ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ Α. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Θεολόγος, Συγγραφέας
Τηλ. οικίας: 2333024926
Κιν.: 6974044480

Γεννήθηκε στο χωριό Σχοινάς της Ημαθίας το 1969. Τις Γυμνασιακές και Λυκειακές σπουδές τελείωσε στην Αλεξάνδρεια. Το 1988, εισήχθη στην Θεολογική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε τον Απρίλιο του 1993. Από το έτος 1995 διαμένει μόνιμα στην πόλη της Αλεξάνδρειας. Διαβλέποντας τον κίνδυνο της ολικής απώλειας της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Μακεδονικής αυτής περιοχής, συμμετείχε ενεργά στην ίδρυση και τις δραστηριότητες αρκετών Συλλόγων και σε ποικιλία πολιτιστικά δρώμενα και εκδηλώσεις. Περισσότερα από εκατόν είκοσι άρθρα του, ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό τύπο της Αλεξάνδρειας και των γειτονικών της Δήμων, όπως επίσης και στο περιοδικό “Νιάουστα”, που εκδίδει η Πολιτιστική Εταιρεία Νάουσας.
Συμμετείχε με άρθρο του για τον Μακεδονικό Αγώνα στην περιοχή της Αλεξάνδρειας στην επετειακή έκδοση του Δήμου Αλεξάνδρειας “Αλεξάνδρεια – Σιδηρόδρομος και πόλη, 1894 – 1994”. Το 1995, συνέγραψε το πρώτο βιβλίο του, “Η Ιστορία του χωριού Νησίου και της Μονής των Αγίων Αναργύρων, δυο Θεματοφύλακες της Ρωμιοσύνης στον Βάλτο”, που εξέδωσε η Κοινότητα Νησίου. Το 2001, εκδόθηκε το δεύτερο βιβλίο του με τίτλο “Τ’ αντέτια μας, ήθη και έθιμα από το Ρουμλούκι”. Τμήματα του αρχείου του από ανατυπωμένες παλαιές φωτογραφίες και έγγραφα, που συλλέγει από την περιοχή του Ρουμλουκίου, έχουν παρουσιαστεί σε εκθέσεις στην πόλη και τα χωριά της Αλεξάνδρειας, ενώ έχει προσκληθεί να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του σε ποικίλες εκδηλώσεις στην Ημαθία.
Για την προσφορά του στην καταγραφή της τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, έχει βραβευτεί το 1998 από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ημαθίας και από διάφορους συλλόγους της περιοχής.
Το 2006 εκδόθηκε το βιβλίο του με τίτλο “Σχοινάς, ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό”.
Το 2010 εκδόθηκε το βιβλίο με τίτλο “Οι παλιοί Ρουμλουκιώτες αδουκιούνται”
Είναι κάτοχος ΜΒΑ του Nottingham Trent University.
Έχει αρχείο με διάφορα έγγραφα που αφορούν την τοπική ιστορία και 3.000 ανατυπωμένες παλαιές φωτογραφίες από την περιοχή του Ρουμλουκιού. Έχει ηχογραφήσει 350 γηγενείς ηλικιωμένους απ’ όλα τα Ρουμλουκιώτικα χωριά, οι οποίοι γεννήθηκαν μέχρι την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα, όπως και αρκετούς πρόσφυγες πρώτης γενιάς. (περιοχές της Σμύρνης και της Ανατολικής Θράκης).

Αλεξάνδρου Γαία – Δημήτριος Πανταζόπουλος