέλεις. Κάνε διάφορους συνδυασμούς με τα λαχανικά, φτιάξε τοστάκια και τοποθέτησέ τα στο στρόγγυλο άσπρο. Θα είναι ένα εντυπωσιακό ρολόι για φάγωμα.

Ρολόι για φάγωμα ( 2 )

Υλικά

1 γυάλινο άσπρο πιάτα για βάση

2 κουτάκια ζαχαρούχο γάλα 400 γραμ.

12 πορτοκάλια

6 κουταλιές της κομπόστας ζελατίνα

500 γραμ. κρέμα γάλακτος

2 ποτηράκια κονιάκ

Ξυσμένο φλούδι πορτοκαλιού

Κρέμα σαντιγί

Κομμένες φέτες σύκου σε σχήμα καμπύλης

Μικρά κεράσια κομμένα σε κύβους

2 ψιλοκομμένες φέτες μπανάνας

Εκτέλεση

Διαλέξτε 12 πορτοκάλια και κόψτε προσεκτικά ένα κομμάτι στο πάνω μέρος τους. Αδειάστε τον καρπό με ένα κουτάλι. Λιώστε σε χαμηλή φωτιά την ζελατίνα και προσθέστε το κονιάκ. Χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και προσθέστε το ζαχαρούχο γάλα. Ανακατέψτε το μίγμα και γεμίστε τα πορτοκάλια μ’ αυτό. Βάλτε τα στο ψυγείο για αρκετή ώρα. Όταν κρυώσουν βγάλτε τα από το ψυγείο και γαρνιρίστε την επιφάνεια των πορτοκαλιών με τρούφες από κρέμα σαντιγί και διακοσμήστε τα με μικρά κερασάκια σε σχήμα κύβου και με ψιλοκομμένες φέτες σύκου. Τέλος τοποθετήστε τις δύο ψιλοκομμένες φέτες μπανάνας στη μέση του πιάτου.

Καλή σας όρεξη!!!

Ρολόι για φάγωμα ( 3 )

Υλικά

2 πλάκες σοκολάτας

6 φέτες ψωμί του τοστ

1 βαζάκι μαρμελάδα

2 πουράκια ή μακρόστενα κομμάτια φρούτων κομμένα στη μέση

6 διαφορετικά σε σχήμα φορμάκια κουζίνας

5 κεράσια σιροπιαστά ή διάφορα κανονικά φρούτα

4 φέτες ψωμί του τοστ

Εκτέλεση

Πρώτα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το πιάτο για βάση. Μετά να βάλουμε τα δύο πουράκια για δείκτες. Ύστερα να δώσουμε σχήμα στο ψωμί του τοστ με τα φορμάκια. Μπορούμε μέσα να βάλουμε μαρμελάδα ή λίγο από πλάκα σοκολάτας και πάνω να βάλουμε σιροπιαστά κεράσια ή κανονικά φρούτα. Τέλος μπορούμε να ρίξουμε πάνω στο πιάτο ( στα κενά ) κομματάκια σοκολάτας και μαρμελάδα, επίσης κομμένα πουράκια, κεράσια και άλλα φρούτα. Έτσι έχουμε φτιάξει ένα τέλειο ρολόι που είναι έτοιμο για φάγωμα.

Άσκηση 7. σελ. 52

Τα συμπόσια

Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν κάτι το αδιανόητο να τρώνε μόνοι τους.
Ο Πλούταρχος έλεγε ότι « το να φάει κανείς μόνος του δεν σημαίνει να γευματίσει αλλά να γεμίσει το στομάχι του σαν τα άλλα ζώα ».
Αυτοί που έτρωγαν μόνοι τους φαίνεται να ενοχλούσαν τους άλλους. Έτσι με τέτοια νοοτροπία, δικαιολογείται η μεγάλη αγάπη των αρχαίων Ελλήνων για τα συμπόσια, που πολλά απ’ αυτά έμειναν στην ιστορία.
Βέβαια ακόμη και σ’ ένα συμπόσιο ή σ’ ένα επίσημο γεύμα, ο αριθμός των καλεσμένων ήταν περιορισμένος. Κι αυτό για να μην αφήσει ο οικοδεσπότης παραπονούμενους.
Αλλά αντίθετη γνώμη είχε ο Μέγας Αλέξανδρος. Ο Μακεδόνας στρατηλάτης « οσάκις εδειπνεί μετά των φίλων του εδαπανά εκατό μνας την ημέρα, ενώ μετείχαν στο δείπνο εξήντα ίσως και εβδομήντα φίλοι »
Φυσικά όλα τα γεύματα και τα δείπνα των Αθηναίων ή των Κορινθίων, ήταν μια μεγάλη πολυτέλεια για τους Σπαρτιάτες. Στην Σπάρτη, τα γεύματα ήταν κοινά και πρώτη θέση είχε ο « μέλανας ζωμός », κάτι που δεν ήθελαν ούτε στον ύπνο τους να το δουν οι καλοφαγάδες.
Στα γεύματα και στα συμπόσια οι αρχαίοι έτρωγαν ξαπλωμένοι σε κλινίδια. Άρχιζαν με το πρόπομα, ένα γλυκόπιοτο κρασί ή από χυμό φρούτων ανακατεμένο με μέλι και συνέχιζαν με το κρασί τους, πάντα βέβαια νερωμένο. Κανένας δεν μπορούσε να καθίσει στο τραπέζι χωρίς να πιει. Άλλωστε το ‘’ πίε και φύγε ‘’ ήταν κάτι που συχνά τόνιζε ο συμποσίαρχος στους καλεσμένους. Κανένας δεν πήγαινε ακάλεστος στα συμπόσια, παρά μόνο οι πολύ στενοί συγγενείς, καμία εταίρα ή κανένας γελωτοποιός. Πριν αρχίσει το φαγοπότι γίνονταν οι απαραίτητες σπονδές στους θεούς. Μία σπονδή ήταν για τον Ξένιο Δία ή για τον Διόνυσο.

( πηγή: Τι έτρωγαν οι Αρχαίοι Έλληνες Χρήστος Μότσιας Εκδόσεις Κάκτος ).

Άσκηση 8. σελ. 52

Καθαρίστε και πλύντε τα φασολάκια. Βάλτε τα σε κατσαρόλα μέσα σε νερό που βράζει και βράστε τα για 15’, να μαλακώσουν, χωρίς να παραβράσουν. Στραγγίστε τα καλά, βάλτε τα σε πιατέλα και στολίστε τα με τις πιπεριές. Σε ένα βαζάκι που κλείνει καλά, βάλτε τα υλικά της σάλτσας, χτυπήστε τα ν’ ανακατευτούν καλά και περιχύστε τη σαλάτα, λίγο πριν σερβίρετε. Αν οι πιπεριές είναι διατηρημένες σε βάζο, στραγγίστε και χρησιμοποιήστε τες όπως είναι. Αν είναι φρέσκιες, ψήστε ή βράστε τες πρώτα και ξεφλουδίστε τες.

Δείτε επιπλέον