Κεντρικές ιδέες Θεματικών Ενοτήτων

Εισαγωγή

Η ΘΕ περιστρέφεται γύρω από διαστάσεις της ζωής του Χριστού, που μπορούν να αγγίξουν τους μικρούς μαθητές. Έτσι, τον γνωρίζουν στον συγκεκριμένο χώρο και χρόνο που έζησε, ως φίλο, δάσκαλο, σύντροφο, συνάνθρωπο και Θεάνθρωπο.

 

Γενικοί Στόχοι Ενότητας

Οι μαθητές:
α) περιγράφουν πτυχές και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ζωής του Ιησού Χριστού
β) εξηγούν με παραδείγματα γιατί ο Ιησούς χαρακτηρίζεται ως «σημείον αντιλεγόμενον»
γ) παρατηρούν έργα τέχνης και αναγνωρίζουν σ’ αυτά τις βιβλικές αφηγήσεις
δ) επιβεβαιώνουν τα Ευαγγέλια και την Παράδοση της Εκκλησίας ως τις κύριες πηγές γνώσης του προσώπου και του έργου του Ιησού Χριστού
ε) σκιαγραφούν τον Ιησού Χριστό ως θεάνθρωπο.

  Χρόνος: 3 δίωρα  

Ψηφιακό Σχολείο

ΚΕΙΜΕΝΑ

Από την Καινή Διαθήκη

 

1.Ήρθε στον κόσμο σαν ξένος

Η σφαγή των νηπίων από τον Ηρώδη

Ο βασιλιάς Ηρώδης περίμενε τους Μάγους για να του αναφέρουνε πού γεννήθηκε ο Χριστός. Καθώς είχαν περάσει από το παλάτι του γυρεύοντας πληροφορίες για τον νεογέννητο βασιλιά, τον Ηρώδη από τότε τον κατέτρωγε η ανησυχία. «Αν γεννηθεί», σκεφτόταν, «καινούργιος βασιλιάς και μου πάρει τον θρόνο;» Αυτή η ανησυχία τον άφηνε ξάγρυπνο τις νύχτες. Περίμενε τους Μάγους, μα άδικα.
Εκείνοι είχαν φύγει από άλλο δρόμο για την πατρίδα τους.
Και τότε ξέσπασε το κακό. Ο Ηρώδης, γεμάτος ταραχή, κάλεσε τους σοφούς και διαβασμένους του παλατιού κι άρχισε να τους ρωτά με αγωνία: «Πού γεννιέται ο Χριστός;» Εκείνοι του απάντησαν πως σύμφωνα με τις παλιές προφητείες πρέπει να γεννηθεί εκεί κάτω, στο μικρό χωριό της Βηθλεέμ. Αγρίεψε ο Ηρώδης καθώς φαντάστηκε ότι κάθε μωρό της Βηθλεέμ μπορούσε να απειλεί τον θρόνο του. Έστειλε τότε στρατιώτες να σκοτώσουν όλα τα παιδιά από δύο χρονών και κάτω που βρίσκονταν στη Βηθλεέμ και στη γύρω περιοχής της.

 

Μτ 2, 16-18

 

Η φυγή στην Αίγυπτο

Ο βασιλιάς Ηρώδης δεν ξέχασε αυτά που του είχαν πει οι μάγοι για τον βασιλιά που γεννήθηκε στη Βηθλεέμ. Δεν ήθελε κανέναν άλλο βασιλιά στη χώρα του. Γι’ αυτό, όταν είδε πως οι μάγοι δεν γύρισαν, αποφάσισε να στείλει στρατιώτες να σκοτώσουν το παιδί.
Τότε ο Θεός έστειλε στον Ιωσήφ έναν άγγελο, που παρουσιάστηκε στο όνειρό του και του είπε: «Σήκω αμέσως, πάρε το παιδί και τη μητέρα του και φύγε στην Αίγυπτο. Γιατί ο Ηρώδης θέλει να σκοτώσει το παιδί».
Ο Ιωσήφ σηκώθηκε αμέσως, πήρε το παιδί και τη μητέρα του και μέσα στη νύχτα έφυγαν για την Αίγυπτο. Εκεί έμειναν ώσπου πέθανε ο Ηρώδης.
Τότε, πάλι ένας άγγελος εμφανίστηκε στον Ιωσήφ σε όνειρο και του είπε: «Σήκω, πάρε το παιδί και τη μητέρα του και γύρισε στη χώρα του Ισραήλ. Γιατί πέθαναν όσοι ήθελαν να θανατώσουν το παιδί».
Έτσι ο Ιωσήφ και η Μαρία με τον Ιησού επέστρεψαν στη χώρα τους. Ήρθαν και έμειναν στην πόλη Ναζαρέτ. Εκεί μεγάλωσε ο Ιησούς.

 

Μτ 2, 13-15

  1. Ο Μεσσίας που όλοι προσδοκούσαν

Όπως τον προανήγγειλαν οι προφήτες

Ένα κλωνάρι θα φυτρώσει

απ’ τον κορμό του Ιεσσαί

κι ένα κλαδί θα ξεπροβάλει

από τις ρίζες του…

Τίποτα δε θα κρίνει

απ’ τα φαινόμενα

 ούτε θ’ αποφασίζει

απ’ τα λεγόμενα.

Αλλά θα κρίνει με δικαιοσύνη

τους φτωχούς

και θα υπερασπίζεται με ευθύτητα

τους ταπεινούς της χώρας. …

Τότε θα κάθεται ο λύκος

παρέα με το αρνί

και θα κοιμάται ο πάνθηρας

με το κατσίκι αντάμα.

Το μοσχαράκι και το λιονταρόπουλο

θα βόσκουνε μαζί

κι ένα μικρό παιδί

θα τα οδηγάει.

Η αγελάδα κι η αρκούδα

την ίδια θα ’χουνε βοσκή

και τα μικρά τους

το ίδιο το λημέρι.

Το λιοντάρι θα τρέφεται

καθώς το βόδι με άχυρο.

Το βρέφος άφοβα θα παίζει

στη φωλιά της έχιδνας,

το νήπιο που μόλις αποκόπηκε

από της μάνας του το γάλα

θ’ απλώνει το χεράκι του

στης κόμπρας τη σπηλιά.

Κανένας δε θα προξενεί στον άλλο

βλάβη ούτε κακό…

Σαν έρθει εκείνη η μέρα, το βλαστάρι

από τι ρίζα του Ιεσσαί

εκεί θα στέκεται

για τους λαούς σημαία.

Ησ 11, 1-10

Η υποδοχή του Ιησού από το πλήθος στα Ιεροσόλυμα

Το πλήθος που είχε έρθει στα Ιεροσόλυμα για να γιορτάσει το Πάσχα, όταν άκουσαν ότι έρχεται ο Ιησούς, πήραν κλαδιά φοινικιάς και βγήκαν από την πόλη να τον προϋπαντήσουν και φώναζαν:

Δόξα στον Θεό!

Ευλογημένος αυτός που έρχεται

σταλμένος από τον Κύριο!

Ευλογημένος ο βασιλιάς του Ισραήλ!

 

Ιω 12, 12-13

 

  1. Ένας δάσκαλος που όλοι θαύμαζαν

Η φήμη του Χριστού κυκλοφορούσε σε όλη την περιοχή της Γαλιλαίας.

Μκ 1, 28

 

Όταν ξημέρωσε ο Χριστός έφυγε και πήγε σε ένα ερημικό μέρος. Ο κόσμος όμως τον αναζητούσε και πήγαν εκεί που ήταν και τον κρατούσαν να μη φύγει από κοντά τους.

Λκ 4, 42

Ενώ μιλούσε ο Ιησούς, κάποια γυναίκα από το πλήθος φώναξε δυνατά λέγοντας: «Χαρά στη μάνα που σε γέννησε και σε θήλασε!» Κι εκείνος είπε: «Πιο πολύ, χαρά σ’ εκείνους που ακούν τον λόγο του Θεού και τον εφαρμόζουν!»

Λκ 11, 27

Την ημέρα ο Ιησούς δίδασκε στον ναό και τα βράδια πήγαινε και έμενε στο βουνό που ονομάζεται όρος των Ελαιών. Όλος ο κόσμος πήγαινε πρωί πρωί στον ναό και τον περίμενε για να τον ακούσει.

Λκ 21, 37-38

  1. Κοντά σε όλους χωρίς διάκριση

Η κλήση του Λευί

Ο Ιησούς πήγε προς τη λίμνη. Καθώς προχωρούσε, είδε τον Λευί, τον γιο του Αλφαίου, να κάθεται στο τελωνείο και του λέει: «Ακολούθησέ με». Κι εκείνος σηκώθηκε και τον ακολούθησε.
Κι ενώ ο Ιησούς κι οι μαθητές του έτρωγαν στο σπίτι του Λευί, κάθονταν μαζί τους στο τραπέζι πολλοί τελώνες και αμαρτωλοί. Οι γραμματείς και οι Φαρισαίοι ρωτούσαν τους μαθητές του: «Γιατί τρώει και πίνει με τελώνες και αμαρτωλούς;». Κι ο Ιησούς που τους άκουσε τους λέει: «Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό οι υγιείς αλλά οι άρρωστοι∙ δεν ήρθα να καλέσω σε μετάνοια τους δικαίους αλλά τους αμαρτωλούς.

Μκ 2, 13-17

Αγαπημένος φίλος

Ο Ιησούς αγαπούσε τη Μάρθα και τη Μαρία και τον αδελφό τους τον Λάζαρο.

Ιω 11, 5

Ο Ιησούς είχε πολλούς φίλους. Ανάμεσα σ’ αυτούς ήταν και άνθρωποι αμαρτωλοί που οι Φαρισαίοι τους περιφρονούσαν. Ο Ιησούς όμως δεν έδιωχνε κανέναν. Ήξερε ότι ο Θεός αγαπά όλους τους ανθρώπου και χαίρεται όταν αυτοί έρχονται κοντά του.

  1. Αρνήσεις και κατατρεγμοί

Τον έφεραν στην άκρη του γκρεμού

Μετά από ένα κήρυγμα του Ιησού στη συναγωγή οι συμπατριώτες του εξοργίστηκαν και σηκώθηκαν και τον έβγαλαν έξω από την πόλη. Τον έφεραν ως την άκρη του βουνού, πάνω στο οποίο ήταν χτισμένη η πόλη τους, για να τον ρίξουν στον γκρεμό. Αυτός όμως πέρασε από ανάμεσά τους και έφυγε.

Λκ 4, 28-30

Ζητούσαν να βρουν μια ψεύτικη κατηγορία σε βάρος του

Οι αρχιερείς και τα μέλη του ιουδαϊκού συνεδρίου ζητούσαν να βρουν μια ψεύτικη μαρτυρία σε βάρος του Ιησού, για να τον καταδικάσουν σε θάνατο. Παρουσιάστηκαν πολλοί ψευδομάρτυρες.

Μτ 26, 59-6

Οι εικόνες του Δωδεκάορτου

Δωδεκάορτο ονομάζουμε τις δώδεκα πιο σημαντικές γιορτές της χριστιανικής Εκκλησίας που έχουν σχέση με τη ζωή του Χριστού. Το Δωδεκάορτο βρίσκεται ζωγραφισμένο στο πάνω μέρος του τέμπλου του ναού.
Στο Δωδεκάορτο συνήθως συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω εικόνες:

Ευαγγελισμός, Γέννηση, Υπαπαντή, Βάπτιση, Μεταμόρφωση, Βαϊοφόρος, Ανάσταση Λαζάρου, Σταύρωση, Ανάσταση, Ανάληψη, Κοίμηση της Θεοτόκου και Πεντηκοστή.

Η Παλαιστίνη

Στην Παλαιά Διαθήκη η Παλαιστίνη ονομάζεται και Γη της Επαγγελίας και Γη Χαναάν. Γη της Επαγγελίας σημαίνει η χώρα στην οποία θα πραγματοποιηθούν όλες οι χαρούμενες αναγγελίες των προφητών. Εκεί όπου θα γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα των αιώνων. Μετά τον ερχομό του Χριστού, η Παλαιστίνη ονομάστηκε από τους Χριστιανούς «Άγιοι Τόποι».
Στην εποχή του Χριστού η Παλαιστίνη βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία των Ρωμαίων. Χωριζόταν σε τέσσερις μεγάλες επαρχίες: την Ιουδαία, τη Γαλιλαία, τη Σαμάρεια και την Περαία.
Από τον βορρά τη φύλαγαν τα βουνά Λίβανος και Αντιλίβανος, εκεί προς τα σύνορα της Συρίας. Στα δυτικά την έβρεχε η Μεσόγειος Θάλασσα. Στο κέντρο, στην καρδιά της Παλαιστίνης, τρέχει ο Ιορδάνης. Ξεκινά από τα βόρεια και χύνεται στη Νεκρή Θάλασσα. Ονομαστός ποταμός, μικρός σχετικά με τον Ιορδάνη, είναι ο Χείμαρρος των Κέδρων, που συχνά αναφέρεται στα Ευαγγέλια. Ανατολικά είχε για σύνορο την έρημο της Περαίας και στα νότια την Αραβία.
Ορεινοί όγκοι μέσα στην Παλαιστίνη είναι τα βουνά Θαβώρ, Γαριζίν και το Όρος των Ελαιών κοντά στην Ιερουσαλήμ.
Ονομαστές στα Ευαγγέλια είναι οι λίμνες της: η Γεννησαρέτ, που λέγεται και θάλασσα της Τιβεριάδας, η λίμνη όπου ψάρευαν οι Απόστολοι. Η Νεκρή Θάλασσα∙ τα νερά της είναι πολύ αλμυρά και πικρά. Εκεί δεν υπάρχει ζωή και ύπαρξη και οι ακτές της είναι κατάξερες. Βρίσκεται 394 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.
Ολόκληρη η γη της Παλαιστίνης είναι κατάσπαρτη με πολιτείες και χωριά που επισκέφτηκε ο Χριστός στα τριάντα τρία χρόνια που διήρκεσε η επίγεια ζωή του. Είναι η Ιερουσαλήμ ή Σιών, η Βηθλεέμ, όπου γεννήθηκε ο Χριστός, η Ναζαρέτ, όπου ανατράφηκε, η Ιεριχώ, η Αριμαθαία, η Εμμαούς, η Βηθανία, η Καπερναούμ, η Κανά, η Ναΐν, η Τιβεριάς, η Χεβρών και πολλές άλλες.

Από την ελληνική ποίηση

Ματθαίος Μουντές, Έρχου και ίδε

Σου είπα: έλα και θα δεις.

Έλα στη χώρα εκεί, στους κάμπους πέρα,

που η γλύκα τ’ ουρανού

ξεχείλισε κι εχύθηκε στη γης.

 

Και στην ακρολιμνιά της Βηθσαϊδά

εκεί θ’ ακούσεις λόγια πιο γλυκά

κι από το θαλασσί της λίμνης φίλντισι

στο δείλι του Μαγιού.

 

Μα τι να πρωτοπώ; Σου λέω, έλα και θα δεις.

Θα δεις, θ’ ακούσεις και θα νιώσεις

τα χείλη τ’ ουρανού ν’ αργοφιλούν τη γης.

Μουσική και videos