ΝΤΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΝΤΕΛΙΟΠΟΥΛΟΣ Θ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Λαογράφος – Συγγραφέας – Συλλέκτης λαογραφικού υλικού
Τηλ. οικίας: 2333023772

Ο Γεώργιος Ντελιόπουλος γεννήθηκε στο Κεφαλοχώρι Ημαθίας το 1936. Εκεί φοίτησε και αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο. Ως γιος πολυμελούς αγροτικής οικογένειας, ασχολήθηκε από πολύ νωρίς με την γεωργία και την κτηνοτροφία.
Αργότερα αναζήτησε αλλού την επαγγελματική του αποκατάσταση. Εργάστηκε στον αλευρόμυλο του χωριού του, έφυγε στις αρχές της δεκαετίας του εξήντα στην Αυστρία και αργότερα στην τότε Δυτική Γερμανία. Επέστρεψε, ασχολήθηκε για ένα διάστημα με διάφορες κατασκευές, ώσπου κατέληξε να γίνει υπάλληλος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αλεξάνδρειας.
Από τότε άρχισε να υλοποιεί ένα παιδικό του όνειρο, να συλλέγει παλαιά χρηστικά αντικείμενα, που λόγω αλλαγής συνθηκών ζωής είχαν αρχίσει να παραμερίζονται. Πολύ γρήγορα ο κόσμος άρχισε να τον εμπιστεύεται παλαιά γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη, υφαντά, φωτογραφικό υλικό, και κάθε τι που ήταν συνδεδεμένο με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.
Ο Γιώργος Ντελιόπουλος τα συγκέντρωνε όλα αυτά, τα καθάριζε, αποκαθιστούσε όπου ήταν απαραίτητο κάποιες βλάβες και ύστερα τα παρουσίαζε στο κοινό με αφορμή διάφορες εκθέσεις.
Παράλληλα επιδόθηκε στην κατασκευή μικρογραφιών από παλαιά οικοδομήματα, κατοικίες, εκκλησίες, βοηθητικούς χώρους των νοικοκυριών, όπως αχούρια, αχυρώνες, κοτσιρούς κλπ. Στις κατασκευές του περιλάμβανε και αναπαραστάσεις με υδρόμυλους, αλωνισμό με δοκάνη, πριονισμό μεγάλων κορμών δέντρων.
Το 1996 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Ο Ελληνότοπος” που δεν είναι άλλος από τη μετάφραση στα ελληνικά της τουρκικής λέξης “Ρουμλούκι”.
Το Μάιο του 2008 εξέδωσε το Λεύκωμα με τίτλο “Γιδάς, Άνθρωποι και τοπία”.
Τον Μάρτιο του 2014 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο “Από τη ζωή και τον πολιτισμό στο Ρουμλούκι”.
Τον Οκτώβριο του 2015 εξέδωσε το βιβλίο με τίτλο “Ξεχασμένα επαγγέλματα και άλλες ιστορίες από το Ρουμλούκι”.
Χρόνια τώρα δημοσιεύει στον τοπικό και στον τύπο της Βέροιας, διάφορα θέματα που αναφέρονται σε έθιμα και παραδόσεις, σε πρόσωπα που έπαιξαν κάποιο σημαντικό ρόλο στο παρελθόν, ακόμα και σε ιστορικά γεγονότα της ταραγμένης δεκαετίας 1940 – 1950.
Είναι παντρεμένος με την Ασπασία Χατζοπούλου και έχει δύο παιδιά.