ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Διεύθυνση: ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΧΟΙΝΑ
Τηλέφωνο: 2333023354

Όπως προαναφέρθηκε. το 1925, οι Σχοινιώτες οικοδόμησαν νέο ναό μέσα στο χωριό με πρόχειρα υλικά (ραγάζι, ρακίτες, πλιθιά), προσφέροντας όλοι τους, τόσο την προσωπική τους εργασία, όσο και την οικονομική συνδρομή τους και μετέφεραν το ήμισυ και πλέον των ιερών και λειτουργικών αντικειμένων και σκευών από την παλιά τους εκκλησία, που μετατράπηκε σε ενοριακό ναό του γειτονικού Νεοχωρίου. Ο νέος εκείνος ναός, παρά το γεγονός ότι δεν είχε το μέγεθος και τον πλούτο του παλαιότερου, εν τούτοις δείχνει το έντονα ανεπτυγμένο θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων του Σχοινά, που σε μεγάλο βαθμό εξακολουθούν έως και σήμερα να διατηρούν ιδιαίτερους δεσμούς με τον ενοριακό τους ναό.
Για την κάλυψη των εξόδων της ανοικοδόμηση; του νέου ναού, οι κάτοικοι του Σχοινά το 1926 “έβγαλαν και μπουλούκι με Ρουγκάτσια”. Τα Ρουγκάτσια του Σχοινά, πέρασαν τότε χορεύοντας από πολλά χωριά του Ρουμλουκιού. Έφτασαν ακόμα μέχρι τη Χαλάστρα και τα Κουφάλια, συγκεντρώνοντας αρκετά χρήματα, όπως το επέβαλε το έθιμο εκείνης της εποχής. Μάλιστα, η ίδια ομάδα των φουστανελοφόρων χορευτών, αφού προσκλήθηκε και μετέβη στην Αθήνα, παρουσίασε το 1932 το έθιμο των Ρουγκατσιών και στην πρωτεύουσα. Οι μαρτυρίες των κατοίκων δε διευκρινίζουν όμως το φορέα που τους προσκάλεσε ως την Αθήνα.
Από το 1952, άρχισε η οικοδόμηση του σημερινού ναού, ενώ ο παλαιός γκρεμίστηκε, διότι το πρόχειρο των υλικών της κατασκευής του τον καθιστούσε επικίνδυνο για την παραμονή και τον εκκλησιασμό των ενοριτών. Για την αποπεράτωση του συνέβαλαν οικονομικά, με ίδιους πόρους το σύνολο των κατοίκων, προσφέροντας το 2% της ετήσιας παραγωγής των γεννημάτων τους και της αξίας που αποτιμούνταν το ζωικό τους κεφάλαιο. Σημαντική επίσης ήταν και η προσφορά του Αντωνίου Βεζύρογλου. Στη θέση όπου βρισκόταν η Αγία Τράπεζα του χτίστηκε ένα καλαίσθητο εκκλησάκι, για να θυμίζει στους παλαιότερους και να γνωρίζει στους νεότερους την ύπαρξη του και βεβαίως να προφυλάσσει τη βεβήλωση του ιερού χώρου.
Αποσπάσματα από το βιβλίο: ” Σχοινάς, ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό ” Δημήτριος Α. Πανταζόπουλος, σελ. 168, 170.
Το Κοιμητήριο του χωριού βρίσκεται δυτικά του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου και φτιάχτηκαν το 1925, με τη μετακίνηση του χωριού, στη σημερινή τοποθεσία.

Αίθουσα δεξιώσεων
Μνημείο Ηρώων

Στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου, βρίσκεται η αίθουσα δεξιώσεων και το Μνημείο των Ηρώων του χωριού. Η αίθουσα δεξιώσεων ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1993 και τελείωσε το 1995. Η κατασκευή της έγινε με εισφορές και δωρεές των πιστών. Το Μνημείο των Ηρώων κατασκευάστηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950 και εκεί πραγματοποιούνταν οι σχολικές γιορτές, από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου του οικισμού παλαιότερα και από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου σήμερα. Πάνω στο Μνημείο υπάρχουν τα παρακάτω ονόματα:

  • Κασλαμάς Γεώργιος, 1912
  • Κρουστάλλης Νικόλαος και Μαλιώτας Ιωάννης, 1922
  • Στεργίου Παναγιώτης και Γκοτζαμάνης Γεώργιος, 1940

Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ” Σχοινάς ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό “, ο Δημήτρης Πανταζόπουλος στη σελίδα 59, ο Γεώργιος Κασλαμάς επιστρατεύτηκε από τον τουρκικό στρατό το 1912 και μετά τη λήξη του Α΄ Βαλκανικού πολέμου δεν επέστρεψε στο χωριό και θεωρούνταν αγνοούμενος του τουρκικού στρατού.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ” Σχοινάς ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό “, ο Δημήτρης Πανταζόπουλος στη σελίδα 72, στις διεξαγόμενες στο Μικρασιατικό μέτωπο μάχες έχασαν τη ζωή τους τρεις Σχοινιώτες, οι Νικόλαος Τσιλιόπουλος, Γεώργιος Κρουστάλλης και Ιωάννης Μαλιώτας.
Όπως αναφέρει στο βιβλίο του ” Σχοινάς ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό “, ο Δημήτρης Πανταζόπουλος στη σελίδα 94, σκοτώθηκαν ο Γεώργιος Γκοτζαμάνης του Νικολάου στη μάχη που διεξήχθη στο ύψωμα 1827 Μοράβας την 16η Νοεμβρίου 1940, υπηρετώντας στο 68ο Σύνταγμα Πεζικού, στο 10ο Λόχο και ο Παναγιώτης Στεργίου του Ευαγγέλου. Ο τελευταίος έχοντας το βαθμό του δεκανέα, σκοτώθηκε στο Φράσερι στις 11 Νοεμβρίου. Υπηρετούσε στον 1ο Λόχο του 28ου Συντάγματος Πεζικού. Αξιοσημείωτο γεγονός, ότι και οι δύο ήταν παντρεμένοι με τις αδερφές, Δέσποινα και Ελένη Παπαθανασίου, Μικρασιάτισσες πρόσφυγες στο Σχοινά.
Ο Ναός πανηγυρίζει στις 26 Οκτωβρίου.