Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις

Γραμματικό φαινόμενο

Γιάννης Φερεντίνος

Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Άσκηση 3. σελ. 21

Ποια θα μπορούσε να είναι η συνέχεια και ποιο το τέλος της ιστορίας;

( Α )

Ο Πίκος Απίκος χωρίς ανταλλακτικές μπαταρίες κατάφερε να φτάσει στη Φρουτοπία μετά από πολλές δυσκολίες που αντιμετώπισε με την αεροσκάφη του. Φτάνοντας εκεί προσγειώθηκε σ’ ένα κήπο με λαχανικά και φρούτα. Κοίταξε τριγύρω του και αντίκρισε μια ευχάριστη γιορτινή ατμόσφαιρα των φρούτων και των λαχανικών. Χάρηκε πολύ που έφτασε στην Φρουτοπία και έτσι πήρε κατευθείαν τηλέφωνο στο διευθυντή του για να του πει τα ευχάριστα. Τα φρούτα τον υποδέχτηκαν με χαρά και καλοσύνη αν και στην αρχή νόμιζαν πως είναι ένας απαίσιος μανάβης και ήθελε να τα εκμεταλλευτεί. Έτσι τα φρούτα μαζεύτηκαν σ’ ένα μέρος κι ο Πίκος τους διηγήθηκε όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε για να φτάσει στη Φρουτοπία. Επίσης ο Πίκος τους μίλησε για τη συμφωνία του με το διευθυντή. Τα φρούτα δέχτηκαν να τον βοηθήσουν και να του δώσουν κάποια φρούτα με την υπόσχεση ότι θα τα ξαναεπέστρεφε.
Την άλλη μέρα γέμισε την αεροσκάφη με λαχανικά και φρούτα. Έβαλε την αεροσκάφη στην οροφή του μανιταριού. Άνοιξε τον ανεμιστήρα και απογειώθηκε. Πέρασε από βουνά και θάλασσες. Ξαφνικά ο ανεμιστήρας κόλλησε και η αεροσκάφη έπεσε με φόρα στη μέση της θάλασσας. Έτσι ο καημένος Πίκος Απίκος πνίγηκε και οι ντόπιοι και οι Πόντιοι της περιοχής συνεννοήθηκαν να ονομάσουν τη θάλασσα Πίκο Απίκο!

( Β )

Ο Πίκος Απίκος μπήκε στη σκάφη, ανέβηκε στην ταράτσα του σπιτιού κι απογειώθηκε. Στην αρχή ένιωσε πολύ όμορφα. Έβλεπε την πόλη από ψηλά και θαύμαζε τις ομορφιές της. Απομακρύνθηκε από την πόλη, πέρασε από πεδιάδες και βουνά. Θαύμαζε τις ομορφιές της φύσης και όταν κόντευε να φτάσει στη Φρουτοπία κατάλαβε ότι η αεροσκάφη του άρχισε να χάνει ύψος.
Δυστυχώς είχαν τελειώσει οι μπαταρίες. Τι απογοήτευση!
Έδειξε όμως ψυχραιμία και προσγείωσε την αεροσκάφη του με ασφάλεια σε ένα ξέφωτο. “Ουφ ευτυχώς που δεν έπαθα τίποτα! Πού να είμαι τώρα;” σκέφτηκε. Και καθώς δεν ήξερε τι να κάνει, άρχισε να περπατάει μέχρι που συνάντησε δύο κυνηγούς.
– Συγγνώμη, μπορώ να κάνω μία ερώτηση;
– Βεβαίως.
– Πού βρίσκομαι;
– Στη ζούγκλα του Αμαζονίου.
– Πώς μπορώ να πάω στη Φρουτοπία;
– Είναι λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω.
Ο Πίκος Απίκος περπατούσε για ώρες μέχρι που έφτασε στη Φρουτοπία. Έτσι μπόρεσε να κάνει τις διακοπές του και να κάνει μία δύο ανταποκρίσεις.
Και έζησαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα!!!

( Γ )

Ο Πίκος Απίκος ταξίδευε ευχάριστα, χωρίς να γνωρίζει το πρόβλημα με τις μπαταρίες. Περνούσε πάνω από καταπράσινους λόφους, πεδιάδες με πολύχρωμα είδη λουλουδιών και δέντρων
Κάποια στιγμή περνώντας πάνω απ’ τον Ειρηνικό Ωκεανό, άκουσε ένα δυνατό κρότο και ένιωσε ένα δυνατό τράνταγμα. Ξαφνικά ο ανεμιστήρας σταμάτησε να λειτουργεί και η αεροσκάφη άρχισε να χάνει ύψος. Ο Πίκος Απίκος πανικοβλήθηκε, έκλεισε τα μάτια του και δεν κατάλαβε την προσθαλάσσωσή του. Όταν άνοιξε τα μάτια του βρισκόταν στο βυθό. Κολύμπησε λίγο με όση δύναμη του είχε απομείνει και λίγο παρακάτω συνάντησε ένα γκριζωπό δελφίνι. Τον πήρε στη ράχη του και τον έβγαλε στην επιφάνεια.
– Ευχαριστώ πολύ, είπε ο Πίκος Απίκος.
– Παρακαλώ δεν κάνει τίποτα, απάντησε το δελφίνι.
Ο Πίκος Απίκος διηγήθηκε την ιστορία του στο δελφίνι και στη συνέχεια το ρώτησε:
– Μήπως ξέρεις πού είναι η θάλασσα της Φρουτοπίας;
– Βεβαίως, είναι ο προορισμός μου.
– Θα μπορούσες να με πας;
– Ευχαρίστως!
Έπειτα από ώρες ταξιδιού, έφτασαν στην θάλασσα της Φρουτοπίας. Η Φρουτοπία ήταν ένα ευχάριστο και όμορφο μέρος, όπου ζούσαν τα φρούτα και τα λαχανικά. Εκεί ο Πίκος Απίκος γιόρτασε μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά για την ανεξαρτησία τους, έκανε τις ανταποκρίσεις και έφτιαξε ένα ασφαλέστερο μεταφορικό μέσο για να γυρίσει πίσω.
Ύστερα από μέρες ο Πίκος Απίκος γύρισε ευχαριστημένος και χαρούμενος για να δουλέψει στο γραφείο της εφημερίδας “Τρέχα Γύρευε”. Εκεί διηγήθηκε όλα όσα του συνέβησαν και ευχήθηκε να ξαναπάει στη Φρουτοπία με μπαταρίες.
Εδώ το παραμύθι μας τελειώνει. Ο Πίκος Απίκος συνεχίζει να δουλεύει και εμείς είμαστε περίεργοι να μάθουμε ποια θα είναι η επόμενη περιπέτειά του.

( Δ )

Ο Πίκος Απίκος συνεχίζοντας το ταξίδι του πρόσεξε ότι ο έλικας του ανεμιστήρα σταματούσε να γυρίζει κανονικά και σε μία στιγμή έπεσε στο έδαφος ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί, αλλά η σκάφη καταστράφηκε. Πιο πέρα διέκρινε ένα μαγαζί με στάμνες και διάφορα άλλα πήλινα κατασκευάσματα. Ο Πίκος Απίκος για να πείσει το Σταμνά να του δώσει κάποιο κατασκεύασμα για να πετάξει και να φτάσει στη Φρουτοπία του διηγήθηκε όλη την ιστορία του. Με τα πολλά πολλά κατάφερε να τον πείσει να του δώσει μία από τις στάμνες του. Ακόμα ξεχάσαμε να σας πούμε ότι ο Πίκος Απίκος παρακάλεσε τον Σταμνά να του δώσει τον ανεμιστήρα του. Στη συνέχεια τοποθέτησε τον ανεμιστήρα του στη στάμνα και ξεκίνησε να πετάξει με την αεροστάμνα του για την Φρουτοπία. Μετά από ώρα περνώντας από τα σύννεφα κοίταξε κάτω και διαπίστωσε ότι βρίσκεται στη Φρουτοπία, αφού παντού υπήρχε πράσινο, φρούτα και λαχανικά. Τότε πάτησε το κουμπί του ανεμιστήρα, ώστε η αεροστάμνα να σταματήσει κι έτσι προσγειώθηκε. Άρχισε να περπατάει ψάχνοντας φρούτα και λαχανικά και να γυρίσει στην εφημερίδα με ανταποκρίσεις. Μόλις τα συνάντησε τρόμαξε, διότι τον κοιτούσανε με άγριο βλέμμα και άρχισε να τους μιλάει για να τους καθησυχάσει και να τους πει πως δεν είχε σκοπό να τους πειράξει, παρά μόνο να κάνει ρεπορτάζ.
– Γεια σας, με λένε Πίκο Απίκο και είμαι από την εφημερίδα “Τρέχα Γύρευε”. Βρίσκομαι εδώ για να κάνω ένα ρεπορτάζ από την επέτειό σας.
– Γιατί να σε πιστέψουμε; Πώς μπορούμε να ξέρουμε ότι είσαι ρεπόρτερ κι όχι μανάβης;
– Μα σας λέω αλήθεια, και τους έδειξε την κάμερα και το μικρόφωνό του.
– Κι εμείς πώς ξέρουμε πως δεν πήρες όλα αυτά για να μας επηρεάσεις;
Έτσι άρχισαν να του πετάνε πέτρες και άλλα αιχμηρά αντικείμενα. Τότε έτρεξε προς την αεροστάμνα, ανέβηκε, πάτησε το κουμπί κι έφυγε άρον άρον μήπως και σωθεί.
Μετά από κάποιες ώρες έφτασε εξαντλημένος και δαρμένος στην εφημερίδα και πήγε στο αφεντικό του, για να του εξηγήσει όλα όσο του είχαν συμβεί.Ο διευθυντής του βλέποντάς τον έτσι και χωρίς καμία ανταπόκριση. τον απέλυσε χωρίς να ακούσει κουβέντα.
Έτσι ο Πίκος Απίκος έμεινε στο δρόμο. Μετά από όλα τα χρέη του, του έμεινε μόνο η χαλασμένη αεροστάμνα με τις εξαντλημένες μπαταρίες.

Άσκηση 4. σελ. 21

Άσκηση 5. σελ. 21

Σύνθετες λέξεις με πρώτο συνθετικό τη λέξη αέρα: αεροσκάφος, αεροπλάνο, αερόστατο, αεροδυναμική, αερόσακος, αεροδρόμιο, αερόμπαλα, αεροπορία, αεροπόρος, αερόθερμο, αεροπλανάκι, αεροπλανοφόρο, αεροπειρατής, αερομηχανικός, αεράμυνα, αεραγωγός, αεροδιάδρομος, αερογραμμή, αερογέφυρα, αεροδιαστημικός, αερόφρενο, αεροφωτογραφίζω, αεροφωτογραφία, αεροφοβία, αερόμπικ, αεροψεκασμός, αεροταξί, αεροφοβία ……..

Άσκηση 6. σελ. 21 – 22

Επαγγέλματα με προοπτική

αναλαμβάνετε, διοικείτε, ταιριάζει, φροντίζει, έρχεται, συνεργάζεται, εγκαθιστά, ενεργοποιεί, συντηρεί, οφείλει, ενημερώνεται, πρόκειται, εγκαθιστούν, ζητούν, γίνε, έχει, χρειάζεται, επιτευχθεί, μπορείτε, στήσετε, αναλαμβάνετε, σχεδιάζετε, σταδιοδρομήσετε, αρέσουν, εκφράσετε.

Δείτε επιπλέον