ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Διεύθυνση : ΜΑΡΙΝΟΥ ΑΝΤΥΠΑ 50
Τηλέφωνο – FAX: 2333028170

Ο ναός του Αγίου Αλεξάνδρου, ο οποίος βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της πόλης, θεμελιώθηκε το 1994. Λειτούργησε το 1995. Τα θυρανοίξια του ναού έγιναν το 1996. Τα εγκαίνια του ναού έγιναν στις 18 Οκτωβρίου του 2000. Στα θεμέλια της Αγίας Τράπεζας υπάρχουν λείψανα Των: Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτη, Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής και των Αγίων Πατέρων της Μονής Αγίου Σάββα ( του Σινά ) Τελειοθέντων. Στο Ναό υπάρχουν και λείψανα του Αγίου Αλεξάνδρου, τα οποία δόθηκαν ως δωρεά από την Ρωμαϊκή Εκκλησία.
Η ενορία του Αγίου Αλεξάνδρου αναγνωρίστηκε με το προεδρικό διάταγμα υπ’ αριθμόν 1, αριθμός φύλλου 2, τεύχος 1ο, της 14 Ιανουαρίου του 2002, το οποίο αναφέρει:

Άρθρο 1ο

Ιδρύεται Ενορία του Ιερού Ναού Αγίου Αλεξάνδρου της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας στο ανατολικό τμήμα της Αλεξάνδρειας του Δήμου Αλεξανδρείας του Νομού Ημαθίας.

Οι ενορίτες σήμερα είναι περίπου 3.000 και υπάρχει μεγάλη συμμετοχή στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας.

Ο ΑΓΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Ήταν, όπως λέγουν, “άποστολικοίς χαρίσμασι λαμπρυνόμενος”. Σαν πρεσβύτερος ακόμα, διακρινόταν για τη μεγάλη του ευσέβεια, την αρετή και την αγαθότητα του. Στην Α’ Οικουμενική σύνοδο, πού έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, ο τότε Πατριάρχης τον εξέλεξε αντιπρόσωπό του. Και όταν στη Σύνοδο αυτή καταδικάστηκε ο Άρειος, ο Αλέξανδρος, αν και γέροντας 70 χρονών, δέχθηκε να περιοδεύσει στη Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα, για να διδάξει και να γνωστοποιήσει τα ορθά δόγματα των αποφάσεων της Συνόδου της Νικαίας. ‘Αλλά ενώ βρισκόταν στην περιοδεία αυτή, ο πατριάρχης Μητροφάνης απεβίωσε. Όρισε όμως διάδοχο του τον Αλέξανδρο, διότι, παρά το γήρας του, είχε τα κατάλληλα εφόδια για τη διακυβέρνηση της αρχιεπισκοπής της πρωτεύουσας. Πράγματι, σαν Πατριάρχης ο Αλέξανδρος ανταποκρίθηκε σωστά στις δύσκολες περιστάσεις των καιρών. Τότε ο Άρειος είχε εξαπατήσει το βασιλιά Κωνσταντίνο ότι δήθεν πιστεύει ορθά. Και ο βασιλιάς διέταξε τον ‘Αλέξανδρο να αφήσει τον Άρειο να μετέχει της Θείας Κοινωνίας. Ο Αλέξανδρος, λυπημένος, προσευχήθηκε στο Θεό και ζήτησε τη βοήθειά Του. Η δέηση του Ιεράρχη εισακούσθηκε. Και το πρωί που ο Άρειος με πομπή θα πήγαινε στην εκκλησία, βρέθηκε το σώμα του σχισμένο και σκωληκόβρωτο! Ο Άγιος Αλέξανδρος απεβίωσε ειρηνικά το 340 μ.Χ.

ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙ ΙΩΑΝΝΗ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗ

Αριστερά της κεντρικής εισόδου του Ναού του Αγίου Αλεξάνδρου, βρίσκεται το παρεκκλήσι του Ιωάννη Κουκουζέλη.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΚΟΥΖΕΛΗΣ

Γεννήθηκε στο Δυρράχιο και ακμάζει τον 12ο αιώνα. Στοιχεία για τη ζωή και τη δράση του μεγάλου αυτού μουσικού και οσίου της Εκκλησίας μας βρίσκουμε σε κώδικες των μονών του Αγίου Όρους και ιδιαίτερα στην Μονή Μεγίστης Λαύρας. Καταγόμενος από αγροτική οικογένεια, έχοντας όμως θαυμάσια φωνή, έρχεται στην Κωνσταντινούπολη για να σπουδάσει στην αυτοκρατορική σχολή. Τα πρώτα χρόνια των σπουδών του υπήρξαν δύσκολα. Αργότερα γνώρισε τον ηγούμενο της Μεγίστης Λαύρας, από τον οποίο έμαθε για τη μοναχική ζωή στο Άγιο Όρος και αποφασίζει να μονάσει. Πηγαίνει στο Όρος αποκρύπτοντας την πραγματικότητα. Του ανατίθεται το διακόνημα του βοσκού. Αποκαλύπτεται όμως η ταυτότητά του και γίνεται δεξιός ψάλτης της Μονής, θαυμαζόμενος απ’ όλους. Κατά την παράδοση, σε μία από τις αγρυπνίες αποκοιμήθηκε μέσα στο ναό από την πολύ κούραση. Όταν ξύπνησε βρήκε στο χέρι του ένα χρυσό νόμισμα, δώρο της Παναγίας. Από τότε ο Ιωάννης αύξησε το ζήλο του στην ψαλτική και έψαλε συνέχεια. Ο Ιωάννης θαυμαζόταν από όλους τόσο για την τέχνη του και τη γλυκύτητα της φωνής του, όσο και για τη σωματική του ωραιότητα.
Το συγγραφικό έργο του Κουκουζέλη είναι πλούσιο και σημαντικό. Από τα πιο σπουδαία που σώζονται είναι το “Μέγα Ίσον” της Παπαδικής, το οποίο μεταφέρθηκε στη νέα μουσική παρασημαντική από τον Πέτρο τον Πελοποννήσιο. Χερουβικά στους οκτώ ήχους από τα οποία σώζεται ένα σε ήχο πλ. β’ το επονομαζόμενο “παλατιανό”, ένα Κοινωνικό “Αινείτε” σε ήχο πλ. α’ και ένα Κοινωνικό της Λειτουργίας των προηγιασμένων “Γεύσασθε” σε ήχο πλ. α’. Σώζονται, ακόμη, τα μεγάλα και έντεχνα Ανοιξαντάρια, Αλληλουάρια, Πολυέλεοι, δοχές καλοφωνικοί ειρμοί, πασαπνοάρια και πολλά άλλα από τα οποία πάρα πολλά είναι ανέκδοτα.
Η Εκκλησία μας τον κατέταξε στο χώρο των αγίων και τιμά τη μνήμη του την 1η Οκτωβρίου.
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Αλεξάνδρου πανηγυρίζει στις 30 Αυγούστου, τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου και 1 Οκτωβρίου, τιμώντας τη μνήμη του Αγίου Ιωάννη Κουκουζέλη.