34. Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

3. Να καταγράψετε τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας επίσκοπος της Εκκλησίας μας.

  • Επίσκοπος είναι ο ανώτερος εκκλησιαστικός βαθμός της ορθόδοξης εκκλησίας. Θα πρέπει για το λόγο αυτό να έχει πάνω απ’ όλα ήθος, σοβαρή προσωπικότητα, αξιοπρέπεια, συνέπεια λόγου και έργου. Να έχει μόρφωση, πνευματική καλλιέργεια και διοικητικές ικανότητες, να είναι πράος, επιεικής με τους ανθρώπους, φιλειρηνικός, καλός ρήτορας και υπομονετικός άνθρωπος. Μα πάνω απ’ όλα θα πρέπει να αγαπάει βαθιά την Εκκλησία και τους ανθρώπους, να επιθυμεί και να ξέρει να αγωνίζεται για το καλό της Εκκλησίας και των ανθρώπων.

  • Έναν επίσκοπο διακρίνουν τα εξής: η μόρφωση, η ευαισθησία, η εντοποιητικότητα στο έργο του, να έχει κύρος και θελιματικότητα, να είναι διακριτικός, κριτής, δίκαιος, να έχει ρητορική δεινότητα και πολύ μεγάλη πίστη στον Κύριο.

4. Πληροφορίες για τους Τρεις Ιεράρχες.

 

 

35. Ο Ακάθιστος Ύμνος

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

1. Η ακροστιχίδα του ΑΚΑΘΙΣΤΟΥ

Ά β α ρ ο ι
Κ ω ν σ τ α ν τ ι ν ο ύ π ο λ η
Α ν τ ί σ τ α σ η
Θ ε ο τ ό κ ο ς
Ι ε ρ ό ς
Σ α ρ α κ ο σ τ ή
Τ ε ί χ η
Ο ρ θ ο δ ό ξ ο υ ς
Σ τ ρ α τ η γ ώ

 

 

36. Το Άγιον Όρος

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις

2. Φωτογραφίες, χάρτες και πληροφορίες για το Άγιο Όρος

3. Το “άβατον” του Αγίου Όρους εκφράζει μια παράδοση αιώνων στην Εκκλησία μας. Πώς νομίζεται ότι συμβιβάζεται με την άλλη πολύτιμη παράδοση της Ορθοδοξίας, να αποκαλείται το Άγιον Όρος “περιβόλι της Παναγιάς” ;
Το “άβατον” δεν υποτιμά το γυναικείο φύλο, αλλά διασώζει μία παράδοση, η αλήθεια της οποίας βρίσκεται πέρα από τη διάκριση των δύο φύλων. Μπροστά στο Θεό δεν υπάρχει άνδρας ή γυναίκα. ( ουκ ένι άρσεν και θήλυ ).

 

 

37. Ένα περιστατικό από τη δράση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ψηφιακό Σχολείο

Ερωτήσεις – Ασκήσεις