Τ.Ο.Ε.Β. ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΣΧΟΙΝΑ
( Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων )
Διεύθυνση: ΟΙΚΙΣΜΟΣ ΣΧΟΙΝΑ
Τηλέφωνο – FAX: 2333022335

Το 1960, έτος που ολοκληρώθηκε η κατασκευή του αρδευτικού δικτύου, συγκροτήθηκε ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β.) της υψηλής περιοχής Σχοινά, συμφωνά με τις διατάξεις του Νομοθετικού Διατάγματος 3881/25 Οκτ. 1958 “περί έργων εγγείων βελτιώσεων”. Ο Οργανισμός αποτελεί Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και υπόκειται στην εποπτεία της Υπηρεσίας Εγγείων Βελτιώσεων (Υ.Ε.Β.) του Υπουργείου Γεωργίας (σήμερα της Δ/νσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ημαθίας), η οποία ασκεί το διοικητικό, τεχνικό και διαχειριστικό έλεγχο, ενώ εποπτεύουσα υπηρεσιακή αρχή είναι ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Γ.Ο.Ε.Β.) της Πεδιάδας Θεσσαλονίκης – Λαγκαδά.
Ο σκοπός της ίδρυσης του Τ.Ο.Ε.Β. είναι η έγγειος βελτίωση των αγροκτημάτων των μελών του, που βρίσκονται εντός της περιοχής δικαιοδοσίας του. Πιο συγκεκριμένα, έχει ως αρμοδιότητες τη διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση των εγγειοβελτιωτικών έργων, τη ρύθμιση της χρήσεως των υδάτων δια της επιβολής κανονισμών αρδεύσεως, την αστυνομία επί των υδάτων και των έργων, την επιβολή και τη βεβαίωση των εισφορών τελών, την είσπραξη των δικαιωμάτων, τη μέριμνα για τη σύνταξη μελετών και την κατασκευή ή συμπλήρωση έργων, τη πρόσληψη ιδίων υδρονομικών οργάνων, τα οποία υπόκεινται υπό την αποκλειστική αυτού πειθαρχική εξουσία, την επιβολή, βάση του Καταστατικού, από το Δ.Σ. των προβλεπόμενων κυρώσεων και αναγκαστικών μέτρων κατά των μη εκχωρούντων τις υποχρεώσεις μελών.
Μέλη του Οργανισμού είναι όλοι όσοι είναι ιδιοκτήτες και νομείς, οι εκ προσωρινής διανομής κάτοχοι, οι επικαρπωτές, οι έχοντες εμπράγματο δικαίωμα χρήσεως ή οικήσεως και οι κοινωνοί των δικαιωμάτων τούτων. Το 1960, ως μέλη εγγράφηκαν όλοι οι καλλιεργητές ή ιδιοκτήτες που ανήκαν στα αγροκτήματα Σχοινά, Νεοχωρίου και τμήματα των αντιστοίχων Αγκαθιάς, Κυψέλης, Γιαννιτσών και Αλεξάνδρειας. Στο σύνολο τους κατέχουν 15.302 στρέμματα.
Το 1980, υπάχθηκαν στο Τ.Ο.Ε.Β. Σχοινά και άλλα 12.148 στρέμματα της χαμηλής περιοχής (υπόγειο αρδευτικό δίκτυο) των Σ.Α.Α.Κ Σχοινά, Νησίου, Καψόχωρας, Καναβουργείου Σχοινά, Νέας Σάντας, Μελισσοχωρίου, Γιαννιτσών, Γουμένισσας, Βέροιας, Φυτείας και Δασκίου. Έτσι, σήμερα, το Τ.Ο.Ε.Β. Σχοινά έχει αρμοδιότητα σε 27.450 στρέμματα.
Η πρώτη διοίκηση προέκυψε στις 3 Νοεμβρίου 1960 μετά από εκλογές, που διεξήγαγε η Γενική Συνέλευση των μελών. Εκλέχθηκαν ο Θωμάς Βεζύρογλου ως πρόεδρος και μέλη οι: Αργύριος Κουτλής, Μερκούριος Παπαδόπουλος, Ευάγγελος Τζουβάρας, Νικόλαος Μηνόπουλσς, Γεώργιος Δουτσιόπουλος και Απόστολος Καταφυώτης.
Σήμερα, η εκλογή του Δ.Σ. διεξάγεται με έμμεση ψηφοφορία. Αρχικώς, εκλέγονται από το σύνολο των μελών εξήντα εννέα αντιπρόσωποι, οι οποίοι στη συνέχεια εκλέγουν το Δ.Σ., που έχει τετραετή θητεία. Την τωρινή διοίκηση απαρτίζουν, ο Θεοφάνης Βεζύρογλου ως πρόεδρος, ο Αντώνιος Βερροιώτης ως αντιπρόεδρος, ο Μιχάλης Αλεξανδρόπουλος ως γενικός γραμματέας και ως μέλη οι Βασίλειος Σκουμίδας, Γεώργιος Καρυώτης, Ηλίας Αγγελής και Δημήτριος Τσαρτσάνης.
Τέλος, το Τ.Ο.Ε.Β. Σχοινά οικοδόμησε το 1980 με δικούς του πόρους ιδιόκτητο κτίριο στο χωριό, ενώ απασχολεί δυο μόνιμους υπαλλήλους, τη Σταυρούλα Τσιομπάνη και την Καλλιόπη Τούπαρη και πέντε εποχιακούς υδρονομείς. Ο πρώτος μάλιστα υπάλληλος που προσελήφθηκε το 1961 ήταν ο Νικόλαος Καραμπουρνιώτης και κατόπιν ο Αντώνιος Πρόιος.
Πάντως, μέχρι και σήμερα, εξακολουθεί να είναι οικονομικά υγιής αυτοδιοικούμενος Οργανισμός, αποδεικνύοντας ότι η χρηστή και ορθολογική διαχείριση και ο σωστός προγραμματισμός μπορούν να προσφέρουν πολλά και να έχουν θετικά αποτελέσματα προς το συμφέρον των πολλών.

Αποσπάσματα από το βιβλίο: “Σχοινάς, ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό” Δημήτριος Α. Πανταζόπουλος, σελ. 223, 224.