Ψηφιακό Σχολείο
Συνδέσεις
Γραμματικό φαινόμενο
- ΔΙΑΛΥΤΙΚΑ( ¨ ), “Εγκύκλιος παιδεία”
- ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ-ΥΠΟΘΕΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ, “Εγκύκλιος παιδεία”
- ΥΠΟΘΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ, Γραμματική Ε΄ – Στ΄, σελ. 196
- Τα σημεία στίξης, Γραμματική Ε΄ – Στ΄, σελ. 52
Παραγωγή Γραπτού Λόγου
Ασκήσεις
Άσκηση 4 σελ. 65
( 1 )
Δεν είχε περάσει μία βδομάδα και ο Δήμαρχος της πόλης, καλεσμένος στο σπίτι του μανδαρίνου, είδε το γάτο και του λέει:
– Ωραίο το όνομα Άνεμος, για έναν συνηθισμένο γάτο, αλλά ο δικός σου είναι δυνατός. Του αξίζει το όνομα Έβερεστ, γιατί είναι το ψηλότερο βουνό και δε το φτάνει ούτε ο άνεμος, ούτε τα σύννεφα στο ύψος του.
– Σωστό, ευχαριστώ Δήμαρχε!
Περνάει περίπου ένας μήνας και έρχεται ένας συνάδελφός του, για να συζητήσουν. Του λέει ο συνάδελφός του:
– Συγνώμη αλλά ούτε το όνομα είναι ωραίο, ούτε χαρακτηρίζει την προσωπικότητα του γάτου σου. Θα ταίριαζε στο γάτο σου το όνομα Τσουνάμι, γιατί είναι γρήγορο και μπορεί να ισοπεδώσει σιγά σιγά ακόμη και το Έβερεστ, άμα είναι μεγάλο.
– Καλή ιδέα, ευχαριστώ!
Περνάνε τρεις μήνες και κάτι μέρες, ο γάτος είχε συνηθίσει το όνομα Τσουνάμι, ώσπου έρχεται η θεία του Ντάλια και του λέει:
– Βρε καλό μου, βρε χρυσό μου, Τσουνάμι τον έβγαλες το γάτο, που σου πήρε η θεία Πεπίτα. Τι θα πει αυτή και η γιαγιά σου η Κονσουέλα, θεός χωρέσει. Αφού μαζί το είχαμε βγάλει το ζωντανό « Saga » του ‘χαμε κάνει και βαφτίσια και τώρα εσύ στα καλά του καθουμένου, τον ονομάζεις Τσουνάμι. Τι όνομα είναι αυτό; Τουλάχιστον βγάλτον Παγετώνα. Ξέρεις αυτό πως μου ήρθε; Ονειρεύτηκα χθες που είχε 38ο C ότι χιόνισε. Αυτό δεν είναι σημάδι; Τέλος πάντων, έτσι κι αλλιώς ο Παγετώνας μπορεί να παγώσει το νερό.
– Μπράβο θεία μου, στην ηλικία σου είσαι πολύ έξυπνη, θα ονομάσω το γάτο Παγετώνα!
Περνάει ένας χρόνος, έρχεται ο διευθυντής για καφέ και του λέει:
– Χαζό το όνομα Παγετώνας, Ήλιος είναι πιο ωραίο και μπορεί να λιώσει τους πάγους.
– Καλή η ιδέα σας κύριε διευθυντά!
Πέρασαν πολλά χρόνια, ο μανδαρίνος είχε πάρει σύνταξη. Είχε καλέσει τους φίλους του, τα γεροντάκια, και θυμόντουσαν τα παλιά. Πάνω στα πόδια του μανδαρίνου ήταν ο γάτος και κοιμόταν. Τότε λέει ο μανδαρίνος:
– Πολύ τον πίεσα κούρασα τον « Χαδιάρη μου ». Να σας πω, αυτό το όνομα έπρεπε να είχα βάλει από την αρχή. Είχα βάλει και μπόρα, αλλά δεν το συνήθισε ε και μετά κουφάθηκε, όπως και γω και τον φωνάζω « Χαδιάρη ». δεν ξέρω, σ’ αυτό πάντα ακούει. Μου το έβαλε στο νου η δισέγγονά μου και μου υποσχέθηκε ότι αυτή και οι φίλες της, θα προσέχουν τα εγγόνια του χαδιάρη, όταν δε θα μπορώ εγώ πλέον.
( 2 )
Δεν είχε περάσει μια βδομάδα και ο Δήμαρχος της πόλης, καλεσμένος στο σπίτι του μανδαρίνου, είδε το γάτο και ξαφνιάστηκε όταν άκουσε το αφεντικό του να τον αποκαλεί Άνεμο και τον πλησίασε:
– Καλά, του λέει, ονομάζεις το γάτο σου Άνεμο ενώ υπάρχει ο Ανεμοστρόβιλος που είναι πιο δυνατός από τον Άνεμο; Και ο μανδαρίνος συμφώνησε. Έτσι ονόμασε το γάτο του Ανεμοστρόβιλο.
Μετά από δύο μήνες, ένας ξάδερφός του, που ήρθε νε μείνει μαζί του για λίγες μέρες, όταν έμαθε το όνομα του γάτου, είπε στον μανδαρίνο:
– Καλά τρελάθηκες, αποκαλείς αυτόν τον όμορφο γάτο Ανεμοστρόβιλο, ενώ υπάρχει κάτι το πιο δυνατό απ’ αυτόν, όπως ο Κεραυνός.
Και εκείνος συμφώνησε, ονομάζοντας το γάτο Κεραυνό.
Αυτό συνέβη πάρα πολλές φορές. Ο αφέντης του γάτου, του άλλαζε συνεχώς ονόματα, ώσπου ο γάτος γέρασε και πέθανε, χωρίς να έχει όλα του τα χρόνια που έζησε ένα σταθερό όνομα.
Ήταν ένας γάτος όλων των καιρικών συνθηκών !!!
( 3 )
Δεν είχε περάσει μία εβδομάδα και ο Δήμαρχος της πόλης, καλεσμένος στο σπίτι του μανδαρίνου, είδε το και μαθαίνοντας το όνομά του είπε:
– Τι όμορφος γάτος και τι όμορφο όνομα ! Είναι στ’ αλήθεια όμορφος !
– Ευχαριστώ ! είπε ο μανδαρίνος, με μια κρυφή χαρά που δεν χρειάστηκε να αλλάξει το όνομα του γάτου του ! Σκεφτείτε τα χρήματα που έδινε κάθε φορά για να αλλάξει στο μεταλλικό καρτελάκι στο όνομα, κάθε φορά καινούργιο. Τα νεύρα του γάτου του, που έκανε εκατό μέρες να συνηθίσει τα ονόματα, ο οποίος θα μισήσει το αφεντικό του, στο τέλος.
Συνέχισαν την κουβέντα τους μέχρι αργά το απόγευμα.
Πέρασε μία εβδομάδα και ο πρόεδρος της χώρας καλεσμένος στο σπίτι, είδε το γάτο και μαθαίνοντας το όνομά του είπε:
– Επίτρεψέ μου να παρατηρήσω ότι αυτό το όνομα δεν του ταιριάζει. Ένας αθώος μικρός γατούλης είναι και δεν μου φαίνεται να τρέχει σαν τον άνεμο, για να είναι το όνομά του. Γιατί δε του βγάζεις ένα όνομα για γάτο; Του προκαλείς ψυχική διαταραχή, δε νομίζεις;
– Έχετε δίκιο.
Από τότε ο μανδαρίνος φωνάζει το γάτο του Sami και δεν ακούει τους διάφορους που του λένε διάφορα ονόματα. Τον ένοιαζε βλέπεται πιο πολύ η υγεία του, παρά το όνομά του. Και έζησε ο γάτος καλά και ο μανδαρίνος καλύτερα.
( 4 )
Δεν είχε περάσει μια βδομάδα και ο Δήμαρχος της πόλης, καλεσμένος στο σπίτι του μανδαρίνου, είδε το γάτο και άκουσε να τον φωνάζουν άνεμο.
Τότε τους είπε πως υπάρχει κάτι πιο ισχυρό από τον άνεμο κι αυτό είναι ο τυφώνας, γι’ αυτό θα πρέπει να φωνάζουν το γάτο « Τυφώνα ».
Το επόμενο απόγευμα, πήρε το γάτο του και πήγαν μια βόλτα στο κοντινό πάρκο, όπως συνήθιζε.
Ο « Τυφώνας » κυνηγώντας ένα σπουργίτι, πετάχτηκε στον δρόμο και τον σκότωσε ένα αυτοκίνητο.
Ο μανδαρίνος πήρε στην αγκαλιά του το σκοτωμένο γάτο και δακρυσμένος μονολογούσε:
Ποιος « Ουρανός », ποιο « Σύννεφο », ποιος « Άνεμος » και ποιος « Τυφώνας », δεν ήσουν παρά μόνο ο γλυκός γάτος μου.