ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΧΟΙΝΑ
Διεύθυνση: οικισμός Σχοινά

Οι πρώτες έγγραφες αναφορές για την ύπαρξη σχολείου στο Σχοινά υπάρχουν από τις τελευταίες δεκαετίες του 19ου αιώνα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε λειτουργούσε και παλαιότερα. Άλλωστε, η λαϊκή μνήμη διασώζει τη λειτουργία γραμματοδιδασκαλείου στο νάρθηκα του ιερού ναού του Αγίου Δημητρίου στο παλαιό χωριό. Το σχολείο του Σχοινά, όπως και των περισσοτέρων χωριών του Ρουμλουκιού, ήταν γραμματοδιδασκαλείο και είχε μόνο τέσσερις τάξεις μέχρι την τέταρτη Δημοτικού. Οι μαθητές της πέμπτης και της έκτης τάξης παρακολουθούσαν μαθήματα στο εξατάξιο σχολείο του Γιδά, που κατά το 1906 φοιτούσαν πενήντα μαθητές.
Το 1937 αποφασίζεται η ανέγερση νέου διδακτηρίου. Μετά από πολλές περιπέτειες και το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, στις 10 Οκτωβρίου 1948, η Κοινότητα Γιδά σε έκτακτη συνεδρίαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, ενέκρινε την πίστωση-ενίσχυση του ταμείου της σχολικής επιτροπής του δημοτικού σχολείου Σχοινά με το ποσό των 2.500.000 δραχμών από τον προϋπολογισμό της Κοινότητας, προκειμένου να αποπερατωθεί η οικοδόμηση του νέου κτιρίου. Το ποσό όμως που εισέπραξε τελικά η σχολική επιτροπή από την Κοινότητα ανήλθε σε πέντε εκατομμύρια δραχμές. Στην αύξηση του ποσού πιθανό να συνέβαλαν οι έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων του χωριού για τη στενότητα του των διδακτικών χώρων του παλαιού σχολείου που λειτουργούσε με εκατόν είκοσι μαθητές. Το αίτημα των κατοίκων που προβλήθηκε έντονα, αποσκοπούσε στην περάτωση της μιας από τις δυο αίθουσες του νέου διδακτηρίου.
Το σχολείο ως το 1952 λειτουργούσε με ένα διδάσκαλο, που δίδασκε σε εκατόν είκοσι μαθητές. Την επόμενη χρονιά και ύστερα από έγγραφη διαμαρτυρία της Σχολικής Επιτροπής προς το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με ημερομηνία 9 Δεκεμβρίου 1952, διορίσθηκε και δεύτερος διδάσκαλος, αμβλύνοντας αρκετά το οξύ πρόβλημα.

Αποσπάσματα από το βιβλίο: “Σχοινάς, ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό” Δημήτριος Α. Πανταζόπουλος, σελ. 175, 183.

Έως το 1990 δουλεύει ως 2/θέσιο. Τη χρονιά εκείνη γίνεται η ενοποίηση και η δημιουργία του Δημοτικού Σχολείου Νεοχωρίου – Σχοινά. Το Σχολείο λειτουργεί μέχρι το 1999 ως 5/θέσιο και το 2000 υποβαθμίζεται σε 4/θέσιο. Το κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Σχοινά παύει να χρησιμοποιείται από το Νοέμβριο του 1998.