16. Η εκκλησία ως κιβωτός φυλάει την αλήθεια

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

2. Να συγκρίνεται την κιβωτό του Νώε και την κιβωτό της Αλήθειας (Εκκλησία).

Αν κάναμε μια σύγκριση ανάμεσα στην κιβωτό του Νώε και την κιβωτό της Αλήθειας, που είναι η εκκλησία, θα βλέπαμε πως υπάρχει ένα κοινό και μία διαφορά μεταξύ τους. Το κοινό είναι ότι και οι δύο σώζουν αυτούς που κινδυνεύουν. Η διαφορά είναι ότι η κιβωτός της Αλήθειας κάνει κάτι παραπάνω. Αυτό που κάνει επιπλέον είναι να αλλάζει τους ανθρώπους προς το καλύτερο. Παίρνει κάποιον που μοιάζει με λύκο και τον κάνει άκακο σαν πρόβατο.

3. Για ποιο λόγο είναι ευθύνη όλων μας να διαφυλάξουμε και να παραδώσουμε την αλήθεια στις επόμενες γενιές;

Είναι γεγονός, πως η διαφύλαξη της αλήθειας για να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, είναι ευθύνη όλων μας. Ποια αλήθεια πρέπει να διαφυλάξουμε; Την αλήθεια που ο ίδιος ο Θεός με τον υιό του τον Χριστό δίδαξε, δηλαδή για αγάπη, σεβασμό, ηθική, δίκαιο, την αλήθεια που οδηγεί στο δρόμο του Θεού και στην σωτηρία του ανθρώπου. Την αλήθεια του Θεού για έναν κόσμο χαρούμενο, δίκαιο, ενωμένο και αγαπημένο. Αυτή την Αλήθεια που δίδαξε ο ίδιος ο Χριστός με τον ερχομό του στη γη, έπρεπε να τη διαφυλάξουν οι άνθρωποι και να την παραδώσουν σωστά στις επόμενες γενιές. Μόνο έτσι οι επόμενες του Χριστού γενιές θα μάθαιναν την Αλήθεια, δηλαδή το λόγο του Θεού για να μπορέσουν να την εφαρμόσουν και αυτές με την σειρά τους και να την παραδώσουν στις επόμενες. Αλλιώς δε θα φθάναμε να τη γνωρίζουμε και εμείς σήμερα, έπειτα από τόσες γενιές που πέρασαν. Μόνον έτσι υπάρχει η δυνατότητα να παραφυλαχθεί ο κόσμος μας και οι επόμενες από εμάς γενιές, από την αμαρτία και την καταστροφή. Όπως έφθασε σε εμάς η Αλήθεια κατ’ εντολή και του Χριστού μας, έτσι πρέπει και εμείς να την σώσουμε μέσα μας και να την γνωρίσουμε στα παιδιά μας και αυτά στα δικά τους παιδιά, ώστε η Αλήθεια του Θεού να υπάρχει πάντα στην γη και να προφυλάσσει τους ανθρώπους από την αμαρτία και το κακό.

4. Η καταστροφή του περιβάλλοντος

 

 

17. Τα σχίσματα τραυματίζουν την ενότητα των χριστιανών

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

1. Πληροφορίες για Το Σχίσμα των δύο Εκκλησιών.

3. Με ποιο τρόπο, κατά τη γνώμη σας, θα μπορούσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές ανάμεσα στις δύο Εκκλησίες;

Εγώ πιστεύω πως κάποιος θα πρέπει να υπάρχει πάνω απ’ όλους. Αυτός θα πρέπει να είναι δίκαιος και σωστός στις αποφάσεις του. Δεν πρέπει να υποστηρίζει ούτε τη μία , ούτε την άλλη εκκλησία. Αυτός θα αποφασίσει το τι θα φοράνε οι κληρικοί και αυτός θα ορίσει τον συγκεκριμένο εκκλησιαστικό κυβερνήτη κάθε περιοχής. ( μητρόπολης ). Θα πρέπει να αποφασίσει αυτά τα πράγματα που κάνουν διαφορετικά οι δύο Εκκλησίες στη διάρκεια της Λειτουργίας να τα ενώσει. Μερικά τέτοια πράγματα βέβαια δε γίνεται να ενωθούν και έτσι πρέπει να γίνουν κάποιες υποχωρήσεις, είτε από τη μία, είτε από την άλλη Εκκλησία. Αν γινόταν τα παραπάνω κατά τη γνώμη μου, θα υπήρχε μία Εκκλησία που θα ήταν για όλους τους Χριστιανούς, χωρίς τσακωμούς και διαμάχες. Δεν θα υπάρχουν διακρίσεις ανάμεσα στους Χριστιανούς Ορθόδοξους ή Καθολικούς και σαφώς η ζωή των Χριστιανών θα γίνει καλύτερη.

 

 

18. Οι αιρέσεις νοθεύουν την αλήθεια

Ψηφιακό Σχολείο

1. Να συγκεντρώσετε πληροφορίες για τις σύγχρονες αιρέσεις.

 

 

19. Οι Σύνοδοι της Εκκλησίας μεριμνούν για τη διάσωση της χριστιανικής αλήθειας

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

1. Στην Δυτική Εκκλησία ένας άνθρωπος ο Πάπας, έχει τον τελευταίο λόγο για τα ζητήματα της πίστης. Για ποιο λόγο ήταν αδύνατο να δεχτεί η Ανατολική Εκκλησία αυτήν την απαίτηση; Ποια είναι η παράδοση της Εκκλησίας μας για τη λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων;

Η Ανατολική Εκκλησία ήταν αδύνατο να δεχτεί έναν άνθρωπο να έχει τον τελευταίο λόγο για ζητήματα της πίστης, γιατί οι αποφάσεις λαμβάνονται από τις Συνόδους με την παρουσία του Αγίου Πνεύματος και τη συμμετοχή του λαού και του κλήρου. Άλλωστε σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, για να γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις μιας Συνόδου, έπρεπε να εκφράσουν την Πίστη του πληρώματος της Εκκλησίας. Ακόμη και η έγκριση από τον αυτοκράτορα δεν ήταν αρκετή.

2. Γνωρίζεις από την ιστορία και άλλες περιπτώσεις που η λήψη των αποφάσεων γινόταν με τη συμμετοχή των πολιτών σε συλλογικά όργανα;

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Εκκλησία του Δήμου στην αρχαία Αθήνα. Σ’ αυτή συμμετείχαν όλοι οι Αθηναίοι πολίτες, οι οποίοι μπορούσαν α ανέβουν στο βήμα και να εκθέσουν τις απόψεις τους. Οι αποφάσεις λαμβάνονταν ύστερα από ψηφοφορία και με πλειοψηφία.

3. Ο ρόλος του Αγίου Πνεύματος είναι καθοριστικός στη διατύπωση της δογματικής διδασκαλίας της Εκκλησίας μας;

Ο ρόλος του Αγίου Πνεύματος είναι καθοριστικός στη διατύπωση τν δογμάτων της Εκκλησίας μας. Οι πατέρες της Εκκλησίας λαμβάνουν τις αποφάσεις μέσω της δυναμικής παρουσίας του Αγίου Πνεύματος που τους φωτίζει στο έργο τους. Οι αιρέσεις όμως εισάγουν διδασκαλίες που αποτελούν ανθρώπινες επινοήσεις και είναι ξένες προς τη διδασκαλία της Εκκλησίας.

 

 

20. Η αποσαφήνιση της αλήθειας για τις εικόνες

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

2. Γράψε ένα σύντομο κείμενο, στο οποίο θα αναπτύσσετε επιχειρήματα προκειμένου να υποστηρίξετε τη θεολογική σημασία των εικόνων.

Στην εικόνα έχουμε αναπαράσταση προσώπων ή σκηνών την χριστιανικής θρησκείας εκφράζοντας παράλληλα τα δόγματα και τις διδασκαλίες της Εκκλησίας. Οι εικόνες συνεπώς περισσότερο από καλλιτεχνική αξία έχουν θεολογική σημασία γι’ αυτό και είναι ίσως εκκλησιαστικής σημασίας με το Ευαγγέλιο και τον Σταυρό. Όταν προσκυνούμε την εικόνα, αποδίδουμε τιμή στο εικονιζόμενο πρόσωπο και όχι στην εικόνα αυτή καθ’ αυτή ως αντικείμενο και έργο τέχνης, όσο εξαίρετο καλλιτεχνικό έργο και αν είναι. Η εικόνα είναι απλά το μέσο για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας προς το Θεό και τους Αγίους. Ως άνθρωποι έχουμε την αδυναμία και την ανάγκη να βλέπουμε μπροστά μας την εικόνα αυτών που λατρεύουμε και αυτών που διδάσκει η Εκκλησία. Έτσι αισθανόμαστε πιο κοντά στα πιστεύω μας και στα δόγματα της Εκκλησίας. Επίσης οι εικόνες ως βιβλία των αγραμμάτων έχουν και διδακτική αξία και σίγουρα είναι ένα μέσο επικοινωνίας με το Θεό και έκφρασης της πίστης προς το Θεό όταν τις ασπαζόμαστε. Συνεπώς η θεολογική σημασία τους είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη από την καλλιτεχνική τους και έτσι πρέπει να παραμείνει.

4. Τα τέσσερα είδη της χριστιανικής αγιογραφίας:

α) τις φορητές εικόνες, β) τις τοιχογραφίες, γ) τα μωσαϊκά ή ψηφιδωτά, δ) τις μικρογραφίες

 

 

21. Το Σύμβολο της Πίστεως: Βασικές αλήθειες με λίγα λόγια

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

1. Ακροστιχίδα του “Πιστεύω”

α. Πιλάτος
β. Ιερέας
γ. Σύνοδοι
δ. Τριαδικός
ε. Εκκλησία
στ. Υιός
ζ. Ω

2. Προσπαθήστε να χωρίσετε και τα 12 άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως και να σημειώσετε που αναφέρονται:

άρθρο 1 στο Θεό Πατέρα
άρθρο 2,3,4,5,6,7 στον Υιό
άρθρο 8 στο Άγιο Πνεύμα
άρθρο 9 στην Εκκλησία
άρθρο 10 στο Άγιο Βάπτισμα
άρθρο 11 στην Ανάσταση
άρθρο 12 στην Αιώνια Ζωή

3. Αφού μελετήσετε το ” Πιστεύω ” συγκεντρώστε και γράψτε ό,τι μας διδάσκει για το Χριστό. τον Υιό του Θεού. Ποια στοιχεία μας δίνει για την επίγεια ζωή του;

Το Σύμβολο της Πίστεως μας διδάσκει ό,τι ο Χριστός είναι Υιός του Θεού, δεν δημιουργήθηκε, είναι φως από φως, αληθινός Θεός, ομοούσιος με τον πατέρα του. Για την επίγεια ζωή του μας δίνει τις εξής πληροφορίες:
Γεννήθηκε ως άνθρωπος από τη Μαρία, σταυρώθηκε και τάφηκε στα χρόνια του Πιλάτου, αλλά αναστήθηκε την Τρίτη Ημέρα, σύμφωνα με τις γραφές και στη συνέχεια αναλήφθηκε. Όμως θα ξανάρθει για να μας κρίνει στη Δευτέρα Παρουσία.

4. Γράψε από δύο προτάσεις σχετικές με:

α) Το Σύμβολο της Πίστεως

  • Το Σύμβολο της Πίστεως εκφράζει την Αλήθεια και την πίστη της Εκκλησίας
  • Το Σύμβολο της Πίστεως αποτελείται από 12 άρθρα και συστήθηκε από τις δύο πρώτες Οικουμενικές Συνόδους
  • Το Σύμβολο της Πίστεως περιέχει τις βασικές αλήθειες του Χριστιανισμού
  • Το Σύμβολο της Πίστεως αναφέρεται περιληπτικά σ’ αυτά που πρέπει να πιστεύει κάθε Ορθόδοξος Χριστιανός
  • Το Σύμβολο της Πίστεως εκφράζει συνοπτικά την αλήθεια και την αυθεντική πίστη της Εκκλησίας

β) Την Ανάσταση του Χριστού

  • Την Ανάσταση του Χριστού την γιορτάζουμε το Πάσχα.
  • Η Ανάσταση του Χριστού έγινε τρεις ημέρες μετά τη Σταύρωσή Του.
  • Το άρθρο 5 του Συμβόλου της Πίστεως μιλάει για την Ανάσταση του Χριστού
  • Η Ανάσταση του Χριστού είναι το μεγαλύτερο ίσως γεγονός της Χριστιανοσύνης
  • Η Ανάσταση του Χριστού αποτελεί το βασικό δόγμα πάνω στο οποίο στηρίζονται όλα τα δόγματα και όλες οι θείες αλήθειες που απαρτίζουν το Σύμβολο της Πίστεως

γ) Τα μυστήρια της Εκκλησίας

  • Τα μυστήρια της Εκκλησίας είναι όλα όσα αναφέρονται στις θείες αποκαλύψεις, εμπνεύσεις, προφητείες και γενικά τα θαυμάσια
  • Με τα μυστήρια της Εκκλησίας ο πιστός οικειοποιείται τις δωρεές της θείας Χάριτος
  • Τα μυστήρια της Εκκλησίας είναι επτά: το Βάπτισμα, το Χρίσμα, η Θεία Ευχαριστία, ο Γάμος, το Ευχέλαιο, η Εξομολόγηση ή Μετάνοια και η Ιεροσύνη.

christianos777