ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΚΟΙΜΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
( ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ )
Στη θέση που βρίσκεται το Παρεκκλήσι βρισκόταν το Ιερό και Η Αγία Τράπεζα του παλιού Ναού Κοιμήσεως Της Θεοτόκου, ο οποίος ήταν χτισμένος με πέτρες και τον οποίο βρήκαν οι πρόσφυγες όταν ήρθαν μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Στον γύρω χώρο βρισκόταν και τα νεκροταφεία του χωριού, τα οποία μεταφέρθηκαν το 1971 σε χώρο που βρίσκεται βορειοδυτικά του χωριού.
Ο παλιός Ναός έπαθε μεγάλες ζημιές από τον Γερμανικό βομβαρδισμό το 1945. Οι τοίχοι του Ναού είχαν σκίσει και αναγκάστηκαν οι κάτοικοι να κατασκευάσουν το νέο Ναό. Στη θέση όπου υπήρχε η Αγία Τράπεζα και το Ιερό του Ναού, φτιάχτηκε το Παρεκκλήσι από τα υλικά του παλιού Ναού, για να θυμούνται οι παλιοί και για να μαθαίνουν οι νέοι.
ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΑΓΙΑΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Το 1970 ο Δημήτριος Αλαμπουρινός, είδε όνειρο την Αγία Ειρήνη και της αφιέρωσε το μικρό Εκκλησάκι. Τοποθέτησε στη θέση αυτή ένα μικρό σιδερένιο εκκλησάκι.
Το 1993, με την απόφαση 87/1993, το Κοινοτικό Συμβούλιο τροποποιώντας το σημείο από χώρο γενικής χρήσης σε χώρο εκκλησίας, έδωσε το δικαίωμα στον ιερέα του χωριού και στους κατοίκους να ανεγείρουν το εκκλησάκι της φωτογραφίας. Η απόφαση αναφέρει:
Λόγοι που συνηγορούν υπέρ της ανέγερσης αυτού του Ναού είναι:
- Η περιοχή όπου πρόκειται να κτιστεί ο Ναός είναι μακριά από την Τοπική Εκκλησία του χωριού
- Η μεγάλη θρησκευτική πίστη των κατοίκων του χωριού προς την Αγία που είναι αφιερωμένο το εκκλησάκι
- Η μεγάλη προσφορά των κατοίκων ( υλική και σωματική υπέρ της ανέγερσης του Ναού αυτού ).
Η ανακαίνιση ολοκληρώθηκε το 2001, με την βοήθεια των κατοίκων του χωριού.
Η ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ή Μεγαλομάρτυς
Μεγάλο παράδειγμα πίστης στον Ένα και αληθινό Θεό αποτελεί ή Ειρήνη. Γεννήθηκε στην πόλη Μαγεδών της Περσίας και το πρώτο της όνομα ήταν Πηνελόπη. Ο πατέρας της ονομαζόταν Λικίνιος και ήταν έπαρχος, ή δε μητέρα της Λικινία. Από έξι χρονών ή Πηνελόπη άρχισε τη γραμματική της εκπαίδευση, σ’ έναν από τους πιο σοφούς διδασκάλους της εποχής της, τον Απελλιανό. Της έμαθε πολλά ο σοφός διδάσκαλος. Ένα, όμως, δεν της έμαθε. Για το Χριστό. Και αυτό το κατόρθωσε μια απλή χριστιανή υπηρέτρια του Λικινίου, που με τη θεία χάρη κατέκτησε την καρδιά της αρχοντοκόρης. Η Πηνελόπη ένιωσε μεγάλη χαρά πού έμαθε την πραγματική αλήθεια της ζωής και επεδίωξε αμέσως να βαπτισθεί χριστιανή. Πήρε το όνομα Ειρήνη και συγχρόνως το σταυρό της χριστιανικής ζωής. Από δω και πέρα η Ειρήνη άρχισε μια πνευματική πορεία, που περνά δια μέσου πυρός και σιδήρου. Ο ίδιος ο πατέρας της την έβαλε στα πόδια άγριου αλόγου, να τη σκοτώσει με κλωτσιές. Άλλα το άλογο στράφηκε εναντίον του και σκότωσε αυτόν. Τότε επικράτησε μεγάλη σύγχυση μεταξύ των εκεί παρευρισκομένων ανθρώπων. Αλλά ή Ειρήνη τους καθησύχασε με τα λόγια του Χρίστου: ” Πάντα δυνατά τω πιστεύοντι “. Δηλαδή, όλα είναι δυνατά σ’ εκείνον που πιστεύει. Και πράγματι, με θαυμαστή πίστη προσευχήθηκε, και ο πατέρας της σηκώθηκε ζωντανός. Τότε, οικογενειακώς όλοι βαπτίσθηκαν χριστιανοί. Της Ειρήνης οι δοκιμασίες και τα μαρτύρια ήταν πολλά. Άλλα πάντα έβγαινε ζωντανή μέσα από αυτά, διότι είχε μεγάλη και ζωντανή πίστη. Περιόδευσε σε αρκετούς τόπους και δίδαξε το λόγο του Θεού, ιδιαίτερα με το παράδειγμα της ζωής της.
Η Εκκλησία γιορτάζει την Αγία Ειρήνη στις 5 Μαΐου.