« Αντιπροσωπευτική κατοικία του ΠΟΥΡΛΙΩΤΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ, ΤΟΥ 1934 ».
Στην Ημαθία ο κάμπος που εκτείνεται από την Βέροια και κάτω μέχρι την θάλασσα, στο Ρουμλούκι ( Ελληνότοπος ), επειδή η κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα, δεν ήταν σταθερή και δημιουργούσε πλημμύρες, πολλές φορές χρειαζόταν να μετακινηθούν ολόκληροι οικισμοί. Οι κατασκευές ήταν λίγο πρόχειρες, γι’ αυτό τον λόγο τα σπίτια γίνονταν από πλίνθους και οι σκεπές με ραγάζια, φυτό των λιμνών και ποταμών.
μετά την αποξήρανση της λίμνης των Γιαννιτσών το 1932, από κει και μετά άρχιζαν να χτίζονται τα πρώτα σπίτια με διαφορετικά υλικά από εύπορους κατοίκους του Νεοχωρίου εκείνης της εποχής. ήταν διώροφες κατοικίες και χαρακτηριστικό είναι τα γεισώματα, οι κορνίζες έχουν την ίδια αρχιτεκτονική με αρχαία οικοδομήματα της Μακεδονίας, ( αρχαιότητες στην Πέλλα – Βεργίνα ).
Έτσι λοιπόν στο πρώην παραλίμνιο χωριό Νεοχώρι κατασκευάστηκε η πρώτη κατοικία από τον Πουρλιώτη Εμμανουήλ του Θωμά, μετά έγιναν του Τριανταφύλλου Νίκου, Παπαδόπουλου Μέρκου, Δούμπη Βασιλείου. Αργότερα μετά το 1934 αι πριν το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο έγιναν του Παπαδόπουλου Στέφανου, ( θύμα το 1940 στον ελληνοϊταλικό πόλεμο ), Τριανταφύλλου Κυριάκου, Μπενίσκου Δημητρίου, Κούγκα Γεωργίου, ( γιός του Μακεδονομάχου Θεοχάρη Κούγκα ), Δούμπη Κων/νου και Σωτηρόπουλου Γεώργιου.
Επιμέλεια
Πουρλιώτης Εμμανουήλ του Δημητρίου
( εγγονός του Πουρλιώτη Εμμανουήλ του Θωμά )
πρώην πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Νεοχωρίου
πρώην Αντιπρόεδρος των Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Ημαθίας