Παραγωγή Γραπτού Λόγου

Ασκήσεις

Άσκηση 2. σελ. 37

Κουνώντας το κεφάλι του, ο γιατρός τον εξέτασε και τον συμβούλεψε να μη βλέπει τόσο πολύ τηλεόραση. Του έδωσε να πίνει και χάπια και τον εξέτασε στα μάτια. Μόλις έφυγαν από το γιατρό και πήγαν σπίτι, ο Μάριος δεν αισθανόταν καθόλου καλά. Υπέφερε πάρα πολύ. Το κεφάλι του ήταν βαρύ και τα μάτια του θολά. Όταν μετά από λίγες μέρες άρχισε να αισθάνεται καλύτερα, αποφάσισε και συζητώντας το με τη μαμά του να μη βλέπει τόσο πολύ τηλεόραση, αλλά να κάνει πράγματα πιο δημιουργικά, όπως να παίζει με τους φίλους του ή να διαβάζει βιβλία, δηλαδή να κάνει κάποια πράγματα που δεν έκανε πριν.

Άσκηση 3. σελ. 38

  • «Μαμά, αισθάνομαι το κεφάλι μου βαρύ και περίεργα» είπε την άλλη μέρα.
  • «Έχεις πάθει οξεία τηλεορασίτιδα» του είπε ο γιατρός όταν τον είδε.

Άσκηση 4. σελ. 39

Ο Μάριος του απάντησε ότι ένιωθε βαρύ το κεφάλι του και πως δεν έβλεπε καλά και ίσως θα ήταν καλό αν μπορούσε να τον βοηθήσει να φτάσει σπίτι του. Ο Άκης του υποσχέθηκε ότι θα τον βοηθήσει και τον ρώτησε αν ήταν άρρωστος. Ο Μάριος του αποκρίθηκε πως ο γιατρός λέει ότι αυτά συμβαίνουν σε όσους βλέπουν συνέχεια τηλεόραση. Τότε ο Άκης ρώτησε το Μάριο τι τον συμβούλεψε ο γιατρός να κάνει. Ο Μάριος του εξήγησε ότι ο γιατρός του είπε να βγαίνει πιο πολύ έξω και να παίζει με τους φίλους του. Ο Μάριος όμως είπε ότι δεν κάνει παρέα με κανέναν. Τότε ο Άκης του είπε ότι και ο ίδιος είχε ανάγκη από παρέα και τον ρώτησε αν ήθελε το επόμενο απόγευμα να παίξουν μαζί στο πάρκο.

Άσκηση 5. σελ. 40

Ο Μάνος αισθανόταν άσχημα επειδή τα παιδιά συνέχεια τον κορόιδευαν. Προτιμούσε να παίζει με τα παιχνίδια του παρά να κάνει παρέα μαζί τους. Κάποια στιγμή όμως βαρέθηκε να είναι μόνος του και πέταξε στη γωνία τα παιχνίδια, γιατί ήταν η αιτία που έχασε τους φίλους του. Έτσι αποφάσισε να μην ζητήσει ξανά τίποτα από τον πατέρα του, για να μην τον κοροϊδεύουν οι φίλοι του.

Άσκηση 6. σελ. 40

  • Καθώς βοηθούσε το Μάριο, ο Άκης ένιωθε ωραία.
  • Ο Μάριος έβγαινε πιο πολύ έξω, μια και έκανε παρέα με τον Άκη.
  • Ο Μάριος έγινε καλά, επειδή άκουσε τις συμβουλές του γιατρού.
  • Τα δυο παιδιά έγιναν φίλοι, καθώς περνούσαν πολλές ώρες μαζί.

Άσκηση 7. σελ. 41

Ο Άκης σκεφτόταν πως τελικά ήταν καλό το ότι έπαιζε έξω με τους φίλους του. Εκτός από την τηλεόραση τότε ασχολούνταν / ασχολείτο και με άλλα πράγματα. Παίζοντας αθλούνταν, και έτσι αποκτούσε μεγαλύτερες αντοχές, πιο δυνατό σώμα και πάνω απ’ όλα έκανε φιλίες. Η γλυκιά κούραση που προερχόταν από το παιχνίδι του εγγυόταν ήρεμο ύπνο τα βράδια. Ενώ συνέχιζε να βλέπει τηλεόραση, πλέον δεν εξαρτιόταν απ’ αυτήν όπως πριν. Επιπλέον, αναρωτιόταν πώς δεν κατάλαβε νωρίτερα, ότι, μένοντας κλεισμένος μέσα στο σπίτι, στερούνταν / εστερείτο την παρέα των φίλων του.

  • αποκτώ = από + κτώ
  • προέρχομαι = προ + έρχομαι
  • εγγυώμαι = εν + γύη
  • εξαρτώμαι = εκ + αρτώ
  • αναρωτιέμαι = ανά + ρωτώ

Άσκηση 8. σελ. 42

Λέξη Ετυμολογία Σημασία Οικογένεια λέξεων
αναμεταδίδω ανά + μετά + δίδω μεταδίδω ξανά αναμετάδοση
αναμεταδότης
αναμεταβιβαστής
δημοσιογράφος δημόσιος + γράφω αυτός που συλλέγει πληροφορίες και τις παρουσιάζει στα Μ.Μ.Ε. δημοσιογραφία
δημοσιογραφώ
δημοσιογραφικός
δημοσιότητα
διαφήμιση διά + φημίζω προβάλω ένα προϊόν με σκοπό να το κάνω γνωστό διαφημιστής
διαφημίστρια
διαφημιστικός
διαφημιστικά
διαφημίζω
μεταδίδω μετά + διαδίδω κάνω κάτι γνωστό μετάδοση
μεταδοτικός
μεταδοτικότητα
μεταδότης
τηλέφωνο τήλε + φωνή Η συσκευή που επιτρέπει την επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις με τη βοήθεια των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων τηλεφώνημα
τηλεφωνητής
τηλεφωνήτρια
τηλεφωνία
τηλεφωνικός
τηλεφωνώ
τηλεφωνείο

Άσκηση 9. σελ. 45

Άσκηση 10. σελ. 45

  • βλέπε, Ελληνικά Ταχυδρομεία, λόγου χάρη, Καινή Διαθήκη, τετραγωνικό μέτρο, υστερόγραφο, προ μεσημβρίας, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, βορειοδυτικός, ιδιωτικής χρήσης.
  • Η/Υ, χιλ., Θεσ/νίκη, Οκτ., Φ.Π.Α., Κ.Θ.Β.Ε., Ε.Ε., Ο.Η.Ε..

Άσκηση 11. σελ. 46

Η μικρή Μαριάννα είναι ξαδέρφη του Άκη. Στον Άκη και στη Μαριάννα αρέσει πολύ η τηλεόραση. Η παράξενη ιστορία με το Μάριο έκανε μεγάλη εντύπωση στον Άκη. Έτσι, αποφάσισε, αντί να βλέπει πολλές τηλεοπτικές εκπομπές, να παίζει περισσότερο με τους φίλους του.

Quiz

In school

Δείτε επιπλέον