ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Διεύθυνση: ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΛΑΜΠΡΑΚΗ 64
( 1ος όροφος )
Τηλέφωνο – FAX: 2333025971

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αλεξανδρείας & Περιχώρων ιδρύθηκε το 1983. Βρίσκεται σ’ αυτό το χώρο από το 1983. Ο χώρος στον οποίο στεγάζεται είναι ενοικιαζόμενος.
Σκοπός του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι:

  • Να συνενώσει όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά σημεία των εργαζόμενων υπαλλήλων, που έχουν έδρα την Αλεξάνδρεια & τα Περίχωρα.
  • Να μελετά και να προστατεύει την ενιαία συλλογική σύμβαση εργασίας.
  • Για την προστασία των ηθικών και επαγγελματικών οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των εργαζομένων.
  • Να ενισχύει την κοινωνική ανύψωση των εργαζομένων.
  • Την επαγγελματική κατάρτιση και ειδίκευση των εργαζομένων.
  • Να μεριμνά για την επέκταση της εργατικής νομοθεσίας και να παρακολουθεί την εφαρμογή της παρακολουθώντας και εξετάζοντας όλα τα τοπικά εργατικά και κοινωνικά ζητήματα και να παρεμβαίνει υποβάλλοντας στην επίλυσή τους.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλύπτει τους εργαζόμενους του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Υπάγονται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο τα Σωματεία:

  • Οικοδόμων
  • Ιδιωτικών Υπαλλήλων
  • Εμποροϋπαλλήλων
  • Φορτοεκφορτωτών Αλεξάνδρειας και Πλατέος
  • Κονσερβοποιία Α.Λ.Μ.Ε. ( τρόφιμα )
  • Κονσερβοποιία ΗΡΑ ( Αγκαθιά )
  • Συνταξιούχοι

Στην Ημαθία υπάρχουν ακόμα:

  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Βέροιας
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Νάουσας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Διεύθυνση: ΔΗΜ. ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 88
( Στοά Πετρίδη )
Τηλέφωνο: 2333024263

Ο Σύλλογος Ηλεκτρολόγων ιδρύθηκε το 1953, με έδρα τη Βέροια. Όταν ήρθε το ρεύμα στην Αλεξάνδρεια, από το Βέρμιο μέσω Κρύας Βρύσης το 1953, μετά από λίγα χρόνια και συγκεκριμένα το 1960, έγινε ο Σύλλογος της Αλεξάνδρειας. Είναι υπεύθυνος για την θεώρηση πάσης φύσεως ηλεκτρολογικών σχεδίων.
Κάθε χρόνο παίρνει μέρος στην κατάθεση των στεφανιών σε εθνικές επετείους, διοργανώνει χορούς και μία φορά το χρόνο, του Αγίου Πνεύματος, διοργανώνει τριήμερη εκδρομή.

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
Διεύθυνση: ΠΑΠΑΓΟΥ 42
Τηλέφωνο – FAX: 2333024357
Ώρες εξυπηρέτησης : καθημερινά 8:30 – 14:30

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας ιδρύθηκε το 1960. Είναι υπεύθυνος για τις άδειες κυνηγιού, είτε αυτές εκδίδονται για πρώτη φορά, είτε ανανεώνονται από χρονιά σε χρονιά. Η κυνηγετική περίοδος ξεκινάει στις 20 Αυγούστου και τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου κάθε χρόνο.
Για να βγάλει κάποιος άδεια κυνηγιού χρειάζεται:

  • Ποινικό μητρώο
  • Άδεια κατοχής όπλου
  • Ταυτότητα
  • 2 φωτογραφίες
  • Χαρτί από ψυχίατρο

Ο χώρος που στεγάζεται ο Σύλλογος είναι ενοικιαζόμενος και εργάζεται μία υπάλληλος με σύμβαση. Καλύπτει τους κυνηγούς όλου του Νομού, καθώς και κυνηγούς από γειτονικούς Νομούς. Στον Νομό μας υπάρχουν ακόμα ο Κυνηγετικός Σύλλογος Βέροιας και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Μελίκης.

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΟΧΟΡΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Διεύθυνση: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ ( πεζόδρομος )
Τηλέφωνο – FAX: 2333027848
e-mail: papsat16@yahoo.gr

Ξεκίνησε το 1972 ως χορευτική ομάδα στη Στέγη Νεότητας. Η πρώτη μεγάλη εμφάνιση πραγματοποιήθηκε το 1975 στα Α΄ Αλεξάνδρεια, στο ” ΣΙΝΕ Κατερίνα “. Ως Μουσικοχορευτικός Όμιλος Αλεξάνδρειας έχει έτος ιδρύσεως το 1980. Το συγκεκριμένο όνομα δόθηκε στο σύλλογο γιατί σκοπός των ιδρυτών του ήταν να συνδυάσουν και τη μουσική και το χορό σαν βασικά στοιχεία του συλλόγου. Ο χώρος όπου στεγάζεται είναι ενοικιαζόμενος.
ΣΚΟΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : Η διάσωση και η διάδοση των εθίμων και των χορών της περιοχής Ρουμλουκιού, ήταν ο βασικότερος στόχος .
ΔΡΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ : Η δράση του είναι μεγάλη και πολύχρονη. Έχει πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (Ιταλία , Γαλλία , Πορτογαλία , Αίγυπτος , Κύπρος , Γερμανία , Σουηδία , Κροατία , Ολλανδία κ.α.). Κάθε χρόνο αναβιώνει έθιμα της περιοχής και παίρνει μέρος στις εκδηλώσεις που γίνονται στην πόλη μας και σε άλλες περιοχές της πατρίδας μας και σε περιοχές του εξωτερικού. Στα γραφεία του Ομίλου υπάρχουν παραδοσιακές στολές από όλα τα μέρη της πατρίδας μας.
Οι πρόβες του Ομίλου γίνονται σε χώρο του 1ου Γυμνασίου και λειτουργούν τρία τμήματα:

  • Παιδικό τμήμα
  • Εφηβικό τμήμα
  • Τμήμα ενηλίκων

Συμμετέχουν συνολικά και στα τρία τμήματα 150 άτομα. Το πρόβλημα του Ομίλου είναι το πρόβλημα της στέγης, αν και υπάρχει η υπόσχεση να φιλοξενηθεί στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου, όποτε ολοκληρωθούν οι εργασίες σ’ αυτό !!!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ ” ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ “

Αντάμωμα στο Περτούλι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ “ΟΙ ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΙ”
Διεύθυνση : ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΑ 11
Τηλέφωνο: 2333024366

Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων ιδρύθηκε το 1976. Σκοπός του συλλόγου ήταν η γνωριμία και η σύσφιξη των σχέσεων των Σαρακατσαναίων, καθώς επίσης και η διατήρηση των εθίμων τους.
Το όνομα «Σταυραετοί» δόθηκε από τα ιδρυτικά μέλη στο σύλλογο, γιατί συμβολίζει το είδος του αετού που πετά ψηλά στα βουνά , όπως ακριβώς ζούσαν και οι Σαρακατσαναίοι τα προηγούμενα χρόνια.
Ο Σύλλογος στεγάζεται στα ιδιόκτητα γραφεία του τα οποία αγοράστηκαν το 1983.
Ο Σύλλογος ασχολείται με τη συλλογή παλιών φωτογραφιών, διαθέτει έκθεση λαογραφικού υλικού και εκδίδει την εφημερίδα ” Οι Σταυραετοί ” , δύο με τρεις φορές το χρόνο.
Κάθε χρόνο οργανώνει τον ετήσιο χορό του, την κοπή της βασιλόπιτας, πραγματοποιεί εκδρομές και συμμετέχει στην γιορτή της πίτας, που οργανώνει ο Δήμος της Αλεξάνδρειας. Συμμετέχει σε συνέδρια που πραγματοποιούν οι σύλλογοι των Σαρακατσαναίων, όπως και στο Αντάμωμα που πραγματοποιείται την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου, κάθε χρόνου, στο Περτούλι Τρικάλων.
Έχει δύο χορευτικά, ένα παιδικό και ένα εφηβικό, βοηθώντας τα νέα παιδιά να μάθουν παραδοσιακούς χορούς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο σύλλογος, στο νομό μας κατοικούν περίπου 300 οικογένειες Σαρακατσαναίων και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Κλειδί, Τρίκαλα, Νεοχώρι, Επισκοπή, Στενήμαχος, Αγία Μαρίνα, Καμποχώρι, Βρυσάκι, Σκυλίτσι και στην Αλεξάνδρεια.
Οι πρώτοι Σαρακατσαναίοι άρχισαν να εγκαθίστανται μόνιμα στο Νομό από το 1935. Το μεγαλύτερο όμως μέρος τους εγκαταστάθηκε μόνιμα μετά το 1950, δηλαδή μετά το τέλος του Εμφύλιου πολέμου και ασχολήθηκε τόσο με τη γεωργία όσο και με την κτηνοτροφία.
ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ – ΝΟΜΑΔΕΣ:
Η μοναδική τους ασχολία ήταν η κτηνοτροφία. Δεν διέθεταν μόνιμο τόπο διαμονής παρά μοίραζαν το χρόνο τους ανάμεσα στα χειμαδιά, τους χειμωνιάτικους μήνες (κάμπος ή παραθαλάσσιο μέρος) και στα βουνά κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Τα κυριότερα χειμαδιά για τους Σαρακατσαναίους του Νομού μας ήταν η Χερσόνησος της Κασσάνδρας, ενώ τα βουνά στα οποία ανέβαιναν το καλοκαίρι ήταν το Βέρμιο και του Καϊμακτσαλάν.
Κύρια μορφή οργάνωσης του κτηνοτροφικού τους βίου ήταν τα τσελιγκάτα, τα οποία ήταν μια μορφή συνεταιρισμού, αποτελούνταν από πολλές κτηνοτροφικές οικογένειες με αρχηγό τον τσέλιγκα ο οποίος διαχειρίζονταν όλο το τσελιγκάτο. Οι Σαρακατσαναίοι έμεναν σε καλύβια και όχι σε σπίτια, τα λεγόμενα «κονάκια», τα οποία ήταν φτιαγμένα από φτέρη, καστανιές, λούρο ή καλάμια. Στις διανυκτερερεύσεις τους στην ύπαιθρο κατά τη μετακίνηση τους, έμεναν σε πρόχειρες σκηνές τις λεγόμενες «τσατούρες». Έντονη ήταν και είναι η αγάπη των Σαρακατσαναίων για τα βουνά, τη φύση και την ελευθερία λόγω του χαρακτήρα τους και της συνεχούς ενασχόλησής τους με την κτηνοτροφία.
Λιτή ήταν η διατροφή τους, η οποία αποτελούνταν από προϊόντα παραγωγής τους , όπως τυροκομικά, κρεατικά, ζυμαρικά και πίτες. Η ενδυμασία τους ήταν προϊόν της οικοτεχνίας, καθώς κάθε κονάκι είχε και τον αργαλειό του, και ήταν αποκλειστικά μάλλινη και ιδιαίτερα βαριά και ζεστή.
Οι γυναίκες Σαρακατσάνες κατείχαν πολύ σημαντική θέση στην οικογένεια, όμως η ζωή τους ήταν ιδιαίτερα σκληρή, γιατί παράλληλα με την ανατροφή των παιδιών και την οικοτεχνία ασχολούνταν σε καθημερινή βάση και με την κτηνοτροφία. Τα κορίτσια συνήθως δεν πήγαιναν στο σχολείο, σε αντίθεση με τα αγόρια τα οποία πήγαιναν σχολείο, για να μάθουν να γράφουν και να μετράνε έχοντας ως απώτερο σκοπό την ορθότερη διαχείριση (αγοραπωλησίες) του βιού τους. Το σχολείο λειτουργούσε μόνο τα καλοκαίρια και η συνολική εκπαίδευσή τους κρατούσε δύο με τρία καλοκαίρια!!! Κάθε τσελιγκάτο πλήρωνε το δάσκαλο που ερχόταν στα κονάκια τους στο βουνό και μάθαινε στα παιδιά τους γράμματα.
Ο παραπάνω τρόπος ζωής των Σαρακατσαναίων αν και δύσκολος , ήταν ευχάριστος για τους ίδιους. Ο βασικότερος λόγος όμως που σταμάτησαν αυτή τη ζωή, ήταν ο πόλεμος του 1940. Στη δεκαετία του 1940-50 και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου δεν ήταν δυνατή η παραμονή τους στα βουνά λόγω των ανταρτών. Έτσι εγκαταστάθηκαν σε πόλεις και χωριά και προσαρμόστηκαν στις συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες της καινούριας τους ζωής. Σήμερα Σαρακατσαναίους συναντά κανείς σε όλο το εύρος του ελλαδικού χώρου , από την Πελοπόννησο ως τη Θράκη. Επίσης Σαρακατσαναίοι ζουν στη Βουλγαρία και τα Σκόπια. Στη Βουλγαρία υπολογίζεται ότι ζουν περίπου 15.000 – 20.000 Σαρακατσαναίοι οι οποίοι μιλούν την ελληνική γλώσσα. Από τα Σκόπια ήρθαν στην Ελλάδα το 1960 οι περισσότεροι και σήμερα έχουν μείνει εκεί ελάχιστοι. Δεν υπάρχει επίσημα καταγραφή για τον ακριβή αριθμό των Σαρακατσαναίων που κατοικούν στη χώρα μας, αλλά υπολογίζεται ότι είναι περίπου 500.000.
ΜΟΥΣΙΚΗ – ΧΟΡΟΙ:
Πριν το 1930 δεν υπήρχαν μουσικά όργανα μόνο η φλογέρα και η τζαμάρα ( είδος φλογέρας) και τραγουδούσαν με το στόμα και συνοδεία της φλογέρας. Μετά το 1950 ήρθε στη ζωή τους το κλαρίνο . Οι πιο χαρακτηριστικοί χοροί τους ήταν και είναι ο συρτός, ο τσάμικος, στα τρία και ο σταυρωτός ο οποίος χορεύονταν με τέσσερα άτομα που σχημάτιζαν ένα είδος σταυρού.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

  • www.palemalex.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Διεύθυνση : Εθν. Αντίστασης 37
Τηλ επικοινωνίας:
Πρόεδρος: 6937043656, Μαστροδήμος Κώστας
Γ. Γραμματέας: 6973232936, Καραμούσας Γιώργος
Ταμίας: 6972321284, Μέκκας Κώστας

Το 2000, ιδρύεται Σωματείο με την επωνυμία “ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ” και με έδρα την Αλεξάνδρεια Ημαθίας.
Σκοπός του Συλλόγου είναι η ανάπτυξη στενότερων δεσμών φιλίας, αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας μεταξύ των μελών του και η εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου τους καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με Συλλόγους Παλαιμάχων ποδοσφαιριστών άλλων πόλεων της χώρας μας αλλά και άλλων κρατών.
Για την επίτευξη των παραπάνω σκοπών συνίσταται ποδοσφαιρικό τμήμα το οποίο θα πραγματοποιεί ποδοσφαιρικές συναντήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό καθώς και θα προβαίνει στη μετάκληση στη χώρα μας ομάδων παλαιμάχων ξένων χωρών, τα δε έσοδα των παραπάνω συναντήσεων θα διατίθενται και για φιλανθρωπικούς σκοπούς αλλά και για την ενίσχυση αναξιοπαθούντων ποδοσφαιριστών – μελών του Συλλόγου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ “Ο ΕΡΜΗΣ”

Πιάτσα στα “Κ.Τ.Ε.Λ.”
Πιάτσα στον “Ο.Σ.Ε.”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΙ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ
“Ο ΕΡΜΗΣ”
Τηλέφωνο πιάτσας Δημάρχου Βετσοπούλου: 2333023350
Τηλέφωνο πιάτσας Κ.Τ.Ε.Λ. : 2333024080
Τηλέφωνο πιάτσας Ο.Σ.Ε. : 2333022100

Το Σωματείο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Αλεξανδρείας και Περιχώρων “Ο Ερμής” ιδρύθηκε το 1973. Αριθμεί 50 μέλη. Απ’ αυτά τα 31 είναι στην πόλη της Αλεξάνδρειας και τα υπόλοιπα στα Δ.Δ. Κλειδίου, Τρικάλων, Κορυφής, Πλατέος, Αράχου, Παλιοχωρίου – Λιανοβεργίου, Βρυσακίου, Νησίου και Αγκαθιάς. Εξυπηρετούν την πόλη όλο το εικοσιτετράωρο. Διαθέτουν ένα στόλο σύγχρονων οχημάτων και εκτελούν δρομολόγια σε όλη την Ελλάδα.

Ροταριανός Όμιλος

Έμβλημα Ροταριανού Ομίλου

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΡΟΤΑΡΥ;

Το Ρόταρυ είναι μία παγκόσμια ανθρωπιστική οργάνωση προσφοράς υπηρεσιών. Τα μέλη του είναι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, που προσφέρουν εθελοντικά τον χρόνο και τις υπηρεσίες τους, για να βοηθούν άλλους συνανθρώπους τους στις κοινότητες τους και σε ολόκληρο τον κόσμο.

O ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΡΟΤΑΡΥ

Ο Σκοπός του Ρόταρυ είναι να ενθαρρύνει και να προωθεί την ιδέα της προσφοράς υπηρεσιών, ως βάση κάθε αξιόλογης προσπάθειας, και ειδικότερα να ενθαρρύνει και να προωθεί:
1. Την ανάπτυξη της γνωριμίας, ως μία ευκαιρία για προσφορά.
2. Τις υψηλές ηθικές αξίες στις επιχειρήσεις και τα επαγγέλματα, την αναγνώριση της αξίας όλων των χρησίμων ενασχολήσεων και την εξύψωση της ενασχόλησης του κάθε Ροταριανού, ως μία ευκαιρία προσφοράς προς την κοινωνία.
3. Την εφαρμογή της ιδέας της προσφοράς υπηρεσιών στην προσωπική, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του κάθε Ροταριανού.
4. Την προώθηση της διεθνούς κατανόησης, της καλής θέλησης και της ειρήνης μέσω της παγκόσμιας συναδέλφωσης των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών, ενωμένων στην ιδέα της προσφοράς υπηρεσιών.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Ρόταρυ ιδρύθηκε την 23η Φεβρουαρίου 1905, στο Σικάγο των ΗΠΑ, από τον δικηγόρο Πωλ Χάρρις και τρεις φίλους του. Σήμερα έχει επεκταθεί σε 165 χώρες με περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια μέλη, τα οποία ανήκουν σε περισσότερους από 32.000 Ροταριανούς ομίλους. Οι όμιλοι αυτοί διοικητικά συγκροτούν 530 Περιφέρειες σε ολόκληρο τον κόσμο. Το Ρόταρυ επεκτάθηκε στην Ελλάδα το 1928 με την ίδρυση του P.O. Αθηνών. Οι Ροταριανοί όμιλοι της Ελλάδας ανήκουν στην 2470 και 2480 Περιφέρεια του Δ.Ρ με περισσότερα από 3.000 μέλη.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ-ΕΜΒΛΗΜΑ

Η ονομασία Ρόταρυ προήλθε από το εξής γεγονός. Οι πρώτες συναντήσεις των Ροταριανών γίνονταν στον τόπο εργασίας του κάθε μέλους εκ περιτροπής. Αυτή η λειτουργία στην αγγλική γλώσσα περιγράφεται με την λέξη «Rotation», και εξ αυτού, προήλθε η ονομασία της οργάνωσης, Ρόταρυ. Το έμβλημα του Ρόταρυ είναι ο οδοντωτός τροχός, ο οποίος αποτελείται από 6 ακτίνες, 24 οδόντες και την σφήνα στο κέντρο του. Τα επίσημα χρώματα του Ρόταρυ είναι δύο: το μπλε, που συμβολίζει τον διεθνή χαρακτήρα της οργάνωσης και το χρυσό, που συμβολίζει την ποιότητα και το υψηλό επίπεδο των δραστηριοτήτων του.
Στην Αλεξάνδρεια ο Ροταριανός Όμιλος ιδρύθηκε το 1982. Οι εκλογές για το Δ.Σ. του Συλλόγου γίνονται κάθε χρόνο. Κάθε μέλος πληρώνει ετησίως περίπου 150 €, συνδρομή για το Ίδρυμα και για την Ελληνική Περιφέρεια.
Στις δράσεις του Ομίλου πρέπει να αναφερθούν:

  • αρχές του 2000, εμβολιασμός κατά της ηπατίτιδας των παιδιών των Σχολείων ( Λυκείων ) με κόστος 15.000 $
  • αγορά μηχανημάτων για τα εργαστήρια των Παιδιών της Άνοιξης.

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ
Διεύθυνση: ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΕΤΣΟΠΟΥΛΟΥ 113
Τηλέφωνο: 2333022880, FAX: 2333027320

Στην Αλεξάνδρεια το Περιφερειακό Τμήμα εκτός από τις βασικές αρχές και τον εθελοντισμό προσφέρει βοήθεια σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, κάτι αντίστοιχο με το Πρόγραμμα ” Βοήθεια στο σπίτι “, συμμετέχει στους εράνους που γίνονται κάθε χρόνο για την οικονομική ενίσχυση του Ερυθρού Σταυρού και έχει εκπαιδεύσει μέχρι τώρα δύο τμήματα εθελοντών νοσηλευτικής. Το Φεβρουάριο του 2007, ξεκινά νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση των Εθελοντών Νοσηλευτικής στο οποίο μπορούν να πάρουν μέρος άνδρες και γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.

ΟΙ ΘΕΜΕΛΙΩΔΕΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΚΑΙ ΕΡΥΘΡΑΣ ΗΜΙΣΕΛΗΝΟΥ

Ανθρωπισμός

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, γεννημένο από την επιθυμία να προσφέρει βοήθεια χωρίς διακρίσεις στους τραυματίες στο πεδίο της μάχης, επιδιώκει, με τη διεθνή και εθνική του ιδιότητα, να προλάβει και να απαλύνει τον ανθρώπινο πόνο όπου αυτός βρίσκεται. Σκοπός του είναι να προστατέψει τη ζωή και την υγεία και να εξασφαλίσει το σεβασμό προς τον άνθρωπο. Προωθεί την αμοιβαία κατανόηση, φιλία, συνεργασία και διαρκή ειρήνη μεταξύ των λαών.

Αμεροληψία

Το Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου δεν κάνει καμία διάκριση ως προς την εθνικότητα, φυλή, θρησκεία, τάξη ή πολιτικές απόψεις. Επιδιώκει την ανακούφιση των ατόμων, και καθοδηγείται αποκλειστικά από τις ανάγκες τους, και δίνει προτεραιότητα στις πιο επείγουσες περιπτώσεις δυστυχίας.

Ουδετερότητα

Προκειμένου να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλων, το Κίνημα δεν μεροληπτεί σε εχθροπραξίες ή δεν εμπλέκεται σε αντιμαχίες πολιτικής, φυλετικής, θρησκευτικής ή ιδεολογικής φύσεως.

Ανεξαρτησία

Το Κίνημα είναι ανεξάρτητο. Οι Εθνικοί Σύλλογοι, ενώ είναι βοηθητικοί στις ανθρωπιστικές υπηρεσίες των κυβερνήσεών τους και υπόκεινται στους νόμους της χώρας τους, πρέπει πάντα να διατηρούν την αυτονομία τους ώστε να είναι σε θέση πάντα να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές του Κινήματος.

Εθελοντισμός

Πρόκειται για ένα εθελοντικό Κίνημα βοηθείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ενότητα

Μπορεί να υπάρχει μόνο ένας Σύλλογος Ερυθρού Σταυρού ή Ερυθράς Ημισελήνου σε μία χώρα, ο οποίος πρέπει να είναι ανοιχτός σε όλους και να επιτελεί το ανθρωπιστικό του έργο σε όλη την επικράτειά του.

Παγκοσμιότητα

Το Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, στο οποίο όλοι οι Σύλλογοι έχουν ίσα δικαιώματα και μοιράζονται ίσες ευθύνες, είναι παγκόσμιο.

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Η Ελλάδα προσχώρησε στην Πρώτη Συνθήκη της Γενεύης τον Ιανουάριο του 1865. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου 1877, χάρη σε πρωτοβουλία της Βασίλισσας Όλγας, και αναγνωρίσθηκε από τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού στις 6 Οκτωβρίου 1877. Ο Ελληνικός λαός δεν σταμάτησε να δείχνει την αφοσίωσή του στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό από τη στιγμή της ίδρυσής του και παραμένει αφοσιωμένος στις ανθρωπιστικές του αρχές. Μια μακρά παράδοση αναπτύχθηκε κατά την πορεία της ιστορίας του ελληνικού έθνους, η οποία έχει εμπλουτίσει τον ελληνικό λαό με βαθιά συναισθήματα ανθρωπιστικής αλληλεγγύης προς τον ανθρώπινο πόνο. Από το 1877, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός δεν σταμάτησε ούτε μία στιγμή να διεξάγει το πολύτιμο έργο του, όχι μόνο κατά τους καταστροφικούς πολέμους που επηρέασαν τη χώρα μας, αλλά και κατά τη διάρκεια της ειρήνης, είτε θεραπεύοντας τις πληγές που προκάλεσαν οι αναρίθμητες φυσικές καταστροφές που συχνά πλήττουν την Ελλάδα, είτε φροντίζοντας τις πιο αδύναμες πληθυσμιακές ομάδες της χώρας, χωρίς να αναφέρουμε τη σπουδαιότητα της διεθνούς βοηθείας που εστάλει από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στους λιγότερο προνομιούχους πληθυσμούς του κόσμου.