ΜΕΣΟΧΩΡΙ
ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ

ΜΕΣΟΧΩΡΙ

Στο μεσοχώρι συγκεντρώνονταν κάθε Κυριακή, μετά το μεσημεριανό φαγητό, όλοι οι συγχωριανοί, όπως επίσης και επισκέπτες ή συγγενείς από γειτονικά χωριά και γλεντούσαν χορεύοντας με τραγούδια που έλεγαν οι ίδιοι ή με την συνοδεία οργάνων. Την τιμητική τους σ’ αυτές τις εβδομαδιαίες εκδηλώσεις είχαν οι ελεύθερες κοπέλες, καθώς τόσο οι επιδέξιοι προξενητές, όσο και τα ανύπαντρα παλικάρια παρακολουθούσαν τη χορευτική τους δεινότητα και τα φυσικά χαρίσματα προς αναζήτηση μέλλουσας νύφης. Όπως ήταν μάλιστα φυσικό, όλοι φορούσαν τις γιορτινές φορεσιές τους, με το σύνολο των στολιδιών και των κοσμημάτων τους ( άρματα ).
Ο χορός στην πλατεία επαναλαμβάνονταν εκτός από τις Κυριακές και στις μεγάλες εορτές και στο πανηγύρι του χωριού στις 26 Οκτωβρίου, συνήθεια που διατηρήθηκε τουλάχιστον μέχρι και τη δεκαετία του 1960, για να αντικατασταθεί σταδιακά με τη “βόλτα”, όπως την έλεγαν, στον ίδιο χώρο και στο δρόμο που οδηγεί από το Σχοινά στην Αλεξάνδρεια. Μάλιστα, τις Αποκριές, διοργανώνονταν τα Σχοινιώτικα καρναβάλια με πάνδημη λαϊκή συμμετοχή, που ήταν ξακουστά και στα γύρω χωριά.

Αποσπάσματα από το βιβλίο: “Σχοινάς, ένα Ρουμλουκιώτικο χωριό” Δημήτριος Α. Πανταζόπουλος, σελ. 197, 198.

ΥΔΑΤΟΠΥΡΓΟΣ

Ο Υδατόπυργος του οικισμού είναι μελέτης του 1969. Κατασκευάστηκε το 1976, έχει ύψος 25, 7 μέτρα και είναι χωρητικότητας 150 κυβικών μέτρων. Εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του οικισμού και των κατοίκων του Δ.Δ. Νεοχωρίου. Υπεύθυνη υπηρεσία για τη χλωρίωση του νερού είναι η Δ.Ε.Υ.ΑΛ. και οι αναλύσεις του νερού, γίνονται στα εργαστήρια της επιχείρησης, στο χώρο όπου βρίσκεται ο Βιολογικός Καθαρισμός του Δήμου μας.