ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
οικισμού ΚΑΨΟΧΩΡΑΣ
Τηλέφωνο: 2333024359, Τηλέφωνο ιερέα: 2333022757

Ο Ιερός Ναός Του Αγίου Δημητρίου θεμελιώθηκε το 1915 και τελείωσε το 1917. Ήταν η μεταφορά του Ιερού Ναού από τη θέση που βρίσκονται σήμερα τα Κοιμητήρια ( παλιά θέση του χωριού ), στη νέα σημερινή θέση. Η επέκταση του Ναού έγινε το 1990 και ο Νάρθηκας του Ναού, που έγινε το 1992, ήταν δωρεά του Μουσικοσυνθέτη Χρήστου Νικολόπουλου στη μνήμη του πατέρα του Βασιλείου Νικολόπουλου. Οι αγιογραφίες του Ναού άρχισαν το 1995 και ολοκληρώθηκαν το 2005. Το έτος 1995, ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας Παντελεήμων έστειλε στο Ναό και την εικόνα του Αγίου Φανουρίου. Έτσι ο Ναός πανηγυρίζει στις 27 Αυγούστου, ημέρα της γιορτής του Αγίου Φανουρίου, με την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου και στις 26 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Δημητρίου. Από το 1989 στον Ναό υπηρετεί ο ιερέας Σωτήριος Παπαδόπουλος.
Η αίθουσα εκδηλώσεων του Ιερού Ναού ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1993 και τελείωσε το 1996. Κατασκευάστηκε με δωρεές των πιστών και στοίχισε περίπου 11.500.000 δρχ. Η αίθουσα χρησιμοποιείται κάθε Πέμπτη για κατηχητικό, υπό τις ευλογίες του Μητροπολίτη Παντελεήμονα και σε δεξιώσεις που κάνουν οι πιστοί τις ημέρες μνημοσύνων, κηδειών κλπ. Στη θέση της αίθουσας βρισκόταν πριν, το παλιό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού.

Άγιος Δημήτριος

Ο Άγιος Δημήτριος (γεννήθηκε γύρω στο 280-284 μ.Χ. και πέθανε το 303 ή το 305 μ.Χ.) είναι ένας από τους Μεγαλομάρτυρες της Χριστιανοσύνης. Αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού κάτω από τη διοίκηση του Τετράρχη (και έπειτα αυτοκράτορα) Γαλερίου Μαξιμιανού, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός, έγινε χριστιανός και φυλακίστηκε στην Θεσσαλονίκη για την πίστη του. Σύμφωνα με την παράδοση, μέσα στη φυλακή ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη παλαιστή Λυαίο. Η νίκη του Νέστορα εξόργισε τον Γαλέριο και έτσι ο μεν Νέστορας αποκεφαλίστηκε, ο δε Δημήτριος δολοφονήθηκε με λογχισμό στα πλευρά. Από τον τάφο του, σύμφωνα με την παράδοση, ανέβλυσε μύρο και έτσι πήρε την ονομασία Μυροβλύτης.
Στις βυζαντινές εικόνες αλλά και στη σύγχρονη αγιογραφία ο Άγιος Δημήτριος παρουσιάζεται αρκετές φορές ως καβαλάρης με κόκκινο άλογο* να πατά τον άπιστο Λυαίο.
Είναι πολιούχος της Θεσσαλονίκης, όπου βρίσκεται ο ομώνυμος ναός πάνω από τον τάφο του. Εορτάζει στις 26 Οκτωβρίου.
(*) Σε αντιδιαστολή του λευκού αλόγου του Αγίου Γεωργίου

Ο ΑΓΙΟΣ ΦΑΝΟΥΡΙΟΣ ό Νεοφανής, ό Μεγαλομάρτυρας

Άγνωστος στους αρχαίους Συναξαριστές. Έγινε γνωστός από τυχαία εύρεση της εικόνας του τον 14ο αιώνα στη Ρόδο, όταν έσκαβαν παλιά σπίτια στο νότιο μέρος του παλιού τείχους. ‘Εκεί βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές κατεστραμμένες εικόνες και μεταξύ Β αυτών και ή καλά διατηρημένη εικόνα επί της οποίας ό τότε μητροπολίτης Ρόδου Νείλος ό Β’ ό Διασπωρινός(;) (1355-1369) διάβασε το όνομα του Αγίου “ό άγιος Φανώ”. Ό Άγιος παριστανόταν σαν νεαρός στρατιώτης, κρατώντας στο δεξιό του χέρι σταυρό, πάνω στον όποιο ήταν λαμπάδα αναμμένη, γύρω δε από την εικόνα τα 12 μαρτύρια του. Τον αρχαίο αυτό ναό ανοικοδόμησε ό Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του αγίου Φανουρίου, πού όπως φαίνεται συνέταξε και την Ακολουθία του. (Ή αναφορά στο Νέο Λειμωνάριο ότι ή εικόνα του Αγίου βρέθηκε το 1500, είναι λανθασμένη. Διότι ό επίσκοπος Ρόδου Νείλος υπήρξε τον 14ο αιώνα).