Συνδέσεις

Παραγωγή Γραπτού Λόγου



Ασκήσεις

Άσκηση 1 σελ. 18

τόπος ( πού; ):λίγα χιλιόμετρα μακριά, μέσα σε,όπου
χρόνος ( πότε; ) :πριν από 35 χρόνια, το 1968
τρόπος ( πώς; ) : εντελώς, μεταξύ, αρμονικά, αλλιώτικα, βέβαια

Άσκηση 3 σελ. 21

Ενεστώτας
οριστικής

Αόριστος
προστακτικής

Αόριστος
υποτακτικής

παίρνεις

πάρε

να πάρεις

κατεβαίνεις

κατέβα

να κατεβείς

κατευθύνεσαι

κατευθύνσου

να κατευθυνθείς

αφήνεις

άσε / άφησε

να αφήσεις

επιβιβάζεσαι

επιβιβάσου

να επιβιβαστείς

ταξιδεύεις

ταξίδεψε

να ταξιδέψεις

ανακατεύεσαι

ανακατέψου

να ανακατευτείς

συνεχίζεις

συνέχισε

να συνεχίσεις

οδηγείτε

οδηγήστε

να οδηγήσετε

μεταφέρετε

μεταφέρετε

να μεταφέρετε

μένουμε

μείνετε

να μείνουμε

μπήκαμε

μπείτε

να μπείτε

μπερδεύεσαι

μπερδευτείτε

να μπερδευτείς

μαγεύεσαι

μαγευτείτε

να μαγευτείς

εξερευνάς

εξερεύνησε

να εξερευνείς

επισκέπτεσαι

επισκέψου

να επισκεφτείς

Άσκηση 4 σελ. 22

Συνάντηση με έναν ήρωα – ηρωίδα των παιδικών παραμυθιών.

Η Χιονάτη

Ένα απόγευμα βαριόμουν και δεν ήξερα τι να κάνω. Καθόμουν στο κρεβάτι μου σκεπτόμενη, όταν ξαφνικά πήρε το μάτι μου το παραμύθι με τη Χιονάτη. Αμέσως μου ήρθε μία ιδέα. Το άνοιξα κι άρχισα να το διαβάζω. Είχα απορροφηθεί τόσο που ξαφνικά έγινε κάτι μαγικό.
Μία δύναμη με παρέσυρε μέσα στο βιβλίο και βρέθηκα ξαφνικά μπροστά σε ένα κοριτσάκι που πότιζε λουλούδια. Μου φάνηκε πως ήταν η Χιονάτη και γι’ αυτό τη ρώτησα πώς τη λένε. Μου είπε πως τη λένε Χιονάτη και εγώ της είπα το όνομά μου.
Συζητήσαμε λίγο και γίναμε φίλες. Αργότερα, πήγαμε μαζί μέσα στο παλάτι και με γνώρισε στον πατέρα της, στην κακιά μητριά της και στους υπηρέτες. Καθίσαμε να πιούμε τσάι και μόλις το τελειώσαμε πήγα μόνη μου μία βόλτα στο παλάτι. Τότε άκουσα ομιλίες από ένα δωμάτιο. Πλησίασα. Είδα και άκουσα την κακιά μητριά της Χιονάτης να μιλάει σε έναν κυνηγό και να του δίνει εντολή να σκοτώσει τη Χιονάτη. Αμέσως έτρεξα στη Χιονάτη και της είπα ότι είχα ακούσει. Στην αρχή δε με πίστεψε, όμως μετά θυμήθηκε ότι η μητριά της συνέχεια της φώναζε και δεν την ήθελε καθόλου.
Αμέσως βγήκαμε απ’ το παλάτι και τρέξαμε στο δάσος. Περιπλανιόμασταν πολύ ώρα. Φοβόμασταν και ήμασταν πολύ κουρασμένες, όταν ξαφνικά είδαμε ένα σπιτάκι. Πήγαμε και χτυπήσαμε την πόρτα. Μας άνοιξε ένας νάνος και μας καλωσόρισε στο σπίτι αυτού και των έξι αδερφών του. Μας φιλοξένησαν και μας έβαλαν αν κοιμηθούμε σε ένα μεγάλο καναπέ. Το πρωί οι νάνοι έφυγαν στο δάσος για δουλειά κι εγώ πήγα να μαζέψω ξύλα για το τζάκι, ενώ η Χιονάτη έμεινε στο σπίτι των νάνων. Πριν φύγω της είπα να μην ανοίξει την πόρτα σε κανέναν, γιατί ήξερα ότι θα έρθει η κακιά μητριά της. Όταν γύρισα είδα την πόρτα ανοιχτή και τη Χιονάτη πεσμένη κάτω με ένα μήλο στο χέρι. Ήξερα πως ήταν το δηλητηριασμένο μήλο που πρέπει να της έδωσε η κακιά μητριά της, μεταμορφωμένη σε καλή γριούλα.
Περίμενα να γυρίσουν οι νάνοι και μόλις γύρισαν τη βάλαμε σε ένα γυάλινο φέρετρο. Οι νάνοι έκλαιγαν, αλλά εγώ ήξερα πως θα έρθει ένας πρίγκιπας να σώσει τη Χιονάτη. Έτσι κι έγινε. ο πρίγκιπας ήρθε και έσωσε τη Χιονάτη. Όλοι ήμασταν χαρούμενοι. Τότε ξαφνικά η ίδια δύναμη με έφερε σπίτι μου.

Ο Πινόκιο

Τα περασμένα Χριστούγεννα έστειλα ένα γράμμα στον Αϊ Βασίλη και του ζητούσα να βρει έναν τρόπο να με στείλει στην Ντίσνεϊλαντ.
Έτσι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς εμφανίστηκε δίπλα στο κρεβάτι μου. Μου είπε ότι είχε έρθει η ώρα να πραγματοποιήσει το όνειρό μου. Τότε ως δια μαγείας βρέθηκα στη χώρα της φαντασίας και του παιχνιδιού, τη μαγευτική Ντίσνεϊλαντ. Όλοι οι ήρωες των παιδικών μας παραμυθιών ήταν εκεί.
Εγώ όμως έψαχνα ένα αγόρι της ηλικίας μου τον Πινόκιο και δεν άργησα να τον βρω.
Εκείνος σαν να διάβασε τη σκέψη μου με πήρε από το χέρι και με πήγε σε μία μυστική κρυψώνα, περάσαμε ένα τεράστιο τούνελ και βρεθήκαμε στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Λυών. Δεν πίστευα στα μάτια μου. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο από φιλάθλους, η ομάδα της Λυών ήταν παρατεταγμένη στον αγωνιστικό χώρο. Έμεινα έκπληκτος όταν κατάλαβα ότι εγώ κι ο Πινόκιο ήμασταν η αντίπαλη ομάδα. Τρομοκρατήθηκα, όμως ο Πινόκιο με καθησύχασε. Οι φίλοι του, ο Αστερίξ και ο Οβελίξ, του είχαν δώσει ένα μπουκαλάκι μαγικό φίλτρο. Ο αγώνας ήταν συγκλονιστικός, η συνεργασία με τον Πινόκιο ήταν άψογη, τα σουτ έπεφταν σαν αστραπή και το σκορ πέρα από κάθε φαντασία : Λυών 1 – Πινόκιο κι εγώ 10. Τους αφήσαμε να βάλουν το γκολ της τιμής.
Ήμουν ενθουσιασμένος, όμως ο Πινόκιο φοβήθηκε ότι οι γονείς μου μπορεί να ανησυχούσαν και με πήρε και φύγαμε.

Μου ζήτησε να κλείσω τα μάτια μου και βρέθηκα ξανά στο κρεβάτι μου, εκεί όπου με περίμενε ο Αϊ Βασίλης. Τον ευχαρίστησα και αποκοιμήθηκα ευτυχισμένος.

Άσκηση 8 σελ. 28

Με το τραμ φανταστικές διαδρομές

πλεονεκτήματα μειονεκτήματα
είναι υπερσύγχρονο θα κάνει πιο δύσκολη την πρόσβαση των πεζών στην παραλία
είναι φιλικό προς το περιβάλλον θα μικρύνει ο χώρος του πεζοδρομίου στην παραλιακή οδό
αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα θα δημιουργήσει κυκλοφοριακή συμφόρηση στην περιοχή
μειώνει το χρόνο μετακίνησης θα δημιουργείται θόρυβος από τη διέλευση των συρμών
μεταφέρει μεγάλο αριθμό επιβατών

Άσκηση 9 σελ. 28

16 ελληνικές πόλεις :

Οριζόντια: Καλαμάτα, Τρίπολη, Άρτα, Κομοτηνή, Πύργος, Πειραιάς, Χαλκίδα, Δράμα, Θεσσαλονίκη

Κάθετα: Καστοριά, Γιάννενα, Λαμία, Σπάρτη, Άργος, Πάτρα, Ξάνθη

Quiz

In school

Δείτε επιπλέον