1. Πάντα οι άνθρωποι αναζητούσαν την αλήθεια

Ψηφιακό Σχολείο

dudescolded

 

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

2. Το μάθημα που μελετά το παρελθόν του ανθρώπου είναι η ιστορία. Με το μάθημα αυτό μαθαίνουμε την ιστορία και τον πολιτισμό ενός λαού, τις παραδόσεις του τα ήθη και τα έθιμά του. Μαθαίνω το παρελθόν, στηρίζω το παρόν και προχωράω στο μέλλον.

3. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για την δημιουργία του ανθρώπου κυρίως στην αρχαία Ελλάδα. Ο Πλάτωνας, στον Πρωταγόρα, έγραψε ότι οι θεοί έπλασαν τα ζώα μέσα από τη γη και τη φωτιά, σμίγοντας και όσα με τη φωτιά και τη γη γίνονται κράμα.

Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι οι ψυχές των ανθρώπων πήγαιναν στον Άδη. Τις οδηγούσε εκεί ο Ερμής και τις παρέδιδε στον Χάροντα.

4. Έργα πολιτισμού:

  • Ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη: περίλαμπρος ναός στην Κωνσταντινούπολη και από τα καλύτερα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα των αιώνων και από τους μεγαλύτερους και ωραιότερους χριστιανικούς ναούς.
  • Ναός της Αθηνάς Νίκης στην Ακρόπολη: έργο του Καλλικράτη
  • Παρθενώνας: έργο του Ικτίνου και Καλλικράτη αφιερωμένος στη θεά Αθηνά.
  • Έργα ζωγραφικής του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου: Κοίμηση της Θεοτόκου, Προσκύνηση των Μάγων, Αγωνία στον Κήπο.
  • Ολυμπιακοί αγώνες: Θρησκευτικές αντιλήψεις των αρχαίων Ελλήνων.
  • Ελευσίνια μυστήρια, Μεγάλα Διονύσια: γιορτές προς τιμή των θεών
  • Βάψιμο των αυγών: θρησκευτική παράδοση

 

 

2. Η Προσέγγιση της αλήθειας

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

2. Ο μύθος του Βελλεροφόντη:

3. Ο βωμός στον Άγνωστο Θεό

Στην αρχαία Ελλάδα απέδιδαν την προσωνυμία ‘’ Άγνωστος Θεός ‘’ σε θεούς που μπορεί να υπήρχαν, αλλά που δεν ήταν γνωστοί στους ανθρώπους. Για την λατρεία τέτοιων θεών είχαν ιδρυθεί ειδικοί βωμοί ή ναοί με την επιγραφή ‘’τω αγνώστω θεώ‘’.

Οι Αθηναίοι όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, πριν από τη μάχη του Μαραθώνα, για να εξευμενίσουν τους θεούς, τους πρόσφεραν θυσίες. Ξέχασαν όμως να κάνουν το ίδιο και στον θεό Πάνα. Εκείνος τους παρατήρησε αυστηρά. Από τότε υπό το φόβο μήπως εξοργίσουν και κανέναν άλλο θεό, έκτισαν βωμούς αφιερωμένους «στον άγνωστο θεό».

Αργότερα ο Απόστολος Παύλος όταν κηρύσσοντας το Χριστιανισμό πέρασε από την Αθήνα, του έκανε εντύπωση εκτός από τους μεγαλοπρεπείς ναούς, ένας μικρός βωμός με την επιγραφή «στον άγνωστο θεό». Στην απολογία του όταν τον δίκαζαν στον Άρειο Πάγο είπε ότι κηρύσσει αυτόν τον άγνωστο θεό. Είχαν τόση πειστικότητα τα λόγια του, ώστε πολλοί να γίνουν Χριστιανοί.

Από τις ανασκαφές που έχουν γίνει στην Αθήνα, δεν έχουν βρεθεί ερείπια τέτοιων βωμών.

 

 

3. Ο Χριστός είπε : Εγώ είμαι η αλήθεια

Ψηφιακό Σχολείο

 

 

4. Μία συνάντηση με την αλήθεια

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

2. Να χαρακτηρίσετε το Ναθαναήλ

Θα λέγαμε ότι ο Ναθαναήλ ήταν ένας άνθρωπος που δεν είχε δόλο μέσα του, αλλά κρατούσε πάντοτε τις αμφιβολίες του, χωρίς να πιστεύει οτιδήποτε, αν δεν το γνώριζε από κοντά. Ακόμα και αν του το έλεγε κάποιος φίλος του. Έτσι συνέβη και όταν γνώρισε το Χριστό. Έτσι όταν είδε το Χριστό από κοντά είπε: Δάσκαλε τώρα καταλαβαίνω ότι είσαι γιος του Θεού, από τις λίγες κουβέντες που είπαν μεταξύ τους.

Από το κείμενο αυτό καταλαβαίνουμε ότι ο Ναθαναήλ ήταν ένας πολύ λογικός και συγκροτημένος άνθρωπος, καθόλου επιπόλαιος και παρορμητικός. Αυτό φαίνεται από το ότι δεν ενθουσιάζεται αμέσως από τα λόγια του φίλου του Φιλίππου για το Χριστό, αλλά προτιμάει να τον γνωρίσει πρώτα για να αποκτήσει προσωπική αντίληψη. Αυτό είναι απόλυτα δικαιολογημένο εφόσον πολλοί προφήτες εκείνη την εποχή κατέκλυζαν την Παλαιστίνη. Ήταν ένας άνθρωπος καλόπιστος χωρίς κακία, μικροψυχία εφόσον όταν ο φίλος του, του ζήτησε να γνωρίσει το Χριστό από κοντά αυτός το έκανε πρόθυμα. Σίγουρα ήταν καλός άνθρωπος εφόσον αυτό το παραδέχτηκε και ο Χριστός, όταν του είπε πως η καρδιά του δεν έχει κανένα δόλο. Και φυσικά ήταν καλός χριστιανός αφού ακολούθησε το Χριστό.

3. Το βαθύτερο νόημα των λόγων του Χριστού.

Ο Χριστός μ’ αυτά τα λόγια εννοούσε ότι εφόσον ο Ναθαναήλ πίστεψε εύκολα ότι αυτός είναι ο Υιός του Θεού από ένα τόσο ασήμαντο γεγονός, δηλαδή από το ότι γνώριζε ο Ιησούς χωρίς να τον έχει δει, ότι καθόταν κάτω από μία συκιά, αυτό καταδείκνυε ότι η ψυχή του δεν είχε δόλο, ήταν ανοιχτή στο Θεό. Η αγνή ψυχή του δεν μπορούσε παρά να τον οδηγήσει να καταλάβει έστω από αυτό το ασήμαντο γεγονός ότι Αυτός ήταν ο Υιός του Θεού.

Τα πιο σημαντικά πράγματα που θα ζούσε ο Ναθαναήλ κοντά στο Χριστό τα οποία θα καταμαρτυρούσαν ότι αυτός δεν μπορεί να είναι άλλος από τον Υιό του Θεού είναι: όλα τα θαύματα που έκανε ο Χριστός, η αγάπη με την οποία αντιμετώπιζε την κακία των ανθρώπων, η καρτερικότητα με την οποία αντιμετώπιζε τα βασανιστήρια που του έκαναν οι άνθρωποι και τέλος η Ανάστασή Του και η Ανάληψή Του στους ουρανούς.

4. Ξενοφοβία, Βικιπαίδεια