ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ – ΜΝΗΜΕΙΟ “ΠΟΝΤΙΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ”

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Διεύθυνση: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ 2
Τηλέφωνο: 2333025874

Ο Σύλλογος Ποντίων Αλεξανδρείας & Περιχώρων ιδρύθηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1958, από 64 ιδρυτικά μέλη. Τη χρονιά εκείνη αγοράστηκε και το οικόπεδο, επί Δημάρχου Βετσόπουλου, που βρίσκεται το σημερινό κτήριο. Το κτήριο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1982 και τελείωσε στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Σκοπός του Συλλόγου είναι:

  • Η κοινωνική επαφή και επικοινωνία
  • Η ανάπτυξη των πνευματικών και ηθικών δυνάμεων των μελών
  • Η παροχή μέσων ανωτέρας πνευματικής απόλαυσης και ψυχαγωγίας
  • κ.α.

Μέλος του Συλλόγου μπορεί να γίνει ο οποιοδήποτε, αλλά δικαίωμα ψήφου και εκλογής στο Δ.Σ. του Συλλόγου έχουν μόνο τα μέλη που είναι Πόντιοι. Οι εκλογές για το 9μελές Δ.Σ. γίνονται κάθε δύο χρόνια, μετά από Γενική Συνέλευση που καλεί τα μέλη η απερχόμενη διοίκηση. Το καταστατικό του Συλλόγου αποκλείει την εκλογή στο Δ.Σ. ατόμων με βαθμό συγγένειας Α΄ βαθμού.
Οι πρώτοι Πόντιοι ήρθαν στην περιοχή μας το 1922 – 23 με τη Μικρασιατική καταστροφή . Οι Πόντιοι της περιοχής Αλεξάνδρειας κατάγονται κυρίως από τις παρακάτω περιοχές : Τραπεζούντα (πρωτεύουσα Πόντου) , Κερασούντα ,Αμισσός ( έπειτα ονομάστηκε Σαμσούντα) , Όφις ( πατρίδα του Δημητρίου και Αλεξάνδρου Υψηλάντη ) , Κολχίς ( η αρχαία Κολχίδα γνωστή από το χρυσόμαλλο δέρας και τον Ιάσωνα ) , Ματσούκα ,κ.λ.π. .
Ως ξενόφερτοι , οι Πόντιοι , στην αρχή αντιμετωπίστηκαν από τους ντόπιους με ψυχρότητα και καχυποψία. Αυτό ήταν δικαιολογημένο από μία άποψη γιατί οι ντόπιοι –Ρουμλουκιώτες δεν γνώριζαν ότι είναι και αυτοί Έλληνες, επειδή δεν μιλούσαν καθαρά Ελληνικά αλλά Ποντιακά και λίγα Τούρκικα .
Πριν τη Μικρασιατική καταστροφή οι Πόντιοι που ζούσαν στην περιοχή του Πόντου ήταν περίπου 3.000.000 . Ζούσαν αρμονικά Μικρασιάτες , Αρμένιοι και Τούρκοι . Στα παράλια του Πόντου ανθούσε το εμπόριο , ενώ στο εσωτερικό της περιοχής ασχολούνταν με την κτηνοτροφία τα λεγόμενα παρχάρια (κοπάδια) .
Σιγά – σιγά όμως άρχισαν να φεύγουν προς τη Ρωσία κάποιοι , ώσπου μετά ήρθε και η Μικρασιατική καταστροφή και διώχτηκαν όλοι προς την Ελλάδα ( με την ανταλλαγή των πληθυσμών) . Η 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί ημέρα τιμής – μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων . Είναι η ημερομηνία που εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Αμισσό ( Σαμσούντα ) και έγινε μεγάλη σφαγή .
ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ : Επίσημα έχουμε 66 καταγεγραμμένους ποντιακούς χορούς . Οι βασικοί χοροί είναι : Τικ, ομάλ , διπάτ , σερενίτσα , λετσίνα , κότσαρι . Επίσης υπάρχουν και οι Πολεμικοί χοροί . Ο 1ος πολεμικός χορός είναι ο Πυρίχιος χορός Σέρα ( από το πυρ = πόλεμος ) . Σύμφωνα με τον Όμηρο οι Μυρμιδόνες χόρεψαν αυτό το χορό πάνω από το πτώμα του Αχιλλέα . Ο 2ος πολεμικός χορός είναι το Πιτσάχ ( χορός μαχαιριών ) . Οι υπόλοιποι χοροί είναι μεικτοί . Καθαρά ανδρικός χορός είναι ο Πυρίχιος- Σέρα και καθαρά γυναικείος χορός από την περιοχή Πάφρας δυτικά του Πόντου είναι το «Θανατή Λάγγεμα» (αντίστοιχος με το χορό του Ζαλόγγου) .
ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ : Το πρώτο μουσικό όργανο στον Πόντο ήταν ο ζουρνάς (πνευστό) , το αγγείο ( γκάιντα ) και η φλογέρα . Αργότερα εμφανίστηκε το κλαρίνο στην περιοχή του Καρς και πιο μετά η λύρα ( κεμετζές με 3 χορδές ) , και το νταούλι .
ΠΟΝΤΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ : Σουρβάς , φαγητά με ζυμάρι , Σιρόν, χαβίτς , πισία , πιροσκί .
ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ : Η γυναικεία φορεσιά λέγεται ΖΙΠΟΥΝΑ ( προέρχεται από τη Βυζαντινή φορεσιά ) και η ανδρική ΖΙΠΚΑ και αποτελούνται από πολλά κομμάτια (σπαρέλι , κατιφές , λεχόρ , τάπλα , σελαχλίκια , κάμες και αξεσουάρ ) .
Δραστηριότητες του Συλλόγου:

  • Κοπή βασιλόπιτας
  • Ετήσιος χορός
  • Εκδηλώσεις του Δήμου Αλεξάνδρειας
  • Αναβίωση του εθίμου του καβουρμά
  • Συμμετοχή σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά φεστιβάλ Ποντιακών Σωματείων
  • Συμμετοχή τμημάτων σε παρελάσεις τις ημέρες των εθνικών εορτών
  • Εκδρομές
  • Παρακάθια, γλέντια που οργανώνονται τα Σαββατοκύριακα
  • κ.α.

Διαθέτει τρία χορευτικά τμήματα:

  • Παιδικό τμήμα ηλικίας 6 – 13 ετών
  • Εφηβικό τμήμα ηλικίας 13 – 24 ετών
  • Τμήμα ενηλίκων ηλικίας από 29 και πάνω

Οι πρόβες των χορευτικών γίνονται κάθε Σάββατο απόγευμα, με μεγάλη συμμετοχή παιδιών και μεγάλων. Η αίθουσα του Συλλόγου διατίθεται σε φορείς της πόλης για την διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων.

ΜΝΗΜΕΙΟ “ΠΟΝΤΙΟΣ ΑΚΡΙΤΑΣ”

Το άγαλμα του “Πόντιου Ακρίτα” ήταν δωρεά του κ. Θεόδωρου Κολοθά, εις μνήμη του πατέρα του Παύλου. Τα μάρμαρα ήταν δωρεά του κ. Πέτσα.
Συμβολίζει τον ” Πόντιο Ακρίτα ” εις μνήμη των χαμένων και όχι αλησμόνητων πατρίδων. Το άγαλμα φιλοτέχνησε και κατασκεύασε ο Νίκος Γκουντάντσης, από το Καμποχώρι Ημαθίας. Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος έγιναν στις 26 Μαΐου 2002, επί προεδρίας του Συλλόγου κ. Ουσταμπασίδη, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο.