Ασκήσεις

Άσκηση 2. σελ. 8

 Χρονικοί προσδιορισμοί Τοπικοί προσδιορισμοί
προτάσειςόταν περπατάω
πριν διασχίσω
όπου υπάρχουν παρκαρισμένα οχήματα, όπου είμαι ασφαλής και μπορώ να ελέγξω την κυκλοφορία
ουσιαστικάτις ( βροχερές ) ημέρεςένα δρόμο
τις διαβάσεις
επιρρήματαπάντα, πριν, συνήθως, ποτέ, καθώςγύρω, απέναντι,
ανάμεσά τους
φράσεις με προθέσειςαπό την αρχή μέχρι το τέλος της διαδρομής τουςστην πόλη, στην εσωτερική πλευρά του πεζοδρομίου, στην άκρη του πεζοδρομίου, στο οδόστρωμα, στο δρόμο, σε σημείο, στους δρόμους της πόλης.

Άσκηση 4. σελ. 10

ΡήμαΜονόπτωτοΔίπτωτο
να περιποιηθείτετο τραύμα 
αντέχωτον πόνο 
να περιγράψω σας / την ταλαιπωρία
να καθαρίσωτο χέρι 
να βάλω σας / έναν επίδεσμο
να δώσω σας / μια συμβουλή
μη χρησιμοποιείτετο χέρι 

Άσκηση 5. σελ. 11

τόσο, σου, ποιος, μου, αυτό, εμένα, εκείνη, κάποιους, κάποιος δε με, ίδιος, μου, κάθε, τίποτα, ό,τι, κανείς / τίποτα, μου, μου, με, τους.

Άσκηση 6. σελ. 12

πουτα οποία
που, πουτα οποία, τα οποία
πουτο οποίο
πουη οποία
πουοι οποίες

Άσκηση 8. σελ. 14

συνέβαιναν, συνέπιπτε, υπήρξε, κλήθηκε, παρασχέθηκαν, λήφθηκαν, εγκρίθηκαν, ανατέθηκε, απαλλάχτηκαν.

Άσκηση 9. σελ. 15

Το αγαπημένο μας παιχνίδι στις διακοπές ήταν το πήγαινε έλα με τα ποδήλατα στο λοφάκι της Περαχώρας. Βάζαμε όλη μας τη δύναμη στα πεντάλ για να ανεβούμε τη μεγάλη ανηφόρα και φτάναμε μετά από ώρα ξεθεωμένοι στην κορυφή. Ήμασταν πολλοί μαζί ακόμα και δεκατρία ή δεκατέσσερα ποδήλατα το ‘να πίσω από το άλλο. Επικεφαλής ήταν ο Λούης. Πάντα πρώτος στις σκανταλιές, αν και φαινόταν πολύ καθώς πρέπει. Όταν επιτέλους φτάναμε στην κορυφή, καθόμασταν καταγής. Κοιτάζαμε από ψηλά τη θέα κι ελέγχαμε αν τα λάστιχα ήταν εντάξει. Μετά ετοιμαζόμασταν για τη μεγάλη κατρακύλα. Παίρναμε φόρα και μόλις δινόταν το σύνθημα, φεύγαμε βολίδα. Άλλος τερμάτιζε κατευθείαν σε μια μάντρα, άλλος απέφευγε παρά τρίχα ένα πεύκο κι άλλος χωνόταν με το ποδήλατο στον κάδο με τα σκουπίδια που του φώναζαν καλώς όρισες. Μολονότι γεμίζαμε σημάδια και γρατζουνιές, εντέλει το γλεντάγαμε με την ψυχή μας.

Άσκηση 10. σελ. 16

καινούργιος / νέος, θετικά, περισσότερες, χώρες, στόχο, επιτρέψει, δικαίωμα, έμπειρους, εκπαίδευσης, πινακίδα, επικίνδυνα, κοντά έναρξη, τέλος / λήξη.

Quiz

In school

Σχετικά Άρθρα