ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ
Τηλ. 2333026806
library.alexandria.gr/
e-mail: biblalex@otenet.gr

 

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε το 1986, εγκαινιάστηκε με 2.000 περίπου βιβλία. Το 1998 μεταφέρθηκε στη οδό Φιλίππου 61 ( πλατεία Ελευθερίας ). Έχει περίπου 11.500 τόμους βιβλίων, από τους οποίους οι 2.700 είναι παιδικά βιβλία. Υπάρχει και το κοινοτικό αρχείο, της Κοινότητας του Γιδά, από το 1940 – 1948. Η συλλογή των βιβλίων και των περιοδικών καλύπτει το γενικό φάσμα των ανθρώπινων γνώσεων, έτσι ώστε να καλύπτονται όλα τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών. Το σύστημα ταξινόμησης είναι το Δεκαδικό σύστημα DEWEY. Εκτός από τα βιβλία η Βιβλιοθήκη θέλοντας να συμβάλει στη γρηγορότερη ενημέρωση, έχει και μία συλλογή από περιοδικά, τοπικό και ημερήσιο τύπο.
Η βιβλιοθήκη έχει δύο τμήματα, το τμήμα ενηλίκων και το παιδικό τμήμα. ( Δραστηριότητες του παιδικού τμήματος: προβολείς παραμυθιών, ζωγραφική, χειροτεχνίες, επιτραπέζια και πνευματικά παιχνίδια. πάζλ, σκάκι, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, επετειακές εκδηλώσεις με εκθέσεις έντυπου υλικού και συζητήσεις ).
Σημαντική ώθηση δίνεται στο τμήμα ενηλίκων, ( αναγνωστήριο – δανειστικό ), όπου εμπλουτίζεται με μεγάλο αριθμό βιβλίων – περιοδικών, πληροφορίες από το INTERNET.
Το σύστημα μηχανογράφησης για την καταγραφή των βιβλίων είναι το ΑΒΕΚΤ 4:00.
Το σύνολο των εγγεγραμμένων αναγνωστών είναι 4.960. Η εγγραφή των μελών είναι δωρεάν και οι αναγνώστες έχουν το δικαίωμα να δανειστούν ένα βιβλίο για 15 ημέρες.
Η κίνηση της Βιβλιοθήκης είναι αξιόλογη και ενθαρρυντική και πρέπει να σημειωθεί ότι οι αναγνώστες της είναι κυρίως μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου, φοιτητές και εκπαιδευτικοί.
Συνολικά σε εβδομαδιαία βάση δανείζονται περίπου 200 βιβλία.
Το περιεχόμενο της συλλογής εμπλουτίζεται αδιάκοπα και αξίζει να σημειωθεί η ευγενική προσφορά Δωρεών από συμπολίτες μας.
Εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από την Βιβλιοθήκη: Εκθέσεις βιβλίων, εκθέσεις παιδικής ζωγραφικής, έκθεση ντόπιων καλλιτεχνών, ομιλίες από συγγραφείς παιδικών βιβλίων, βραβεύσεις αριστούχων μαθητών, τουρνουά σκακιού, παρουσίαση του βιβλίου Ρουμλουκιώτικα σημειώματα 2ος τόμος του ιστορικού κ Γιάννη Μοσχόπουλου, διαγωνισμό παραμυθιού από παιδιά δημοτικών σχολείων της πόλης μας και πιο πρόσφατα Διαγωνισμό Διηγήματος.
Το φθινόπωρο του 2016 μεταφέρθηκε στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου της πόλης μας.

ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ
Διεύθυνση: ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ 43
Τηλέφωνο: 2333025998

Το 1967 ιδρύθηκε το ΝΠΔΔ με την επωνυμία Δημοτική Φιλαρμονική Αλεξάνδρειας. Σκοπός του ήταν και είναι η καλλιέργεια και η ανάπτυξη του μουσικού αισθήματος και της καλλιτεχνικής κίνησης εν γένει στο Δήμο και η διδασκαλία της μουσικής τέχνης ( εκμάθηση διαφόρων μουσικών οργάνων – χορωδία ).
Από την εποχή της ίδρυσης του ΝΠΔΔ μέχρι και σήμερα λειτουργεί η μπάντα, στην οποία συμμετέχουν παιδιά και ενήλικες από 10 χρονών μέχρι 30 ετών. Σήμερα αριθμεί 48 μέλη και μαέστρος είναι ο Λαζαρίδης Χρήστος.
Έργο της μπάντας είναι να συμμετέχει σε παρελάσεις, τοπικές εορτές, εθνικές επετείους και σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος π.χ. Χριστουγεννιάτικες, Πασχαλινές και Αποκριάτικες εκδηλώσεις. Το 2003 έδωσε μία μεγάλη συναυλία στο αμφιθέατρο του Δήμου στα πλαίσια του θεσμού ” Αλεξάνδρεια 2003 ” με έργα Ελλήνων συνθετών, ενώ το Μάιο του 2006, έδωσε συναυλία αφιερωμένη στην μνήμη του μεγάλου συνθέτη Μάνου Χατζιδάκι.

ΧΟΡΩΔΙΑ

Διεύθυνση: ΠΑΝΑΓΗ ΤΣΑΛΔΑΡΗ 43
Τηλέφωνο: 2333025998
ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΕΣ ΦΩΝΕΣ»

www.choirs.gr
e-mail: choirsofalexandria@gmail.com

ΜΕΙΚΤΗ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ

Το Χορωδιακό Εργαστήρι «Αλεξανδρινές Φωνές» είναι μεικτή πολυφωνική χορωδία. Ιδρύθηκε το 1998, αποτελείται από 45 μέλη, όλους ερασιτέχνες και ερμηνεύει μεγάλη ποικιλία ρεπερτορίου. Έχει συμμετάσχει σε Φεστιβάλ και μεγάλες χορωδιακές διοργανώσεις, βραβεύθηκε σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Χορωδιών το 2000 και το 2001, από την UNESCO το 2001 και από τη Μητρόπολη Βεροίας το 2002.
Ηχογράφησε το πρώτο της CD το 2000, ενώ τον Αύγουστο του 2003 πραγματοποίησε περιοδεία με συναυλίες στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Το Πάσχα του 2005 ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου έδωσε επίσημη Συναυλία στο Δήμο Karsiyaka – Σμύρνης. Τον Οκτώβριο του2005 συμμετείχε στον 3ο Διεθνή Διαγωνισμό «Μίκης Θεοδωράκης» στη Ναύπακτο. Το Δεκέμβριο του 2005 συμμετείχε στα «Χατζιδάκεια» στην Ξάνθη.
Το Σεπτέμβριο του 2006 διοργάνωσε συναυλία – αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή και συναυλία με το Μίμη Πλέσσα.
Συμμετέχει σχεδόν κάθε χρόνο στα Διεθνή Χορωδιακά Φεστιβάλ του ΟΤΕ, στα πλαίσια των «Δημητρίων» καθώς και σε πολλές άλλες εκδηλώσεις.
To Xορωδιακό Κέντρο διοργανώνει από το 1995 ετήσιες Χορωδιακές Συναντήσεις, με τη συμμετοχή πολλών Ελληνικών Χορωδιών.
Η Χορωδία είναι μέλος του EUROPA CANTAT, της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας και της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.
Τη χορωδία διευθύνουν η Ελένη Θεοδωρίδου, μέλος της ΠΕΔΙΧΟ και ο Γρηγόρης Σαββόπουλος.
Στο πιάνο συνοδεύει ο Κώστας Παντελίδης.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ιδρύθηκε το 1987 και λειτουργεί στα πλαίσια του Χορωδιακού Κέντρου του Δήμου Αλεξάνδρειας. Αριθμεί 70 μέλη 8-16 ετών, είναι δίφωνη – τρίφωνη και ερμηνεύει διάφορα είδη μουσικής, με ιδιαίτερη έμφαση στη μουσική των λαών και έλληνες συνθέτες.
Κέρδισε 1ο βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό Χορωδιών της ΧΟΝ το 2003 και τιμήθηκε με χρυσά μετάλλια από την UNESCO το 2003 και τη Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης το 2004, ενώ κέρδισε 3ο βραβείο σε Διαγωνισμό Χορωδιών στα Γιαννιτσά το 2005.
Έχει στο ενεργητικό της πολλές Συναυλίες, συμμετοχή σε Φεστιβάλ και Συναντήσεις Χορωδιών, ενώ έχει πραγματοποιήσει 3 ζωντανές τηλεοπτικές εκπομπές στο TV-100 την περίοδο 2004-2006.
Συμμετείχε στο 1ο CD του Χορωδιακού Κέντρου με τίτλο «Αλεξανδρινές Φωνές», το 1999.
Το 2002 τραγούδησε στο Μέγαρο Τεχνών της Βέροιας προς τιμή του Μακαριστού Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρου.
Το 2005 τραγούδησε σε εκδήλωση της Στέγης Χορωδιών Ελλάδος στην Αθήνα, στη μνήμη του Στέφανου Βασιλειάδη.
Το Μάρτιο 2006 τραγούδησε στα «Μουσικά Χαμόγελα» που διοργάνωσε η χορωδία «Αρμονία» στην Πρέβεζα.
Το Σεπτέμβριο 2006 συμμετείχε σε συναυλία-αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή, καθώς και σε συναυλία του Μίμη Πλέσσα.
Είναι μέλος του Europa Cantat, της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδας και της Στέγης Ελληνικών Χορωδιών.
Τη χορωδία διευθύνει η Ελένη Θεοδωρίδου.
Στο πιάνο συνοδεύει ο Κώστας Παντελίδης