Ψηφιακό Σχολείο

Συνδέσεις

Γραμματικό φαινόμενο

Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Άσκηση 2 σελ. 18

θα συναντήσεις, θα βρεις, θα δεις, θα σε οδηγήσει, θα περάσεις, θα ανηφορήσεις, θα καθίσεις, θα κοιτάξεις, θα χαλαρώσεις, θα χαρείς, θα αντικρίσεις, θα αγναντέψεις, θα επισκεφθείς, θα πάρεις, θα γνωρίσεις.

Άσκηση 3. σελ. 18

Ανακοίνωση

Η έκτη τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας διοργανώνει μια εκδρομή 6 ημερών, στην Τήνο και στη Μύκονο.
Η μεταφορά σας θα γίνει με πούλμαν μέχρι τον Πειραιά και θα συνεχιστεί με πλοίο. Η εκδρομή θα διαρκέσει από τις 6 έως τις 12 Ιουλίου.
Μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από 9 έως 16 ετών. Τα πιο μικρά παιδιά μπορούν να έρθουν με συνοδό.
Θα κάνετε μπάνιο σε θάλασσα και σε πισίνες, θα κάνετε surfing, bungee jumping, επισκέψεις στα αξιοθέατα και θα μπορέσετε να ψαρέψετε.
Θα χρειαστείτε ρούχα, για κάθε δραστηριότητα που θα πάρετε μέρος, μαγιό, φακό, αντηλιακό, γυαλιά για τον ήλιο και θαλάσσιο εξοπλισμό.
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Ιουνίου.

Τηλ. Σχολείου: 2333053124
Υπεύθυνος: κος Μπάμπης

Ανακοίνωση

Η Στ΄ τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αλεξάνδρειας διοργανώνει μία διήμερη εκδρομή στην Αθήνα, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 4 έως 5 Απριλίου του 2009.
Η μεταφορά θα γίνει με πούλμαν, το οποίο θα βρίσκεται το Σάββατο στις 8:30 πμ μπροστά από το προαύλιο του σχολείου απ’ όπου θα παραλάβει τα παιδιά συνοδευόμενα από τους γονείς τους.
Στην εκδρομή μπορούν να συμμετέχουν όλα τα παιδιά ηλικίας 11 ετών απ’ όλα τα σχολεία του Δήμου της Αλεξάνδρειας συνοδεία των γονιών τους.
Στην εκδρομή αυτή θα επισκεφτούμε τη Βουλή, την Ακρόπολη, το Μετρό και πολλά Μουσεία.
Θα χρειαστείτε αδιάβροχο, ομπρέλα, φωτογραφική μηχανή, κασκόλ, μπουφάν, ζακέτα και ότι άλλο νομίζετε ότι είναι απαραίτητο.
Μπορείτε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας έως τις 28 Φεβρουαρίου. Η εκδρομή θα κοστίσει 150 € το άτομο.

Τηλ. Σχολείου: 2333053124
Υπεύθυνος: κος Θόδωρος

Άσκηση 4. σελ. 19

Η εκδρομή στον Παρνασσό

Χθες γύρισα από την εκδρομή μου στον Παρνασσό. Είχα πάει ένα διήμερο με την οικογένειά μου για να γνωρίσουμε τον Παρνασσό.
Ο Παρνασσός βρίσκεται στον νομό Φωκίδας κοντά στην Άμφισσα. Όταν φτάσαμε εκεί η γενική εντύπωση που μου έδωσε ήταν πολύ καλή.
Μπήκαμε στο ξενοδοχείο που είχαμε κλείσει δωμάτιο. Το ξενοδοχείο με την πρώτη ματιά φαινόταν ωραίο. Το όνομά του είναι ‘’ Αφροδίτη ‘’ και σας συνιστώ να πάτε εκεί γιατί είναι τέλειο.
Αφήσαμε τα πράγματά μας και πήγαμε να κάνουμε μια βόλτα. Περάσαμε από πολλά μικρά και μεγάλα σπίτια με όμορφους πράσινους κήπους, από πλακόστρωτα πεζοδρόμια κι από διάφορα μαγαζιά που ήταν γεμάτα με τουρίστες. Σταματήσαμε εκεί για να αγοράσουμε σουβενίρ ώστε νε θυμόμαστε τον όμορφο Παρνασσό.
Όταν έφτασε το μεσημέρι, πήγαμε και φάγαμε σε μια ταβέρνα που την έλεγαν
‘’ Ταξίδι στη γεύση ‘’. Ήταν μια ωραία ταβέρνα με πολύ νόστιμο φαγητό.
Το βράδυ πήγαμε μια βόλτα έξω στις καφετέριες. Είχε πολύ κόσμο και περάσαμε τέλεια. Το άλλο πρωί ξυπνήσαμε αργά, γιατί είχαμε ξενυχτήσει. Το μεσημέρι αφού φάγαμε, έπρεπε να μαζέψουμε τα πράγματά μας και να φύγουμε, δυστυχώς.
Όταν φτάσαμε πίσω στο σπίτι ήμουν λίγο στενοχωρημένη, γιατί πέρασα πολύ όμορφα εκεί πέρα. Όλα ήταν τέλεια, ακόμη και οι άνθρωποι ήταν πολύ ευγενικοί. Εύχομαι να μπορέσω να ξαναπάω στον Παρνασσό. Σας λέω να πάτε κι εσείς. Θα περάσετε τέλεια.

Η εκδρομή στην Αθήνα

Φέτος το σχολείο μας πραγματοποίησε εκπαιδευτική εκδρομή στην Αθήνα με τη συνοδεία των δασκάλων και των γονέων μας, το Σάββατο 5 Απριλίου.
Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε για να ξεναγηθούμε στους χώρους της Βουλής, της Ακρόπολης, του Μετρό και πολλών Μουσείων.
Η διαδρομή ήταν εξαίσια, πρώτη φορά μου δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψω τόσες πολλές ώρες με τρένο. Ο κόσμος στο τρένο ήταν φιλικός μαζί μας. Εμείς τα παιδιά κοιτούσαμε έξω από το παράθυρο και θαυμάζαμε τα καταπράσινα τοπία.
Τελικά φτάσαμε στον προορισμό μας. Ένα μικρό λεωφορείο από το ξενοδοχείο μας περίμενε στο σταθμό. Ο δάσκαλος μας μοίρασε το πρόγραμμα της εκδρομής για όλο το διήμερο.
Πρώτη μας επίσκεψη ήταν η Ακρόπολη. Εκεί είδαμε το μικρό κομψό Ιωνικό ναό της Αθηνάς, τον μοναδικό Παρθενώνα, που δεσπόζει στο χώρο της Ακρόπολης και το Ερέχθειο, από τους ωραιότερους και πιο πλούσια διακοσμημένους Ιωνικούς ναούς.
Την άλλη μέρα επισκεφτήκαμε τη Βουλή των Ελλήνων. Έπειτα επισκεφτήκαμε το Αρχαιολογικό Μουσείο, που είναι το μεγαλύτερο Μουσείο της χώρας μας.
Στη συνέχεια πήγαμε με το Μετρό από το Σύνταγμα στο Μοναστηράκι, όπου βρισκόταν το ξενοδοχείο. Ήρθε η ώρα να φύγουμε και επιβιβαστήκαμε στο τρένο.
Όταν γυρίσαμε στην Αλεξάνδρεια και φτάσαμε στο σπίτι διηγήθηκα την ιστορία στην αδερφή μου. Μου άρεσε πάρα πολύ η εκδρομή και δε θα την ξεχάσω ποτέ.

Άσκηση 5. σελ. 19

“Περίληψη για τους Δελφούς”

Είναι γνωστή αρχαία πόλη του νομού Φωκίδας. Βρίσκεται 220 χμ. από την Αθήνα και συγκεντρώνει όλο το αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον της περιοχής της Φωκίδας.
Είναι ένα σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο με το ναό και το μαντείο του Θεού Απόλλωνα. Τα μνημεία στους Δελφούς βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με την ορεινή μορφολογία του εδάφους. Εκεί μπορεί κανείς να δει το ναό του Απόλλωνα ( του 6ου αιώνα π. Χ. ), τους θησαυρούς των Αθηναίων ( 475 π. Χ.) το αρχαίο θέατρο ( 2ο αιώνα π. Χ. ), τον περίφημο θόλο, την Κασταλία πηγή, καθώς και το επιβλητικό στάδιο και το αρχαιολογικό μουσείο.
Στο στάδιο αυτό γινόταν τα Πύθια, αγώνες αφιερωμένοι στο Θεό Απόλλωνα. Ήταν η δεύτερη πιο σημαντικοί αγώνες, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες. Επίσης το γυμνάσιο των Δελφών είναι ένα συγκρότημα πολλών κτηρίων όπου γυμνάζονταν οι αθλητές των Πυθίων.
Στους Δελφούς υπήρχε το Μαντείο. Χρονολογείται από τη Μυκηναϊκή περίοδο, αλλά η φήμη το μεγάλωσε στις αρχές περίπου του 6ου αιώνα π. Χ. κάθε 4 χρόνια για να τιμήσουν τη νίκη του Απόλλωνα εναντίον του Πύθωνα, γίνονταν οι αγώνες των Πυθίων.
Το Μαντείο υπαίστει πολλές λεηλασίες καθώς συνάντησε και εχθρούς εκτός Ελλάδας.
Τελικά το Μαντείο καταλύθηκε από τους Ρωμαίους το 191 π. Χ. και έμεινε υπό την κυριαρχία τους μέχρι την παρακμή του στα Βυζαντινά χρόνια.

“Διαδρομή από την Αλεξάνδρεια στους Δελφούς.”

Ξεκινάμε από την Αλεξάνδρεια και κατευθυνόμαστε προς την εθνική οδό
Θεσσαλονίκης – Αθηνών.
Περνάμε από την Κατερίνη και τον όμορφο Πλαταμώνα. Το ταξίδι μας συνεχίζεται. Η πρώτη μας στάση μπορεί να γίνει στα Τέμπη για να ξεκουραστούμε, αλλά και για να ανάψουμε ένα κεράκι στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής για να πάνε όλα καλά. Διασχίζουμε την πεδιάδα της Θεσσαλίας και κατευθυνόμαστε προς τη Λαμία. Περνάμε ωραίες παραθαλάσσιες πόλεις, αλλά και χωριά. Μετά τη Λαμία θα στρίψουμε δεξιά για να περάσουμε τις απότομες στροφές και ανηφόρες του Μπράλου. Καθώς διασχίζουμε τον Μπράλο συναντάμε τη Γραβιά, γνωστή για το Χάνι της από την ιστορία για την επανάσταση του 1821. μπορούμε να σταματήσουμε εκεί για λίγο και ύστερα να συνεχίσουμε το ταξίδι μας προς τους Δελφούς. Περνάμε από την Άμφισσα, την πρωτεύουσα του νομού και θα φτάνουμε στον τελικό προορισμό μας, τους Δελφούς.

“Οικονομικά θέματα διήμερης εκδρομής στους Δελφούς.”

Η εκδρομή θα στοιχίσει συνολικά 3.500 ευρώ. Περιλαμβάνει τη μετάβαση στους Δελφούς, τις μετακινήσεις και την επιστροφή στην Αλεξάνδρεια, καθώς και 2 διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχείο & 2 γεύματα.
Θα πάρουν μέρος 50 μαθητές. Το αντίτιμο του εισιτηρίου θα είναι 40 ευρώ για κάθε παιδί. Δηλ. 50 παιδιά Χ 40 ευρώ = 2.000 ευρώ
Η μία διανυκτέρευση στο ξενοδοχείο στοιχίζει 10 ευρώ για κάθε παιδί. Δηλ. 2 Χ 10 ευρώ Χ 50 παιδιά = 1.000 ευρώ για την πληρωμή του ξενοδοχείου.
Το κάθε γεύμα σε εστιατόριο με το οποίο προσυμφωνήσαμε, θα στοιχίσει 5 ευρώ. Δηλ. 2 γεύματα Χ 50 παιδιά Χ 5 ευρώ = 500 ευρώ.
Το κόστος για κάθε παιδί θα είναι 3.500 ευρώ : 50 μαθητές = 70 ευρώ

“Ταξιδιωτικός οδηγός για τους Δελφούς”

“Δύο μέρες στην Αθήνα”

  • Ξεκινάμε από την Αλεξάνδρεια και κατευθυνόμαστε προς την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών. Περνάμε την Κατερίνη και τον όμορφο Πλαταμώνα. Το ταξίδι μας συνεχίζεται. Η πρώτη μας στάση μπορεί να γίνει στα Κοιλάδα των Τεμπών για να ξεκουραστούμε, αλλά και για να ανάψουμε ένα κεράκι στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, για να πάνε όλα καλά. Διασχίζουμε την πεδιάδα της Θεσσαλίας και κατευθυνόμαστε προς τη Λαμία. Περνάμε ωραίες παραθαλάσσιες πόλεις, αλλά και χωριά. Συνεχίζουμε και πάμε στις Θερμοπύλες. Θα αντικρίσουμε το άγαλμα του Λεωνίδα. Συνεχίζουμε και φτάνουμε στα Καμμένα Βούρλα. Ένα από τα πολλά παραθαλάσσια τουριστικά χωριά της Φθιώτιδας, πολύ γνωστό για τις ιαματικές πηγές. Παρέχει πολύ καλή τουριστική υποδομή με ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες και club. Ο επισκέπτης απολαμβάνει το μπάνιο στην πολύ καλά οργανωμένη παραλία που διαθέτει. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε τους καταπληκτικούς λουκουμάδες. Και τέλος φτάνουμε στην Αθήνα.

  • Βουλή των Ελλήνων
  • ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ
  • ΜΕΤΡΟ
  • ΠΛΑΚΑ
  • ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • Τα έξοδα της εκδρομής
    Τα 40 άτομα που θα πάρουν μέρος στην εκδρομή, θα μετακινηθούν με λεωφορείο. Το κόστος ενός εισιτηρίου με επιστροφή στοιχίζει 45 €. Συνολικά όλα τα άτομα θα πληρώσουν 1.800 €.
    Η διαμονή των δύο ημερών θα πραγματοποιηθεί στο Hotel Aristoteles, όπου το ένα δίκλινο κοστίζει 65 €. Τα χρήματα που θα δοθούν συνολικά στο ξενοδοχείο είναι 1.300 €.
    Το ξενοδοχείο βρίσκεται στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας, 200 μ. από το σταθμό του Μετρό στην Ομόνοια και πολύ κοντά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό. Βρίσκεται σε απόσταση 800 μ. από την πλατεία Συντάγματος, απέχει περίπου 40 λεπτά με αυτοκίνητο από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος και 15 λεπτά από το λιμάνι του Πειραιά, με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο.
    Συνολικό κόστος εκδρομής 3.100 €.

Δείτε επιπλέον