Ψηφιακό Σχολείο

Παύλος Κώτσης, Σχεδιάγραμμα μαθήματος

Άγγελος Χαραλάμπους

Quiz

Ασκήσεις

Παλαιότερους ή νεότερους θρύλους, που γνωρίζετε, για την παρέμβαση των Θεών ή Αγίων στην ίδρυση, την ονομασία ή την προστασία κάποιων πόλεων.

Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΤΡΟΙΑΣ

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το γένος των Τρώων ξεκίνησε με το γάμο του Δία και της Ηλέκτρας, κόρης του Άτλαντα. Ένας από τους τρεις γιους τους, ο Δάρδανος νυμφεύθηκε την κόρη του ποτάμιου θεού της Τροίας Σκάμανδρου. Από το γάμο γεννήθηκαν ο Ίλος και ο Εριχθόνιος. Γιος του τελευταίου ήταν ο Τρώας, που απέκτησε μια κόρη και τρεις γιους, τον Ίλο, τον Ασσάρακο και τον Γανυμήδη. Απόγονοι του πρώτου ήταν ο Λαομέδων, ο Πρίαμος και ο Έκτορας, ενώ του δεύτερου ο Κάπυς, ο Αγχίσης και ο Αινείας. Ο Ίλος κέρδισε σε αγώνες της Φρυγίας ως έπαθλο 60 νέους, 50 νέες και μια παρδαλή αγελάδα. Σύμφωνα με χρησμό, ο Ίλος έπρεπε να ιδρύσει μια πόλη στο μέρος όπου θα σταματούσε η αγελάδα να ξεκουραστεί. Εκεί ιδρύθηκε η Τροία.
Στην ανέγερση των περίφημων τειχών της Τροίας έσπευσαν να βοηθήσουν οι θεοί Ποσειδώνας και Απόλλωνας. Ο βασιλιάς Λαομέδων υποσχέθηκε να τους δώσει ως ανταμοιβή τα αθάνατα άλογα που ο Δίας είχε προσφέρει στον προγονό του Τρώα. όταν όμως ολοκληρώθηκε η κατασκευή αθέτησε την υπόσχεση του προκαλώντας την οργή του Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας τότε έστειλε ένα θαλάσσιο τέρας για να καταστρέψει την πόλη. Ο Λαομέδων υποσχέθηκε στον Ηρακλή τα αθάνατα άλογα αν κατάφερνε να απαλλάξει την Τροία από τον θανάσιμο κίνδυνο. Όταν όμως ο ήρωας, αφού εξόντωσε το τέρας, ζήτησε την αμοιβή του, ο βασιλιάς τον εξαπάτησε. Τότε ο Ηρακλής κατέστρεψε την πόλη, σκότωσε τον Λαομέδοντα και αιχμαλώτισε τα παιδιά του. Στην κόρη του Τρώα βασιλιά, αφού την πρόσφερε στον Τελαμώνα, παραχώρησε το δικαίωμα να εξαγοράσει τη ζωή ενός αδελφού της και αυτή επέλεξε τον μικρότερο, τον Ποδάρκη, ο οποίος ονομάστηκε Πρίαμος, δηλαδή ο «εξαγορασμένος». Ο Πρίαμος απέκτησε 50 γιους και δώδεκα κόρες. Σύμφωνα με μια προφητεία, ο γιος του Πάρις θα προκαλούσε την καταστροφή της Τροίας. Για να μην επαληθευθεί ο χρησμός, ο Πάρις στάλθηκε στην ‘Ίδη, όπου τελικά έγινε κριτής στην έριδα μεταξύ ‘Ήρας, Αθηνάς και Αφροδίτης, δίνοντας το βραβείο στην Αφροδίτη. Η θεά, ως ανταμοιβή, του υποσχέθηκε την ωραία Ελένη, την οποία απήγαγε από το παλάτι του συζύγου της Μενέλαου, προκαλώντας την οργή των Αχαιών και τον Τρωικό Πόλεμο.
Πηγές : Αρχαιολογικός Άτλας, Παράλια Μ. Ασίας, Explorer, σελ. 70 – 71

Αλεξάνδρεια

Σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις η πόλη μας ονομαζότανε Γιδάς. Αυτό το όνομα το πήρε, γιατί ο Μ. Αλέξανδρος από την περιοχή μας, είδε γη, ενώ παντού υπήρχε θάλασσα και είπε στους στρατιώτες του ” Γη είδα ” και ονόμασαν την περιοχή Γιδά.
Σήμερα την ονομάζουμε Αλεξάνδρεια και το όνομά της οφείλεται στον Μέγα Αλέξανδρο που την “ανακάλυψε” στο πέρασμά του.

Δείτε επιπλέον